DTF na poliestrze: jasny nadruk po 1–2 dniach łapie kolor z materiału (migracja barwnika?)
D
Dorota
Cześć, robię nadruki DTF na koszulkach sportowych 100% poliester w intensywnym czerwonym kolorze i mam problem z jasnymi elementami grafiki. Po transferze wszystko wygląda dobrze, ale po 24–48 godzinach biel i jasne szarości zaczynają robić się lekko różowawe, jakby „ciągnęły” kolor z tkaniny. Transfer robiłam w prasie w stałych parametrach (160°C, 15 s), a na bawełnie ten sam plik i folia wychodzą bez zarzutu. Czy to typowa migracja barwnika w poliestrze, czy może coś innego może dawać takie przebarwienia po czasie?
Odpowiedzi (10)
N
NadrukPlus
2026-03-21 22:55
Brzmi jak typowa migracja barwnika z poliestru po czasie, szczególnie na intensywnych czerwieniach — na bawełnie tego nie widać, bo nie ma skąd „ciągnąć” koloru. Masz w tym DTF-ie warstwę/atrament „blocker” pod bielą i robiłaś jakikolwiek test na niższej temperaturze albo krótszym czasie?
Z
Zosia
2026-03-22 07:12
Odpowiedź do NadrukPlus
Brzmi jak typowa migracja barwnika z poliestru po czasie, szczególnie na intensywnych czerwieniach — na bawełnie tego nie widać, bo nie ma skąd „ciągnąć” koloru
Też mi to wygląda na migrację z poliestru, bo dokładnie tak miałem na czerwonych i bordowych — od razu super, a po 1–2 dniach jasne elementy dostają różowego “filtra”. U mnie zejście z temperaturą i czasem trochę pomogło, ale kluczowe było użycie folii/kleju z sensowną warstwą odcinającą pod bielą, bo bez tego potrafi “przebić” po czasie. Jeśli masz możliwość, spróbuj zrobić jeden transfer np. 150–155°C i krócej, tylko żeby sprawdzić czy tempo zabarwiania spada. Jakiej folii/kleju używasz i czy to jest ta sama partia co na bawełnie?
T
TechNadruk
2026-03-30 19:45
Odpowiedź do Zosia
Też mi to wygląda na migrację z poliestru, bo dokładnie tak miałem na czerwonych i bordowych — od razu super, a po 1–2 dniach jasne elementy dostają różowego “f
Brzmi bardzo podobnie do tego, co opisujesz — na czerwieniach/bordo poliester potrafi „oddać” barwnik dopiero po czasie, więc efekt wychodzi jak różowy filtr na bieli. Piszesz, że u Ciebie samo zejście z temperaturą/czasem coś dało, a najbardziej pomogła Ci inna folia/klej z porządną warstwą odcinającą — możesz doprecyzować, czy to był inny proszek/klej, czy cały set (folia + tusze) pod DTF? I czy problem wychodzi na każdym czerwonym poliestrze, czy tylko na konkretnych koszulkach/partii?
Z
Znakowanie24
2026-03-22 07:11
Brzmi jak klasyczna migracja barwnika z poliestru, szczególnie przy mocnych czerwieniach – po czasie „przechodzi” on w klej/warstwę bieli i dlatego jasne pola robią się różowe. Na bawełnie tego nie widać, bo tam nie ma barwników dyspersyjnych, które potrafią wędrować pod wpływem temperatury i potem jeszcze „pracują” po transferze. Czasem pomaga zejście z temperaturą albo krótszy czas, ale przy takich materiałach często kluczowa jest warstwa blokująca (anti-migration) w folii/proszku/kleju, bo standardowe zestawy potrafią tego nie zatrzymać. Jaką folię/proszek dokładnie masz (czy jest oznaczenie „blokada migracji”) i czy te koszulki to sublimowane sporty?
A
Atryk
2026-03-22 07:15
Miałem podobny efekt na mocno barwionym poliestrze – na świeżo wygląda idealnie, a po dobie zaczyna „przechodzić” kolor w jasne partie. Dopytam: ten czerwony poliester to na pewno sublimacja (barwiony w masie/drukowany), czy klasycznie farbowany? Robisz po transferze dodatkowe dogrzanie albo zostawiasz nadruk pod przykryciem/na stosie, gdzie długo trzyma ciepło? Jaką masz gramaturę i czy pod nadruk dajesz jakąś barierę/underbase z bieli w samym DTF?
S
Serwisant
2026-03-22 08:21
Brzmi jak klasyczna migracja barwnika z poliestru, a nie problem z plikiem czy samym DTF – na intensywnych czerwieniach to się potrafi ujawnić dopiero po dobie, dwóch. Bawełna tego nie pokaże, bo nie ma z czego „przepuszczać” koloru, więc porównanie jest trochę mylące. 160°C/15 s też potrafi rozbujać temat na sportowym poliestrze, zwłaszcza jeśli materiał jest mocno barwiony. Masz ten efekt na wszystkich czerwonych koszulkach czy tylko na konkretnym modelu/partii?
P
Patrycja
2026-03-22 08:40
Brzmi jak klasyczna migracja barwnika z poliestru (sublimacja) w jasne partie nadruku – na czerwonych koszulkach sportowych zdarza się to nawet jeśli od razu po prasie wygląda idealnie. 160°C i 15 s potrafi mocno „ruszyć” barwnik, a potem kolor jeszcze pracuje w czasie, szczególnie gdy koszulka leży ciepła albo jest zapakowana. Pomaga zejście z temperaturą i/lub czasem oraz zastosowanie warstwy blokującej pod DTF (tzw. anti-migration/bleed blocker), bo sama biel w DTF bywa za słaba na takie materiały. To są też różnice między partiami poliestru – dwa „100%” mogą zachowywać się totalnie inaczej. Jaka to dokładnie koszulka (sublimacyjna/„oddychająca” z barwieniem disperse) i czy problem pojawia się też po pierwszym praniu?
F
FarbaSpec
2026-03-22 09:30
Odpowiedź do Patrycja
Brzmi jak klasyczna migracja barwnika z poliestru (sublimacja) w jasne partie nadruku – na czerwonych koszulkach sportowych zdarza się to nawet jeśli od razu po
Też mi to wygląda na migrację barwnika z poliestru i to, że po wyjęciu z prasy jest idealnie, a po dobie/dwóch zaczyna „łapać” róż, dokładnie się z tym zgadza. Przy czerwieniach sportowych materiał potrafi oddawać barwnik jeszcze po czasie, zwłaszcza jak było dość ciepło i krótko, ale intensywnie. Miałam podobnie i różnica między bawełną a poliestrem jest tu ogromna, więc sam plik/folia raczej nie są winne. To są koszulki barwione sublimacyjnie (typowe sportowe), czy farbowane „normalnie”?
M
Maja
2026-03-22 09:46
Brzmi jak klasyczna migracja barwnika z poliestru (szczególnie w intensywnej czerwieni) po czasie – na bawełnie tego nie widać, bo tam nie ma z czego „przechodzić”, a przy 160°C barwnik potrafi puścić i potem przebija w jasne miejsca. Masz pod ręką info, czy to poliester sublimowany i czy używasz w DTF jakiejś warstwy/kleju typu „anti-migration” pod bielą?
J
Julka
2026-03-22 10:14
Brzmi jak klasyczna migracja barwnika z poliestru (zwłaszcza z intensywnych czerwieni) – na bawełnie tego nie widać, a na poliestrze po czasie „przebija” pod jasne fragmenty, czasem pomaga niższa temperatura/krótszy czas albo zastosowanie warstwy blokującej pod bielą. Jaki to konkretnie poliester (sublimowany/dyed) i czy po transferze robisz jeszcze dogrzewanie pod teflonem?