DTF: kolory na gotowym nadruku znacząco odbiegają od projektu (zwłaszcza czerwienie i granaty) — z czego to może wynikać?

I
Iga
· 2026-03-24 08:58
Dzień dobry, po wykonaniu transferu DTF zauważam, że kolory na koszulce wyraźnie różnią się od pliku źródłowego, najbardziej widać to na czerwieniach oraz granatach, które wychodzą przygaszone i przesunięte tonalnie. Problem występuje na kilku partiach folii i na różnych kolorach tkanin, a w podglądzie pliku na monitorze oraz w eksporcie grafiki wszystko wygląda prawidłowo. Nie zmieniałam projektu ani rozdzielczości, a mimo to efekt jest niepowtarzalny i trudno mi ocenić, czy przyczyna leży po stronie druku, bieli podkładowej, czy samego transferu. Czy ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem i może wskazać, jakie typowe źródła takiej rozbieżności kolorystycznej należy w pierwszej kolejności brać pod uwagę w DTF? Zależy mi na ustaleniu, jak odróżnić błąd przygotowania pliku od problemu sprzętowo-materiałowego.

Odpowiedzi (3)

P
PraktykDTG 2026-03-24 11:30
Miałaś może w międzyczasie zmianę profilu/zarządzania kolorem (np. inny preset RIP/ICC, tryb druku CMYK vs RGB) albo zmianę parametrów prasowania (temperatura/czas/ciśnienie), bo czerwienie i granaty są na to wyjątkowo czułe i potrafią „przygasać” albo się przesuwać tonalnie. Na jakim RIP-ie i profilu była robiona ta partia oraz jakie dokładnie ustawienia prasy (°C/s/ciśnienie) używasz?
D
Darek 2026-03-24 11:53
U mnie podobne „przygaszenie” czerwieni i granatu potrafiło wyjść przy rozjechanym profilu/konwersji kolorów w eksporcie (np. sRGB vs CMYK) albo przy innym ustawieniu/kalibracji RIP-a i atramentów, a czasem też po zmianie parametrów prasy (temperatura/czas) i partii folii/proszku. Na jakim RIP-ie/drukarce to idzie i jakie masz ustawienia prasy (temp./czas)?
P
PloterPro 2026-04-02 16:05
Odpowiedź do Darek
U mnie podobne „przygaszenie” czerwieni i granatu potrafiło wyjść przy rozjechanym profilu/konwersji kolorów w eksporcie (np. sRGB vs CMYK) albo przy innym usta
Też bym szedł w stronę tego, co piszesz: przygaszone czerwienie i granaty często wychodzą przy nieświadomej konwersji/zarządzaniu kolorem między eksportem a RIP-em (inna przestrzeń/profil) albo po zmianie ustawień RIP/atramentów, a jeśli doszła inna partia folii/proszku lub minimalnie inne parametry prasy, to różnica potrafi się jeszcze „dobić”. Zmienialiście ostatnio RIP/ustawienia profili albo temperaturę/czas na prasie?