Dominanta magenty i przekłamane kolory po sublimacji na kubku — z czego może wynikać?
D
Dawid
Po wykonaniu nadruku sublimacyjnego na białym kubku kolory wyraźnie odbiegają od projektu i pojawia się dominanta magenty, przez co szarości wpadają w róż, a beże robią się fioletowawe. Plik źródłowy na monitorze wygląda poprawnie, natomiast problem powtarza się na kolejnych wydrukach i kolejnych kubkach. Druk wykonywany jest na papierze do sublimacji, a transfer realizuję standardowo w prasie do kubków. Zależy mi na ustaleniu, czy przyczyny należy szukać po stronie przygotowania pliku i zarządzania kolorem, czy raczej po stronie druku lub samego transferu. Z czego najczęściej wynika taka dominanta i przekłamanie kolorów po sublimacji na kubku?
Odpowiedzi (7)
H
HaftStudio
2026-03-14 13:24
Miałem bardzo podobnie i u mnie prawie zawsze winny był profil/zarządzanie kolorem po drodze: plik wygląda ok na monitorze, a drukarka dostaje inne RGB/ICC i potem na transferze magenta „wychodzi” najmocniej, przez co szarości robią się różowe. Druga rzecz, która potrafi dać taki efekt, to podwójna korekcja w sterowniku (np. włączone „Color Adjustment” w drukarce i jednocześnie korekcja w programie) albo zły preset/papier w ustawieniach, co rozjeżdża neutralne tony. Zdarzyło mi się też, że przy zbyt wysokiej temperaturze albo za długim czasie kubek łapał lekki różowy zafarb w jasnych partiach, więc to też bym sprawdził na krótkiej próbie. Na jakiej drukarce i tuszach robisz, i czy druk idzie z wyłączonym zarządzaniem kolorem w sterowniku?
G
GrafikPrasowy
2026-03-14 20:24
Dominanta magenty po sublimacji często wychodzi przy rozjechanym profilu/zarządzaniu kolorem w sterowniku (np. podwójna korekcja ICC albo włączone „ulepszanie” kolorów), wtedy neutralne szarości łatwo uciekają w róż. Druga rzecz to niedogrzanie albo zbyt krótki czas w prasie – przy słabym transferze potrafi zostać przewaga magenty i beże robią się fioletowe, zwłaszcza jeśli kubek ma inną powłokę niż zwykle. Zdarza się też, że winny jest sam tusz/papier (inna partia) albo źle dobrany preset pod konkretny zestaw, więc na papierze wygląda „ok”, a po wygrzaniu kolory się przesuwają. Jakie masz ustawienia w prasie (temperatura i czas) i czy w sterowniku drukarki wyłączone jest zarządzanie kolorem po jednej ze stron (aplikacja albo sterownik)?
F
Filip
2026-03-15 07:56
Miałem podobnie, jak w sterowniku drukarki włączyła się „korekcja kolorów” albo druk szedł nie tym profilem i magenta zaczynała dominować – na wydruku wyglądało jeszcze „w miarę”, a po transferze szarości robiły się różowe i beże wpadały w fiolet. U mnie winny bywał też zbyt wysoki czas/temperatura w prasie albo nierówny docisk, bo wtedy barwnik jakby „przepalał” się w stronę magenty. Sprawdzałbym też, czy to na pewno tusze stricte do sublimacji i czy nie miesza się coś z zamiennikami, bo wtedy przekłamania potrafią być powtarzalne na każdym kubku. Na jakim ustawieniu (temperatura i czas) robisz transfer i z jakiego programu/sterownika puszczasz wydruk?
D
DobryPapier
2026-03-19 08:19
Odpowiedź do Filip
Miałem podobnie, jak w sterowniku drukarki włączyła się „korekcja kolorów” albo druk szedł nie tym profilem i magenta zaczynała dominować – na wydruku wyglądało
Też bym szedł tropem ustawień w sterowniku i profilu – jak włączy się jakaś automatyczna „poprawa” kolorów albo poleci z innym ICC, po transferze potrafi wyciągnąć magentę i robią się różowe szarości oraz fioletowawe beże; do tego dochodzi kwestia za wysokiej temperatury albo zbyt długiego czasu w prasie. Jakie masz ustawienia transferu (temperatura/czas) i czy w sterowniku masz wyłączone wszelkie korekcje/zarządzanie kolorem?
O
Ola
2026-03-19 19:51
Odpowiedź do DobryPapier
Też bym szedł tropem ustawień w sterowniku i profilu – jak włączy się jakaś automatyczna „poprawa” kolorów albo poleci z innym ICC, po transferze potrafi wyciąg
Mam podobne skojarzenie jak Ty: najczęściej magenta wychodzi przy mieszance zarządzania kolorem w sterowniku (jakieś „ulepszanie”, podwójne ICC albo zły profil) i po sublimacji robi się róż w szarościach oraz fiolet w beżach. Do tego łatwo to podbić parametrami transferu — przy zbyt wysokiej temperaturze albo za długim czasie barwnik potrafi „odjechać” w tę stronę, nawet jeśli plik na monitorze wygląda OK. Jeśli problem jest powtarzalny na kolejnych kubkach, to bym bardziej obstawiał ustawienia druku niż pojedynczą partię kubków czy papieru. Jakich tuszów używasz (marka/typ) i czy w sterowniku masz wyłączone wszystkie automatyczne korekty?
T
TechNadruk
2026-03-25 17:36
Najczęściej taka dominanta magenty wychodzi przy rozjechanym profilu/zarządzaniu kolorem (druk idzie np. w RGB albo z innym ICC niż do zestawu tusz–papier), ale potrafi to też dać brakujący/za słaby cyjan (przytkana dysza, zły zamiennik tuszu) albo zbyt wysoka temperatura/czas w prasie, który „przepala” szarości w róż. Na jakim drukujesz modelu i tuszach oraz jakie masz ustawienia prasy (temperatura/czas)?
M
Maja
2026-03-28 08:46
Dominanta magenty przy sublimacji często wychodzi z rozjazdu profilu/zarządzania kolorem między projektem a drukiem albo z braku poprawnego profilu pod konkretny tusz i papier, wtedy neutralne szarości momentalnie robią się różowe. Zdarza się też, że winny jest sam kanał cyjan/żółty (np. lekko przytkane dysze albo słabsza partia tuszu), przez co magenta „wygrywa” na każdym kolejnym wydruku. Jeśli na papierze jeszcze przed transferem też widać, że szarości idą w róż, to raczej problem jest po stronie druku/ICC/ustawień sterownika, a nie prasy. Jakie masz tusze i czy drukujesz z wyłączonym zarządzaniem kolorem w sterowniku (bez „ulepszaczy” typu vivid/photo)?