DTF: nadruk wychodzi zbyt sztywny i „plastikowy” w dotyku — co może być przyczyną?
A
Aneta
Cześć, od kilku dni mam problem z tym, że nadruki DTF wychodzą wyraźnie grubsze i dużo bardziej „plastikowe” w dotyku niż zwykle. Na tej samej prasie i przy tych samych ustawieniach, na cienkich koszulkach 100% bawełna (ok. 150 g) czuję twardą krawędź, a nadruk gorzej pracuje przy rozciąganiu. Kolory i ostrość wyglądają OK, ale powierzchnia jest jakby zbyt „zalana” klejem i robi się sztywna już po ostygnięciu. Dzieje się to na dwóch różnych grafikach i na kilku sztukach z jednej rolki folii, wcześniej ten sam zestaw dawał miększy efekt. Czy taki efekt częściej wynika z proszku/kleju czy z samego filmu? Jaką gramaturę i skład materiału mieliście, gdy pojawiała się u Was taka sztywność?
Odpowiedzi (3)
P
PloterPro
2026-03-20 17:16
Brzmi jak typowa sytuacja, gdy na folię idzie za dużo białego (albo w ogóle za gruba warstwa tuszu) i potem proszek/klej ma w co „wsiąknąć”, przez co robi się efekt gumowej, zalanej tafli i twarda krawędź. To potrafi się też pojawić, kiedy proszek jest drobniejszy niż zwykle albo mocniej dosuszony/„przypieczony” na filmie (za wysoka temperatura lub za długo), wtedy topi się bardziej na powierzchni i robi skorupkę. Jeśli nic nie zmieniałeś na prasie, sprawdziłbym czy nie zmieniła się partia proszku/folii albo ustawienia w RIP (ilość bieli, liczba przejść, tryb jakości), bo czasem coś się przestawi i wizualnie jest OK, a w dotyku robi różnicę. Zmieniałeś ostatnio proszek/folię albo profil w RIP i ile dajesz białego pod ten sam nadruk?
K
Kasia
2026-03-22 20:19
Odpowiedź do PloterPro
Brzmi jak typowa sytuacja, gdy na folię idzie za dużo białego (albo w ogóle za gruba warstwa tuszu) i potem proszek/klej ma w co „wsiąknąć”, przez co robi się e
Też mi to pasuje do sytuacji, gdy poszło za dużo białego albo ogólnie warstwa tuszu zrobiła się grubsza, więc proszek ma „na czym siedzieć” i wychodzi taka zalana, gumowa tafla z twardą krawędzią; czasem robi to też zmiana granulacji/proszku albo przesuszenie filmu. Zmieniałeś ostatnio profil bieli albo partię proszku/filmu?
O
Olek
2026-03-21 10:05
Miałem bardzo podobny motyw i u mnie winny był nie tyle „magicznie gorszy DTF”, co drobna zmiana w proszku i ilości kleju na filmie. Jak proszku jest za dużo albo nie strząsa się go tak dobrze jak zwykle, to po wtopieniu robi się właśnie taka grubsza, plastikowa tafla i twarda krawędź, szczególnie na cienkiej bawełnie. Druga rzecz: niedosuszenie wydruku przed zaprasowaniem potrafi zostawić w warstwie więcej „mokrej” chemii i potem efekt jest gumowo-plastikowy mimo że kolory wyglądają okej. U mnie też raz wyszło to po zmianie rolki folii/filmu – ta sama temperatura i czas, a klej topił się inaczej i robił sztywniejszą powłokę. No i docisk: jak przypadkiem wyszedł większy (np. grubszy teflon, inna przekładka, minimalnie inaczej ustawiona prasa), to klej bardziej „rozlewa” się na boki i krawędź robi się wyczuwalna. Jeśli robisz prepress na koszulce dłużej niż zwykle albo w wyższej temp., materiał bywa bardziej „wysuszony” i nadruk potem mniej przyjemnie pracuje. Sprawdzałeś, czy ostatnio zmieniałeś proszek/film albo cokolwiek w suszeniu (czas/temperatura) nawet o trochę?