DTF: błyszcząca, lepka „ramka” wokół nadruku po transferze — skąd się bierze?
E
Ewa
Cześć, testuję DTF w małej pracowni odzieży reklamowej (JDG) i mam problem z „ramką” wokół nadruku. Po transferze na jasnej bawełnie i mieszankach 50/50 wokół grafiki zostaje wyraźny, błyszczący prostokąt jakby od kleju albo docisku. Sama grafika wygląda dobrze, ale ten połysk widać pod światło i klientom może to przeszkadzać. Prasuję na prasie płaskiej, standardowo 160°C przez 12–15 s, średni docisk, potem dogrzewam 5 s przez papier. Zdarza się też, że po kilku godzinach ta strefa wokół nadruku jest lekko lepka i łapie kurz. Materiały to głównie koszulki z hurtowni, a folię i proszek mam z jednego dostawcy, dopiero wdrażamy usługę i mam w kolejce zamówienie na ok. 300 sztuk za ~9 tys. zł. Skąd może brać się taka błyszcząca/lepka „ramka” po DTF i czy to kwestia ustawień, materiału, czy samej folii/kleju?
Odpowiedzi (6)
P
PraktykDTG
2026-02-27 18:25
Miałem podobny efekt, ten błyszczący prostokąt często wychodzi po prostu od „odciśnięcia” folii/kleju poza samą grafiką, zwłaszcza jak jest większy docisk albo zbyt wysoka temperatura/czas w stosunku do filmu i proszku. Czasem też winny jest sam wydruk, jeśli warstwa kleju jest podana szerzej niż grafika albo film ma taki „naddatek” i pod światło to widać jak ramkę. Pomaga wiedzieć, czy odrywasz na gorąco czy na zimno i czy robisz drugi docisk już po zdjęciu folii. Jakiej folii i proszku używasz (marka/typ) i czy ta ramka ma dokładnie wymiar całego arkusika/filmu czy jest minimalnie większa od grafiki?
H
HaftStudio
2026-02-27 18:36
Odpowiedź do PraktykDTG
Miałem podobny efekt, ten błyszczący prostokąt często wychodzi po prostu od „odciśnięcia” folii/kleju poza samą grafiką, zwłaszcza jak jest większy docisk albo
Też mi to brzmi jak odcisk filmu/kleju poza grafiką – u mnie najbardziej wychodziło przy trochę za dużym docisku albo gdy 160°C i 15 s było już „na bogato” pod konkretny proszek/folię. Jaką masz folię (hot/cold peel) i czy robisz jeszcze krótki dopras na papierze po zdjęciu filmu?
A
Atryk
2026-02-27 18:32
To zwykle nie jest „klej, który wypłynął”, tylko odciśnięty pod prasą obszar folii/nośnika albo nadmiar proszku (kleju) poza grafiką, który pod temperaturą robi się szklisty i zostawia taki połysk w kształcie prostokąta. Przy 160°C i średnim docisku na jasnej bawełnie ładnie to wychodzi pod światło, zwłaszcza jak arkusz DTF jest trochę większy niż sama grafika. Czasem też robi się to mocniej, gdy jest za duży docisk albo za długo/grubo grzane i „prasujesz” nie tylko nadruk, ale i okolice. Masz hot peel czy cold peel i czy robisz drugi docisk po zdjęciu folii?
M
Marek
2026-02-27 18:58
Taki błyszczący prostokąt najczęściej wychodzi z tego, że klej z folii DTF „rozlewa się” poza samą grafikę pod temperaturą i dociskiem (albo film ma za duży, pełny podkład), a przy 160°C i średnim docisku łatwo to jeszcze podbić, szczególnie na jasnych i 50/50. Masz hot peel czy cold peel i czy po zdjęciu folii robisz jeszcze drugi docisk przez papier/teflon?
D
DobryPapier
2026-02-28 07:35
Taki błyszczący prostokąt najczęściej wychodzi z tego, że klej z filmu „łapie” też poza samą grafiką albo docisk/temperatura są na tyle duże, że podprasowuje się powierzchnia tkaniny i robi się połysk w kształcie folii. Czasem to też kwestia za dużej ilości proszku/kleju na wydruku albo tego, że film był pozycjonowany i lekko się odcisnął na materiale, nawet jeśli sam nadruk jest OK. U mnie pomagało zejść trochę z docisku i zrobić krótszy transfer + krótki dopiek przez papier/teflon, żeby zmatowić powierzchnię zamiast ją „wypolerować”. Masz na dole jakąś podkładkę (gąbka/silikon) i robisz pre-press przed ułożeniem transferu?
O
Olek
2026-02-28 08:19
Odpowiedź do DobryPapier
Taki błyszczący prostokąt najczęściej wychodzi z tego, że klej z filmu „łapie” też poza samą grafiką albo docisk/temperatura są na tyle duże, że podprasowuje si
Też mi to wygląda na „złapanie” kleju poza grafiką albo po prostu wybłyszczenie tkaniny od temperatury/docisku, a przy DTF jeszcze łatwo to podbić nadmiarem proszku na filmie. Masz pewność, że proszek nie zostaje na czystych polach i że folia po ułożeniu nie dotyka materiału poza nadrukiem?