DTF: nadruk po kilku dniach robi się lekko lepki i łapie kurz — skąd to może się brać?
M
MarcinK
Prowadzę jednoosobową działalność i robię głównie krótkie serie odzieży reklamowej dla lokalnych firm, zwykle po 20–80 sztuk. Od niedawna część transferów DTF wykonuję już u siebie, a nie zlecam na zewnątrz, więc jestem jeszcze na etapie porównywania efektów z tym, co wcześniej dostawałem od podwykonawcy. Problem zauważyłem przy kilku czarnych koszulkach bawełnianych i bluzach, gdzie nadruk po 2–4 dniach od wgrzania robi się w dotyku trochę gumowy i jakby lepki. Nie odpada, nie pęka i kolory wyglądają normalnie, ale powierzchnia szybciej łapie kurz, drobne włókna z materiału i paprochy z pakowania. Najbardziej widać to na większych, pełnych grafikach, szczególnie tam, gdzie jest dużo bieli pod spodem. Zamówienie było na około 1200 zł netto, więc nie jest to ogromna produkcja, ale klient ma powtarzać takie serie co miesiąc i chciałbym zrozumieć, czy to pojedynczy przypadek czy sygnał jakiegoś błędu w procesie. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że nadruk DTF po kilku dniach od transferu robi się lekko lepki i przyciąga zabrudzenia?
Odpowiedzi (10)
P
Pawel_82
2026-04-17 08:07
U mnie podobny efekt pojawiał się głównie wtedy, gdy transfer był trochę niedogrzany albo klej nie zdążył się dobrze „zamknąć” w prasie. Przy czarnych bawełnach bardziej to widać, bo kurz od razu siada na lekko gumowej powierzchni i wygląda, jakby nadruk się kleił. Sprawdziłbym temperaturę realnie na płycie, czas docisku i czy po zdjęciu folii robisz jeszcze krótkie dogrzanie przez papier/silikon, bo to często rozwiązuje temat. Jakiego proszku i folii używasz, tej samej partii co wcześniej czy coś nowego?
S
SublimacjaLab
2026-04-17 08:12
U mnie pierwsze skojarzenie przy takiej lepkości po kilku dniach to nie do końca domknięty proces utrwalania albo coś po stronie proszku/kleju, ale bez parametrów ciężko zgadywać. Czasem na świeżo nadruk wygląda normalnie, a dopiero po odłożeniu wychodzi, że powierzchnia łapie kurz i robi się taka lekko gumowa. Sprawdziłbym też, czy problem pojawia się tylko na czarnych rzeczach, czy po prostu na nich jest bardziej widoczny. Duże znaczenie może mieć też to, czy po wgrzaniu robisz jeszcze dogrzewkę z papierem/silikonem i jak długo. Jeśli wcześniej transfery od podwykonawcy zachowywały się inaczej, to pewnie różnica jest w temperaturze, czasie, docisku albo samym materiale DTF. Nie wykluczałbym też wilgoci w proszku albo folii, szczególnie jeśli rolka stoi otwarta dłużej. Jakie masz ustawienia prasy przy tych nadrukach: temperatura, czas i docisk?
F
Filip
2026-04-17 13:34
Odpowiedź do SublimacjaLab
U mnie pierwsze skojarzenie przy takiej lepkości po kilku dniach to nie do końca domknięty proces utrwalania albo coś po stronie proszku/kleju, ale bez parametr
Też bym szedł najpierw w stronę utrwalania, bo takie „wyjście” lepkości po czasie pasuje do sytuacji, gdzie na początku wszystko wygląda poprawnie. Druga rzecz to faktycznie proszek, zwłaszcza jeśli został go minimalny nadmiar albo nie był równo wygrzany na folii. Dobrze byłoby wiedzieć, czy problem pojawia się tylko na czarnych rzeczach, czy po prostu na tych partiach łatwiej to zauważyć przez kurz. Jakie masz ustawione czasy i temperatury przy wygrzewaniu transferu oraz przy samym wprasowaniu?
I
Iwona
2026-04-17 15:39
Odpowiedź do Filip
Też bym szedł najpierw w stronę utrwalania, bo takie „wyjście” lepkości po czasie pasuje do sytuacji, gdzie na początku wszystko wygląda poprawnie. Druga rzecz
Filip, kierunek z dogrzaniem ma sens, tylko nie zrzucałbym tego od razu wyłącznie na prasę, bo lepkość po kilku dniach może też wyjść przy zbyt grubej warstwie kleju, niedostatecznym stopieniu proszku albo problemie z samym tuszem/folią. Sprawdziłbym porównawczo ten sam plik na innej folii i z krótszym/dłuższym wygrzewaniem proszku, bo to szybko pokaże, czy problem siedzi w transferze, czy dopiero w aplikacji na koszulkę.
O
Olek
2026-04-29 20:12
Odpowiedź do SublimacjaLab
U mnie pierwsze skojarzenie przy takiej lepkości po kilku dniach to nie do końca domknięty proces utrwalania albo coś po stronie proszku/kleju, ale bez parametr
Też bym szukał najpierw w utrwalaniu albo w samym proszku, zwłaszcza jeśli efekt wychodzi dopiero po kilku dniach, a nie od razu po zdjęciu z prasy. Jakie były parametry dogrzewania: temperatura, czas i czy nadruk był potem jeszcze doprasowany z papierem/teflonem?
T
TuszIKawa
2026-04-17 09:18
A po tych 2–4 dniach nadruk jest lepki cały czas, czy bardziej po ogrzaniu / dotknięciu? Pytam, bo u mnie podobne objawy potrafiły wychodzić przy niedogrzanym kleju albo zbyt krótkim dosuszaniu po proszkowaniu, ale też przy wilgoci w folii lub proszku. Dobrze byłoby porównać, czy dzieje się to tylko na czarnych rzeczach, czy po prostu na grubszych materiałach, gdzie ciepło inaczej przechodzi. Jakie masz ustawienia prasy: temperatura, czas i docisk?
S
Szymon
2026-04-17 14:19
U mnie taki efekt zwykle wychodził przy niedosuszonym/nie do końca utwardzonym kleju albo zbyt niskiej realnej temperaturze na prasie, szczególnie na grubszym materiale, gdzie nadruk po kilku dniach robi się lekko „gumowy” i łapie pył. Sprawdziłbym też, czy po wgrzaniu robisz jeszcze krótki docisk wykańczający przez papier silikonowy albo matę teflonową, bo to często stabilizuje powierzchnię.
D
Drukarniarz
2026-04-17 18:28
Miałem podobny przypadek przy pierwszych partiach DTF i u mnie winne było głównie niedogrzanie po aplikacji, mimo że nadruk wyglądał normalnie zaraz po prasie. Po kilku dniach robił się taki lekko gumowy w dotyku i zaczynał zbierać pyłki, szczególnie na czarnych bluzach. Pomogło podniesienie czasu dogrzania o kilka sekund i krótkie doprasowanie przez papier po zerwaniu folii, bez przesadzania z temperaturą. Sprawdziłbym też, czy proszek nie jest kładziony zbyt grubo, bo przy nadmiarze kleju miałem bardzo podobny efekt. Jakie parametry masz ustawione przy wgrzewaniu?
O
Ola
2026-04-19 09:23
Brzmi trochę jak niedogrzany albo niedoutwardzony klej/proszek, ewentualnie za niska temperatura albo za krótki czas przy końcowym dogrzaniu. Miałem podobny efekt, gdy nadruk wyglądał dobrze zaraz po prasowaniu, a po paru dniach robił się taki lekko gumowy i zbierał pył. Sprawdziłbym też, czy folia i proszek nie łapią wilgoci, bo przy DTF potrafi to dać dziwne objawy. Jakie parametry dajesz przy wgrzewaniu i robisz drugi docisk po zdjęciu folii?
K
Kolorysta
2026-04-25 21:57
Nie zakładałbym od razu winy folii czy kleju, bo lekka lepkość po kilku dniach często wychodzi przy niedosuszonym albo niedogrzanym wydruku, ewentualnie przy zbyt dużej ilości pudru i za krótkim utrwalaniu. Jakie masz ustawienia prasy i czy robisz drugi docisk po zdjęciu folii?