DTF: odcisk teflonu lub faktury podkładu na nadruku po wgrzaniu — dlaczego się pojawia?
A
Ania
Cześć, mam pytanie dotyczące transferu DTF na bawełnie. Po wgrzaniu i zdjęciu filmu na powierzchni nadruku zostaje wyraźny odcisk teflonu albo struktury podkładu (jakby „kratka” lub tekstura), którego nie ma w projekcie. Efekt jest najbardziej widoczny na większych, jednolitych polach koloru i wygląda nieestetycznie. Czy to jest typowa reakcja materiału lub kleju na docisk i temperaturę, czy raczej oznaka błędu w procesie? Zależy mi na ustaleniu, z czego to wynika, bo problem powtarza się na różnych wzorach.
Odpowiedzi (11)
S
Szymon
2026-02-22 12:26
Miałem to samo przy DTF na bawełnie i u mnie to praktycznie zawsze wychodziło z kombinacji: za duży docisk + za wysoka temp. albo za długi czas, szczególnie na dużych, gładkich plamach koloru. Klej pod folią robi się wtedy bardziej „plastyczny” i po prostu łapie fakturę wszystkiego, co jest nad nim, więc odciska się teflon, mata albo nawet drobna struktura samej płyty. Najbardziej widać to właśnie na pełnych polach, bo tam nic nie rozprasza światła i ta „kratka” od razu rzuca się w oczy. Pomagało mi przejście na gładszy przekład (czysty teflon/silikon bez faktury) i odrobinę lżejszy docisk, a czasem też niższa temperatura przy tym samym czasie. Zauważyłem też, że jak robiłem końcowe dogrzanie już przez gładki papier/silikon i bez przesadnego docisku, to nadruk wyglądał równiej i mniej „łapał” wzór. Czasem winny bywa też sam film albo klej z danej partii – na jednym materiale wychodzi idealnie, a na innym nagle odbija wszystko jak stempel. Jakiej maty/przekładu używasz teraz i jaki docisk masz ustawiony (lekki/średni/mocny)?
I
Iwona
2026-02-24 11:36
Odpowiedź do Szymon
Miałem to samo przy DTF na bawełnie i u mnie to praktycznie zawsze wychodziło z kombinacji: za duży docisk + za wysoka temp. albo za długi czas, szczególnie na
Też mi się to kojarzy dokładnie z tym, o czym pisze Szymon: przy zbyt mocnym docisku i/lub za wysokiej temperaturze (albo za długo) warstwa kleju robi się bardziej miękka i po zdjęciu filmu „przyjmuje” fakturę teflonu czy podkładu. Na dużych, jednolitych polach to widać najbardziej, bo nie ma co tego optycznie rozbić i zostaje taka niechciana tekstura. U mnie różnicę robiło też to, czy na finiszu była krótka dogrzewka przez gładki papier/teflon i jak „chropowata” jest sama podkładka w prasie. Jakie masz ustawienia: temperatura, czas i docisk (mniej więcej) oraz przez co dociskasz na końcu?
F
Filip
2026-02-22 12:46
To dość częste przy DTF, zwłaszcza na dużych, jednolitych plamach – klej i warstwa nadruku potrafią “złapać” fakturę tego, co je dociska, kiedy są jeszcze miękkie od temperatury. Jeśli teflon/folia ochronna ma choć minimalną strukturę albo podkład jest “w kratkę”, to po mocniejszym dociśnięciu odcisk potrafi zostać na wierzchu. Zdarza się też, że przy zbyt wysokiej temperaturze albo zbyt długim czasie nadruk robi się bardziej plastyczny i łatwiej się wtłacza ta tekstura. Pomaga, gdy docisk jest trochę mniejszy albo ostatnie dogrzanie robione jest przez zupełnie gładki papier/teflon i krócej, tylko żeby domknąć krawędzie. Widziałem też taki efekt, kiedy pod spodem jest miękka pianka albo nierówny podkład – wtedy “rysunek” podłoża wychodzi jak pieczątka. No i na świeżo po zdjęciu filmu, zanim ostygnie, łatwo to jeszcze pogłębić przypadkowym dociśnięciem. Jaką masz temperaturę/czas i czy odcisk robi się już po pierwszym wgrzaniu, czy dopiero po końcowym dogrzaniu?
T
TechNadruk
2026-02-22 13:31
Odpowiedź do Filip
To dość częste przy DTF, zwłaszcza na dużych, jednolitych plamach – klej i warstwa nadruku potrafią “złapać” fakturę tego, co je dociska, kiedy są jeszcze miękk
Dokładnie, to wygląda jak „złapanie” faktury przez miękki jeszcze klej/warstwę DTF przy mocnym docisku i za wysokiej temperaturze albo zbyt długim grzaniu, szczególnie na pełnych plamach. Jaką masz folię/teflon (gładki czy mat/tekstura) i na czym dociskasz — goła płyta czy jakaś mata/podkład?
D
Darek
2026-02-22 20:10
Odpowiedź do Filip
To dość częste przy DTF, zwłaszcza na dużych, jednolitych plamach – klej i warstwa nadruku potrafią “złapać” fakturę tego, co je dociska, kiedy są jeszcze miękk
Filip ma tu rację — przy DTF na większych, jednolitych polach ten efekt potrafi się pojawić, bo warstwa kleju/nadruku po wgrzaniu jest jeszcze plastyczna i łapie wszystko, co ją dociska. To nie tyle „cecha bawełny”, co bardziej kwestia tego, że teflon/folia ochronna albo podkład mają delikatną fakturę, a przy większym docisku i czasie/temperaturze robi się jej odcisk. U mnie najbardziej wychodziło to właśnie na pełnych plamach koloru, a na detalach prawie wcale, więc objawy pasują. Dociskasz na podkładzie typu mata z wyraźną siatką/kratką czy na gładkim blacie?
B
Basia
2026-03-02 21:17
Odpowiedź do Filip
Też mi to wygląda na typowy odcisk z tego, co dociska nadruk w momencie, gdy klej/warstwa są jeszcze rozgrzane i miękkie, więc przy większych, równych polach wychodzi najbardziej i nie musi oznaczać problemu z samym projektem. Jakiej używasz osłony do docisku (gładki teflon/folia czy pergamin) i czy robisz drugi docisk po zdjęciu filmu?
K
Kolorysta
2026-02-22 17:51
Miewałem podobny efekt i często wychodziło, że to kwestia kombinacji docisku/czasu/temperatury oraz tego, czy po zdjęciu filmu robisz jeszcze krótki „dopras” przez gładki papier/teflon (albo trafia się teflon z wyraźną fakturą). Jakiej dokładnie przekładki używasz i czy robisz drugi docisk po odklejeniu?
P
PraktykDTG
2026-02-22 18:28
Miałem to samo przy DTF na bawełnie i u mnie zwykle wychodziło, gdy docisk/temperatura były za wysokie albo za długo trzymałem, przez co klej robił się bardziej „plastyczny” i łapał fakturę teflonu/podkładu. Najbardziej widać to właśnie na dużych, pełnych plamach, bo tam nic nie „maskuje” struktury. Pomagało mi zmienić przekładkę na gładszą (albo dać papier zamiast teflonu) i skrócić czas albo odrobinę zejść z temperatury, bo wtedy powierzchnia po zdjęciu folii była bardziej równa. Jakiej przekładki używasz i w jakiej temperaturze/czasie to prasujesz?
D
Damian
2026-03-02 20:44
Miałem podobnie przy DTF na większych, pełnych plamach i wygląda to jak „wciśnięta” faktura teflonu/podkładu, szczególnie gdy docisk jest mocny albo temperatura/czas są na granicy i klej się mocniej „układa” pod strukturę. Jakiego teflonu/podkładu używasz (gładki czy teksturowany) i jakie masz ustawienia temperatury/czasu/docisku?
K
Klaudia
2026-03-07 07:00
Miałem podobny efekt na dużych, pełnych aplach – zwykle wychodzi to z tego, że klej jeszcze jest „miękki” po zdjęciu folii i łapie fakturę teflonu/podkładu przy docisku albo przy finalnym dogrzaniu. Czasem też pomaga sama zmiana przekładki, bo jedne teflony/silikonowane papiery mają wyraźniejszą strukturę niż inne. Dużo mówi też, czy zdzierasz na gorąco czy na zimno i czy robisz drugi docisk po zdjęciu filmu. Jakie masz ustawienia: temperatura, czas, docisk i na czym kładziesz przekładkę (teflon/papier, jaki)?