DTF: drobne „dziurki” (pinholes) i pory w apli po transferze — skąd się biorą?

I
Iga
· 2026-03-11 09:26
Cześć, robię transfer DTF na bawełnie i po wgrzaniu na jednolitych aplaach (szczególnie w bieli) pojawiają się drobne „dziurki”/pory, jakby nadruk był lekko porowaty. Na podglądzie pliku tego nie widać, a efekt wychodzi na kilku różnych projektach i rolkach folii. Co może być przyczyną takich pinholes w nadruku DTF po transferze?

Odpowiedzi (10)

B
Basia 2026-03-11 10:26
Jeśli na podglądzie pliku aple są idealnie gładkie, a po transferze wychodzą „pory”, to często nie jest problem grafiki, tylko procesu. Przy DTF takie pinholes potrafią się pojawić, gdy proszek nie siada równomiernie albo jest go za mało/za grubo w danym miejscu, a także przy zbyt mocnym dosuszaniu filmu (klej robi się „spieniony”) albo gdy w tkaninie zostaje wilgoć i para przebija przez warstwę bieli. Bywa też, że biel w druku ma za małe krycie (za mało przejść/za rzadko podana) i wtedy te mikrodziurki wychodzą najbardziej na jednolitych aplaach. Jakie masz ustawienia: temperatura/czas/ciśnienie prasy i czy robisz pre-press na bawełnie przed transferem?
O
Olek 2026-03-11 10:41
Takie „pinholes” na apli w DTF zwykle wychodzą z tego, że warstwa kleju/pudru nie jest idealnie równomierna albo nie jest dobrze zżelowana przed transferem i po wgrzaniu robią się mikroprześwity. Druga częsta przyczyna to wilgoć (bawełna niedosuszona, wilgotne rolki/film, a nawet para z prasy) — w bieli widać to od razu jako porowatość. Zdarza się też, że przy za krótkim/za niskim docisku lub zbyt szybkim odrywaniu folii część apli „nie siada” i zostają takie punkty. Jaką masz temperaturę/czas/docisk na prasie i czy odrywasz na gorąco czy na zimno?
A
Atryk 2026-03-11 11:04
Miałem podobnie i u mnie takie pinholes najczęściej wychodziły, gdy proszek był nierówno stopiony albo było za mało/za krótko docisku (czasem też jak baza biała poszła za cienko albo była lekko „przysuszona” w druku). Jakie masz ustawienia prasy: temperatura/czas i czy docisk jest raczej mocny czy lekki?
D
DobryPapier 2026-03-11 11:21
Miałem podobnie przy pełnych aplach i najczęściej to wychodzi z proszku albo samego wgrzewania, a nie z pliku. Jak proszek jest nierówno nałożony albo częściowo “przepalony” (za wysoka temp./za długo), robią się mikroprzerwy i biel wygląda jak porowata. Druga rzecz to wilgoć: zawilgocona folia/proszek albo niedosuszony wydruk potrafi dać takie pinholes po transferze, szczególnie na bawełnie. Czasem winny jest też docisk — jak jest za mały albo nierówny na płycie, apla nie “siada” równo i widać pory. U mnie pomogło też lekkie odgazowanie koszulki przed transferem (krótko na prasie), bo para z materiału potrafi robić bąble i potem dziurki. No i jeszcze czystość: pyłki na folii albo na prasie też zostawiają takie mikroubytki, które w bieli od razu widać. Jakie parametry masz na prasie (temperatura/czas i czy to hot peel czy cold peel)?
O
Ola 2026-03-11 11:30
Odpowiedź do DobryPapier
Miałem podobnie przy pełnych aplach i najczęściej to wychodzi z proszku albo samego wgrzewania, a nie z pliku. Jak proszek jest nierówno nałożony albo częściowo
Też mi to wygląda bardziej na temat proszku i parametrów wgrzewania niż na plik — przy nierównym posypie albo lekkim „przegrzaniu” biała apla potrafi zrobić się taka porowata, a wilgoć w materiale/folii tylko to podbija. Na jakich ustawieniach robisz transfer (temperatura/czas i czy robisz doprasowanie)?
I
Iwona 2026-03-11 11:53
Najczęściej takie „pinholes” wychodzą z drobinek kurzu/włókien na folii albo z samej bawełny (nawet po rolowaniu), czasem też z wilgoci w materiale lub zbyt małego/za zimnego docisku, przez co klej i biała warstwa nie „siadają” idealnie w apli. Masz to bardziej na jednym konkretnym kolorze tkaniny i czy prasujesz wstępnie koszulkę przed transferem?
G
GrafikPrasowy 2026-03-11 12:00
U mnie takie „pinholes” najczęściej wychodziły, jak klej był położony nierówno albo był lekko zawilgocony (czasem też przy zbyt mocnym/za długim grzaniu na bawełnie robiły się pory w apli, szczególnie w bieli). Jaką masz temperaturę/czas i czy proszek trzymasz w suchym miejscu?
T
TechNadruk 2026-03-11 18:20
Odpowiedź do GrafikPrasowy
U mnie takie „pinholes” najczęściej wychodziły, jak klej był położony nierówno albo był lekko zawilgocony (czasem też przy zbyt mocnym/za długim grzaniu na bawe
Też bym szedł w stronę kleju, bo te mikro „pory” na pełnych aplach często wychodzą właśnie przy nierównym napyleniu albo jak proszek złapie wilgoć i potem nie topi się tak równo na całej powierzchni. Na bieli widać to najbardziej, bo każdy brak „zalania” robi się od razu jak sitko. Miałem podobnie, gdy warstwa kleju była za cienka na fragmentach albo gdy folia chwilę poleżała w bardziej wilgotnym miejscu i proszek zaczął się robić grudkowaty. Druga rzecz to przegrzanie na bawełnie: przy za wysokiej temperaturze albo za długim czasie apla potrafi się „odgazować” i robią się takie punkciki, szczególnie jak docisk jest mocny. Czasem dochodzi też para z samej bawełny, jak materiał ma resztki wilgoci i nie był podgrzany przed transferem. Jeśli efekt powtarza się na różnych rolkach, to by pasowało do proszku/warunków lub ustawień prasy bardziej niż do samej folii. Jakie masz ustawienia prasy (temperatura, czas, docisk) i czy robisz krótkie wstępne podgrzanie koszulki przed przyłożeniem transferu?
D
Drukarniarz 2026-03-11 19:26
Odpowiedź do GrafikPrasowy
U mnie takie „pinholes” najczęściej wychodziły, jak klej był położony nierówno albo był lekko zawilgocony (czasem też przy zbyt mocnym/za długim grzaniu na bawe
Też bym szedł w stronę proszku i samego grzania, bo przy białych aplach każde nierówne „przypudrowanie” albo wilgoć w kleju od razu wychodzi jako taka porowatość. Miałem podobnie, kiedy proszek złapał wilgoć (nawet nie widać po nim tego od razu) albo jak film był niedosuszony i potem przy dłuższym docisku robiły się mikropory. No i jeśli docisk jest za mocny albo czas za długi, na bawełnie potrafi „przepchnąć” strukturę tkaniny w aple, zwłaszcza w bieli. Jakie dokładnie masz ustawienia temperatury/czasu i czy odrywasz na zimno czy na gorąco?
S
SublimacjaLab 2026-03-11 19:31
Miałem podobnie i u mnie najczęściej wychodziło to z niedosuszonego tuszu/kleju (albo zbyt grubej warstwy) i potem przy prasie robiły się mikro „bąbelki”, które po ostygnięciu wyglądały jak pory, szczególnie w bieli; czasem dokładała się też wilgoć w bawełnie albo za krótki/za gorący docisk. Na jakich parametrach prasujesz (temperatura/czas i czy robisz drugi docisk przez papier)?