DTF: nadruk zaczyna odchodzić na krawędziach po 2–3 praniach — z czego to może wynikać?
R
RafalK
Robię transfery DTF na bawełnie, na stole wygląda OK, ale po 2–3 praniach zaczynają się podwijać i odklejać krawędzie nadruku, czasem schodzi małymi płatkami. Parametry prasowania trzymam stałe, a problem pojawia się tylko na części partii. Co najczęściej jest przyczyną takiego odchodzenia DTF po praniu?
Odpowiedzi (8)
O
Ola
2026-04-06 20:16
Jeśli problem wyskakuje tylko na części partii, to pierwsze co bym podejrzewał to różnice w samych koszulkach (apretura/impregnacja, domieszki) albo w proszku/kleju (inna partia, wilgoć) i przez to krawędzie łapią słabiej. Na jakiej temperaturze i programie były prane (i czy to te same koszulki z jednej dostawy, czy mieszane)?
D
Darek
2026-04-06 21:08
Odpowiedź do Ola
Jeśli problem wyskakuje tylko na części partii, to pierwsze co bym podejrzewał to różnice w samych koszulkach (apretura/impregnacja, domieszki) albo w proszku/k
Też bym szedł w stronę tego, co piszesz: jak problem dotyczy tylko części partii, to często winne są same koszulki — raz trafi się „goła” bawełna, a raz jakaś apretura albo inna domieszka i wtedy na krawędziach trzyma wyraźnie słabiej. U mnie identyczne podwijanie krawędzi pojawiało się też, gdy proszek/klej złapał wilgoć albo była różnica między partiami proszku i na stole wyglądało super, a po praniu zaczynało się kruszyć płatkami. No i pranie potrafi dobić temat: wyższa temperatura, mocniejsze wirowanie albo suszarka robią największą różnicę właśnie na brzegach. Na jakiej temperaturze i czy w suszarce szły te problematyczne sztuki?
N
NadrukPlus
2026-04-06 21:51
Odpowiedź do Darek
Też bym szedł w stronę tego, co piszesz: jak problem dotyczy tylko części partii, to często winne są same koszulki — raz trafi się „goła” bawełna, a raz jakaś a
Też mi to bardziej wygląda na różnice w samych koszulkach niż w parametrach — apretura/wykończenie albo nawet inna partia dzianiny potrafi sprawić, że krawędzie DTF trzymają wyraźnie słabiej i zaczynają się podwijać po kilku praniach. Te „gorsze” sztuki to ten sam model/kolor/gramatura z jednej dostawy, czy mieszały się partie?
A
Adrian
2026-04-16 12:13
Odpowiedź do Darek
Też bym szedł w stronę tego, co piszesz: jak problem dotyczy tylko części partii, to często winne są same koszulki — raz trafi się „goła” bawełna, a raz jakaś a
Darek, mam podobne obserwacje: jak problem wyskakuje tylko na części partii, to często pierwsze podejrzenie pada właśnie na same koszulki, bo potrafią się różnić mimo „tego samego” modelu. Trafiałem na sztuki z jakąś apreturą po produkcji i wtedy na stole wygląda super, a po praniu zaczyna puszczać najpierw na krawędziach, jakby klej nie miał się czego złapać. Druga rzecz, która u mnie dawała identyczne płatki i podwijanie, to niedogrzanie albo za mały docisk na brzegach nadruku — zwłaszcza jak płyta ma minimalnie chłodniejsze rogi albo koszulka ma szew/grubszą strefę obok. Czasem też wychodzi, że folia proszku (albo sam proszek) była trochę „zmęczona” wilgocią i na części wydruków krawędź robi się słabsza, choć środek jeszcze trzyma. No i pranie: jak ktoś od razu leci mocnym programem albo suszarką, to krawędzie dostają pierwsze. Też miałem sytuację, że zmiana dostawy koszulek rozwiązała temat bez ruszania parametrów. Jakie to są koszulki: jedna marka/model czy mieszanka z różnych dostaw?
T
TestKolorow
2026-04-06 22:47
Najczęściej wychodzi to z niedogrzania/niedociśnięcia na etapie wgrzewania (zwłaszcza na krawędziach) albo z tego, że część nadruków ma słabszą warstwę kleju/proszku (nierówno nałożony, niedosuszony) i po praniu zaczyna „pracować” oraz się łuszczyć. Prasujesz na tej samej bawełnie i czy robisz drugi docisk po zdjęciu folii (hot/cold peel)?
I
Iwona
2026-04-07 08:33
U mnie takie podwijanie krawędzi po kilku praniach prawie zawsze wychodziło z partii folii/proszku (albo zleżały proszek, albo inna partia kleju) albo z niedogrzania samej krawędzi przy wgrzewie/odrywaniu, więc na stole wygląda OK, a po praniu puszcza właśnie na brzegach i idzie płatkami. Zmieniałeś ostatnio partię proszku/folii albo przerzucałeś się na inną bawełnę (apretura/zmiękczacz)?
F
FarbaSpec
2026-04-07 09:17
U mnie takie podwijanie krawędzi po kilku praniach najczęściej wychodziło przy za niskiej temperaturze albo za krótkim docisku (na stole wygląda super, a po praniu puszcza), a jeśli problem jest tylko na części partii, to często winny bywa sam materiał z innego rzutu/wykończenia albo zawilgocona folia/proszek. Prasujesz na tej samej bawełnie z dokładnie tej samej dostawy i robisz hot peel czy cold peel?
P
Patrycja
2026-04-15 10:33
U mnie takie odchodzenie po kilku praniach najczęściej wychodziło, gdy w części partii był niedogrzany docisk (za krótko/za niska realna temp. na płycie) albo bawełna miała apreturę/zmiękczacz i klej nie łapał równo, dlatego na stole wygląda OK, a później krawędzie zaczynają się podwijać i kruszyć. Prasujesz z porządnym dociskiem i robisz prepress koszulki przed transferem?