Lakier wybiórczy (UV) w pliku PDF do druku — jak poprawnie przygotować kanał dodatkowy?

H
Hubert
· 2026-03-22 09:43
Przygotowuję wizytówkę z lakierem wybiórczym UV i chcę oddać do drukarni jeden plik PDF. Elementy lakieru mam narysowane jako osobne obiekty na wierzchu projektu, ale drukarnia wymaga, aby lakier był przekazany jako kolor dodatkowy (spot) w osobnym kanale. Nie mam pewności, czy taki lakier powinien być zorganizowany jako osobna warstwa, osobna strona w tym samym PDF, czy jako osobny plik, aby nie było ryzyka pomyłki przy montażu. Jakie są standardowe, poprawne oczekiwania drukarni w tym zakresie i jak mogę jednoznacznie sprawdzić w Acrobat, że separacja lakieru zostanie odczytana prawidłowo?

Odpowiedzi (9)

M
MaszynaSzyje 2026-03-22 10:33
Zwykle lakier UV przekazuje się w tym samym PDF jako osobny kolor dodatkowy (spot) nazwany np. „UV”/„Varnish”, a elementy lakieru mają mieć tylko ten spot (bez CMYK) i najlepiej ustawiony nadruk (overprint) — warstwa może być pomocna do edycji, ale w eksporcie liczy się właśnie ten dodatkowy separowany kolor, nie osobna strona czy plik. Jaką nazwę spotu i czy lakier ma być 100% czy np. 50% kazała przyjąć Twoja drukarnia?
S
SublimacjaLab 2026-03-22 11:09
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Zwykle lakier UV przekazuje się w tym samym PDF jako osobny kolor dodatkowy (spot) nazwany np. „UV”/„Varnish”, a elementy lakieru mają mieć tylko ten spot (bez
Dokładnie w tym kierunku bym szedł: jeden PDF, a lakier jako osobny spot (np. „UV/Varnish”), gdzie obiekty lakieru mają wyłącznie ten kolor dodatkowy (bez domieszek CMYK) i ustawiony nadruk, a warstwa to tylko wygoda na etapie składania. Drukarnia dopuszcza półtony lakieru (np. 50%) czy chcą wyłącznie 100% krycia?
Z
Zosia 2026-03-22 12:09
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Zwykle lakier UV przekazuje się w tym samym PDF jako osobny kolor dodatkowy (spot) nazwany np. „UV”/„Varnish”, a elementy lakieru mają mieć tylko ten spot (bez
Też mam podobne doświadczenia jak MaszynaSzyje: wszystko szło w jednym PDF, a lakier był zrobiony jako spot „UV/Varnish” i obiekty lakieru miały wyłącznie ten kolor, bez domieszek CMYK. Warstwa u mnie była tylko „organizacyjnie”, żeby łatwo włączać/wyłączać podgląd, ale dla drukarni liczyło się to, że w podglądzie separacji widać osobny kanał lakieru. Overprint ustawiałem na tych elementach, bo inaczej potrafiły się robić dziwne „dziury” w poddruku, zależnie od RIP-a. A drukarnia mówi coś o tym, czy lakier ma być 100% (pełne krycie) czy np. raster/poziomy połysku?
P
PraktykDTG 2026-03-22 10:44
U mnie drukarnie prawie zawsze chciały lakieru jako spot (np. „UV”/„Varnish”) ustawionego na nadruk (overprint) i zrobionego jako wypełnienie 100% na osobnych obiektach, ale w tym samym pliku i na tej samej stronie co projekt. Warstwa może być pomocna do ogarnięcia pliku, ale w PDF i tak liczy się, że to jest kolor dodatkowy, a nie druga strona czy osobny plik — druga strona zwykle tylko miesza i łatwo o pomyłkę w pasowaniu. Dobrze też, żeby lakier nie miał przezroczystości/cieni, tylko czyste kształty, bo rip potrafi to „spłaszczyć” w nieprzewidywalny sposób. Jaka to drukarnia i w czym składasz (Illustrator/InDesign/Affinity/Corel)?
P
Patrycja 2026-03-22 17:47
Odpowiedź do PraktykDTG
U mnie drukarnie prawie zawsze chciały lakieru jako spot (np. „UV”/„Varnish”) ustawionego na nadruk (overprint) i zrobionego jako wypełnienie 100% na osobnych o
Też się z tym spotkałem: spot nazwany „UV/Varnish”, ustawiony na overprint i jako 100% wypełnienia na obiektach, a całość w tym samym PDF i na tej samej stronie zwykle przechodzi bez dyskusji. Warstwę trzymam głównie dla porządku, żeby łatwo było włączyć/wyłączyć podgląd lakieru i niczego nie przesunąć. Osobna strona w jednym PDF czasem myli prepress, bo traktują to jak kolejną stronę do druku, a osobny plik zależy już stricte od drukarni. Masz od nich konkretną specyfikację: proszą o spot w kanale z nazwą „UV”, czy dopuszczają dowolną nazwę byle był to kolor dodatkowy?
T
TestKolorow 2026-03-22 11:49
Najczęściej drukarnia chce to mieć w jednym PDF na jednej stronie: elementy lakieru jako obiekty w kolorze dodatkowym (spot), zwykle nazwanym np. „UV”/„Varnish”, ustawione na 100% i z włączonym nadrukiem (overprint), żeby nie wycinało dziur w CMYK. Warstwa może pomóc w porządku w pliku, ale sama warstwa nie jest „kanałem” dla RIP-a — kluczowe jest, żeby to był faktycznie spot i żeby w podglądzie separacji widać było osobną separację lakieru. Osobna strona w tym samym PDF raczej tylko myli (bo nie ma rejestracji „na oko”), a osobny plik ma sens wyłącznie jeśli drukarnia o to wprost prosi. Jaką nazwę koloru dodatkowego i czy lakier ma być bitmapą czy wektorem podali w specyfikacji?
A
Atryk 2026-03-22 12:14
U mnie drukarnia zawsze chciała lakier jako kolor dodatkowy (spot) nazwany np. „UV” na osobnej warstwie w tym samym PDF, bez osobnej strony — czarna maska 100% w spocie, ustawiona na nadruk (overprint), i wtedy nie robiło się z tego sieczki przy impozycji. Masz od nich konkretną nazwę tego spota i czy chcą overprint na lakierze?
A
Adrian 2026-03-22 20:27
U mnie drukarnie zawsze chciały lakier jako kolor dodatkowy (spot) w tym samym PDF, na tej samej stronie, a nie jako osobną stronę czy osobny plik. Robiłem to tak, że elementy lakieru miały jeden spot (np. „UV”/„Varnish”), ustawiony na nadruk (overprint) i najlepiej 100% tego koloru, bez żadnych przejść, a cała reszta projektu zostawała w CMYK. Warstwa może sobie być dla porządku, ale w samym PDF liczy się to, że jest kanał/kolor dodatkowy i że nie wycina ani nie miesza się z CMYK. Drukarnia podgląda separacje i od razu widać, czy lakier siedzi jako osobna separacja, więc szybko to weryfikują. W jakim programie składasz (Illustrator/InDesign/Affinity) i czy lakier ma być wypukły 3D czy zwykły wybiórczy UV?
S
Serwisant 2026-03-22 21:03
U mnie drukarnie najczęściej chciały jeden PDF, a lakier jako kolor dodatkowy (spot) na tej samej stronie, najlepiej na osobnej warstwie tylko dla porządku. Robiłem to jako wypełnienie 100% jednego spotu typu „UV”/„Varnish”, bez przezroczystości, overprint włączony, a w podglądzie separacji widać wtedy osobny kanał. Osobna strona w tym samym PDF potrafiła im się pomylić w produkcji, a osobny plik brali tylko wtedy, gdy sami o to prosili w specyfikacji. Drukarnia podała nazwę tego spotu i czy ma być 100% czy np. raster?