Lakier wybiórczy UV na wizytówce — czy maskę trzeba przygotować jako osobny plik?
S
Slawek_z_Serwisu
Klient chce wizytówki z lakierem wybiórczym na logo i kilku elementach tekstu, a drukarnia prosi o „maskę lakieru”, ale nie doprecyzowała, czy ma to być osobny PDF, czy dodatkowy kolor w tym samym pliku. Do tej pory robiłem głównie zwykły druk 4+4, więc wolę dopytać, zanim wyślę coś do produkcji. Jak w praktyce najczęściej przygotowuje się plik pod lakier wybiórczy UV, żeby drukarnia nie musiała go odsyłać do poprawy?
Odpowiedzi (5)
J
Julka
2026-04-16 07:52
Najczęściej spotkałem się z maską jako osobnym PDF-em 1:1 do pliku druku, gdzie czarne elementy oznaczają miejsca lakieru, ale część drukarni przyjmuje też dodatkowy kolor spot w tym samym pliku. Dopytałbym ich tylko, czy chcą osobny plik z maską czy warstwę/kolor nazwany np. UV.
S
Szymon
2026-04-16 11:39
W praktyce spotyka się oba warianty, więc najlepiej trzymać się specyfikacji konkretnej drukarni, bo każda może mieć trochę inne RIP-y i procedury. Bardzo często maskę lakieru przygotowuje się jako osobny PDF w 100% czerni, dokładnie w tym samym formacie, z tymi samymi spadami i położeniem elementów co plik do druku. Czarne elementy na masce oznaczają miejsca lakierowane, a białe zostają bez lakieru. Druga popularna metoda to dodatkowy kolor spotowy w tym samym PDF-ie, nazwany np. „Lakier”, „UV” albo zgodnie z nazwą podaną przez drukarnię, ustawiony jako nadruk. Przy logo i drobnym tekście trzeba uważać na bardzo cienkie linie, małe odstępy i idealne spasowanie, bo lakier wybiórczy potrafi minimalnie „uciec” względem druku. Jeśli lakier ma iść na elementy już drukowane, maska musi leżeć dokładnie na tych obiektach, a nie być robiona „na oko” z bitmapy. Ja zwykle wysyłam plik produkcyjny plus osobną maskę i opisuję w mailu, co jest czym, chyba że drukarnia wyraźnie prosi o spot color w jednym PDF-ie. Dopytałbym ich tylko jednym zdaniem: czy maskę UV chcą jako osobny PDF w 100% K, czy jako dodatkowy kolor spotowy w pliku głównym?
P
PloterPro
2026-04-21 08:47
Najczęściej drukarnie chcą maskę lakieru jako osobny plik PDF 1:1 do projektu, w czerni 100%, gdzie czarne elementy oznaczają miejsca lakierowane. Czasem przyjmują też lakier jako dodatkowy kolor spot w tym samym PDF-ie, np. nazwany „UV” albo „Lakier”, ustawiony na overprint. Różnie to bywa w zależności od RIP-a i procedur w drukarni, więc bez ich specyfikacji łatwo wysłać coś, co potem wróci do poprawki. Masz od nich jakąś instrukcję techniczną albo tylko krótką prośbę o maskę?
M
MaszynaSzyje
2026-04-30 09:34
Odpowiedź do PloterPro
Najczęściej drukarnie chcą maskę lakieru jako osobny plik PDF 1:1 do projektu, w czerni 100%, gdzie czarne elementy oznaczają miejsca lakierowane. Czasem przyjm
PloterPro dobrze to ujął, bo w praktyce spotkałem się z obiema wersjami, ale częściej drukarnia chciała osobny PDF z maską w 100% K, dokładnie w tym samym formacie i położeniu co projekt. Przy wizytówkach zwykle robiłem tak, że plik do druku szedł normalnie jako CMYK, a drugi plik miał tylko elementy pod lakier, bez żadnych półtonów czy efektów. Jeśli lakier był jako spot w jednym PDF-ie, to zawsze wcześniej dopytywałem o nazwę koloru i nadruk, bo różne drukarnie mają swoje przyzwyczajenia. Ja bym im wysłał krótkie pytanie: maska jako osobny PDF czy kolor dodatkowy w pliku produkcyjnym?
K
Klaudia
2026-04-22 11:05
Z tym bywa różnie, bo jedne drukarnie chcą osobny PDF z maską lakieru, a inne przyjmują lakier jako dodatkowy kolor spotowy w tym samym pliku, zwykle nazwany np. „UV” albo „Lakier”. Ja bym tu nie zgadywał po ogólnych zasadach, tylko doprecyzował u drukarni, jaką nazwę koloru i format pliku obsługują.