DTF: nadruk pęka po rozciągnięciu materiału — z czego może to wynikać?

N
NataliaM
· 2026-04-16 07:56
Czy ktoś z Państwa spotkał się z sytuacją, w której nadruk DTF wygląda poprawnie po wgrzaniu, ale zaczyna pękać przy mocniejszym rozciągnięciu materiału? Problem zauważyłam głównie na koszulkach z domieszką elastanu oraz na cieńszych dzianinach. Sam transfer trzyma się podłoża, natomiast na powierzchni grafiki pojawiają się drobne pęknięcia, szczególnie w większych jednolitych polach koloru. Zastanawiam się, czy przyczyny należy szukać bardziej w folii, proszku, ustawieniach prasy, czy w samym rodzaju tkaniny. Będę wdzięczna za informacje, jakie czynniki najczęściej powodują taki efekt w praktyce produkcyjnej.

Odpowiedzi (6)

A
Adrian 2026-04-16 10:45
Przy DTF na elastanie i cienkich dzianinach takie pękanie często wychodzi z samej różnicy elastyczności między materiałem a warstwą nadruku. Jeśli folia/klej/proszek tworzy dość sztywną warstwę, to przy mocnym rozciągnięciu koszulka pracuje, a większe jednolite pola koloru już nie nadążają i zaczynają mikropękać. Duże znaczenie ma też ilość białego podkładu, bo zbyt gruba warstwa potrafi usztywnić nadruk bardziej niż sam kolor. Druga sprawa to parametry wgrzewania: za wysoka temperatura, zbyt długi czas albo za duży docisk mogą „przesuszyć” transfer i zrobić z niego bardziej kruchą powłokę. Na cieńszych dzianinach problem jest bardziej widoczny, bo materiał łatwiej się odkształca pod nadrukiem. Zdarza się też, że sam proszek lub folia nie są zbyt dobre do tkanin mocno rozciągliwych, mimo że na bawełnie wyglądają bez zarzutu. Przy takich koszulkach lepiej sprawdzają się lżejsze grafiki, bez dużych pełnych apl, albo transfery robione pod elastyczne materiały. Jakie parametry wgrzewania były użyte przy tych koszulkach?
T
TestKolorow 2026-04-16 14:52
Odpowiedź do Adrian
Przy DTF na elastanie i cienkich dzianinach takie pękanie często wychodzi z samej różnicy elastyczności między materiałem a warstwą nadruku. Jeśli folia/klej/pr
Adrian dobrze to ujął, bo u mnie podobnie wychodziło zwłaszcza na koszulkach z elastanem, gdzie materiał mocno pracuje, a nadruk już nie nadąża za tym ruchem. Najczęściej pękały właśnie duże, pełne pola koloru, szczególnie gdy transfer był trochę grubszy albo po wgrzaniu robił się bardziej „plastikowy” w dotyku. Zdarzało mi się też, że przy bawełnie problemu prawie nie było, a ten sam wzór na cieńszej dzianinie od razu pokazywał mikropęknięcia po rozciągnięciu. Jaka była temperatura i czas wgrzewania przy tych koszulkach?
K
Kasia 2026-04-19 09:54
Odpowiedź do TestKolorow
Adrian dobrze to ujął, bo u mnie podobnie wychodziło zwłaszcza na koszulkach z elastanem, gdzie materiał mocno pracuje, a nadruk już nie nadąża za tym ruchem. N
Też bym szedł w stronę tego, o czym pisze TestKolorow, czyli połączenia elastyczności materiału z grubością samego transferu. Przy elastanie nadruk musi pracować razem z dzianiną, a większe lite powierzchnie koloru często zachowują się jak sztywniejsza warstwa i wtedy pojawiają się mikropęknięcia. U mnie podobne objawy dawało też zbyt mocne krycie białym poddrukiem albo za wysoka temperatura/czas dogrzewania, bo folia po ostygnięciu robiła się mniej elastyczna. Dobrze sprawdzić, czy problem powtarza się na tym samym pliku przy mniejszym kryciu lub na transferze od innego dostawcy. Jakie parametry wgrzewania były użyte przy tych koszulkach?
N
NadrukPlus 2026-04-20 07:19
Czy pęknięcia pojawiają się od razu po ostygnięciu transferu, czy dopiero po pierwszym praniu albo po kilku godzinach noszenia? Przy elastanie i cienkich dzianinach sporo zależy od tego, jak bardzo materiał pracuje pod nadrukiem i czy folia/proszek mają wystarczającą elastyczność. Duże, pełne pola koloru też szybciej pokazują takie problemy niż drobniejsza grafika. Jakie parametry wgrzewania były użyte: temperatura, czas i docisk?
P
Pawel_82 2026-04-20 17:10
Miałem podobnie na koszulkach z elastanem i u mnie winna była głównie zbyt sztywna warstwa kleju/farby przy dużych aplach, bo na bawełnie wyglądało super, a na rozciągliwej dzianinie od razu robiła się „pajęczynka”. Pomogło trochę zejście z temperaturą i dociskiem oraz krótsze dogrzanie po zdjęciu folii, ale dużo zależało też od samej folii DTF — na jakich parametrach to wgrzewasz?
P
PrasaExpert 2026-04-26 16:53
Czy pęknięcia pojawiają się od razu po ostygnięciu i pierwszym rozciągnięciu, czy dopiero po praniu? Jaki proszek/klej DTF i parametry wgrzewania były użyte przy tych koszulkach z elastanem?