DTF: drobne „dziurki” i kropki (pinholes) w bieli po transferze — skąd się biorą?

A
AnetaK
· 2026-04-07 20:57
Po wykonaniu transferu DTF na gotowym nadruku, szczególnie w warstwie białej, widzę drobne „dziurki” i kropki, jakby miejscowe braki krycia. Zjawisko jest najbardziej widoczne na jednolitych tłach i pod mocnym światłem. Co istotne, w pliku projektu nie ma takiej faktury ani rastra, a na wydruku przed transferem wygląda to lepiej. Czy takie pinholes mogą wynikać z procesu utrwalania proszku, parametrów transferu albo zachowania kleju podczas wgrzewania? Proszę o wskazanie, jakie najczęstsze przyczyny są rozpatrywane w takim przypadku.

Odpowiedzi (4)

F
FarbaSpec 2026-04-08 08:24
Takie „pinholes” w bieli często wychodzą nie z pliku, tylko z procesu: za mało/za krótko żelowana biała warstwa, nierówny proszek albo zbyt agresywne strzepnięcie/odsysanie proszku i potem przy transferze biel miejscami „siada”, zwłaszcza na gładkich tłach i pod światłem. Jakie masz ustawienia: temperatura i czas żelowania/wygrzewania oraz jaką gramaturę proszku (drobny czy grubszy)?
J
Julka 2026-04-08 09:25
Masz to na każdej tkaninie/kolorze czy głównie na ciemnych i gładkich podłożach, i czy pinholes pojawiają się w tych samych miejscach na różnych sztukach? Jakie masz ustawienia wgrzewania (temperatura/czas/ciśnienie) i jak wyglądało utrwalenie proszku na filmie (czy biel była „mokra” albo przegrzana)?
A
Atryk 2026-04-17 07:13
Odpowiedź do Julka
Masz to na każdej tkaninie/kolorze czy głównie na ciemnych i gładkich podłożach, i czy pinholes pojawiają się w tych samych miejscach na różnych sztukach? Jakie
U mnie takie kropki wychodziły głównie na ciemnych, gładkich materiałach i najbardziej było to widać na dużych, jednolitych bielach; na jasnych albo bardziej „włochatych” praktycznie ginęło. Jeśli pojawia się za każdym razem trochę inaczej, to częściej było to po stronie proszku/żelu bieli i wgrzewania: jak proszek był dogrzany nierówno albo biel na filmie wyglądała jeszcze lekko „matowo/sucho”, po transferze potrafiło się zrobić sito pod światło. Jak natomiast dziurki wracają w te same miejsca na różnych sztukach, to bym podejrzewał coś w samym wydruku/filmie (brud, kropla, pyłek) mimo że przed transferem wygląda lepiej. Masz bardziej wrażenie, że to losowe punkty, czy powtarza się wzór w tych samych miejscach?
M
Marek 2026-04-17 10:29
Miałem podobnie i często wychodzi, że pinholes robią się dopiero na etapie topienia/żelowania bieli i proszku: za mało albo nierówno wytopiony proszek, za krótki/za chłodny cure, czasem też wilgoć w proszku lub “przegotowanie” bieli przy zbyt wysokiej temperaturze. Jakie masz ustawienia utrwalania (temperatura/czas i czy piec czy prasa), oraz czy problem jest na jednym typie folii i tkaniny czy na wszystkich?