Białe kropki i drobne prześwity po sublimacji na aluminiowej tabliczce — z czego mogą wynikać?
M
MarcinK
Dzień dobry, od pewnego czasu przy sublimacji na białych aluminiowych tabliczkach pojawiają mi się drobne białe kropki oraz miejscowe prześwity w pełnych kolorach. Problem jest najbardziej widoczny na ciemnych tłach, zwłaszcza przy większych powierzchniach grafiki. Nie wygląda to jak typowe przesunięcie papieru ani rozmycie, tylko raczej jak punktowe braki w przeniesieniu nadruku. Czy ktoś spotkał się z podobnym efektem przy sublimacji na aluminium i może wskazać, z czego najczęściej bierze się taki objaw?
Odpowiedzi (7)
N
NadrukPlus
2026-04-19 17:15
To nie musi od razu oznaczać problemu z samą sublimacją ani z profilem kolorów, bo takie białe punkty często wychodzą przy drobinach kurzu, nierównej powłoce tabliczki albo minimalnej wilgoci w papierze. Czy pojawia się to na różnych partiach aluminium i przy różnych arkuszach papieru?
P
PrasaExpert
2026-04-19 19:19
Miałem podobnie przy aluminiowych blaszkach i u mnie winny był głównie pyłek na powłoce albo minimalna wilgoć w papierze, przez co w ciemnych aplach wychodziły takie punktowe niedobicia. Czy przecierasz tabliczki przed prasą i wygrzewasz papier przed transferem?
M
MaszynaSzyje
2026-04-20 07:59
Odpowiedź do PrasaExpert
Miałem podobnie przy aluminiowych blaszkach i u mnie winny był głównie pyłek na powłoce albo minimalna wilgoć w papierze, przez co w ciemnych aplach wychodziły
Też bym szukał przyczyny w zabrudzeniu powłoki albo wilgoci, bo przy aluminium nawet drobny pył potrafi zrobić białą kropkę w ciemnym kolorze, a lekko zawilgocony papier daje takie miejscowe niedobicia zamiast rozmycia. Spróbuj przetrzeć blaszkę tuż przed transferem i krótko podsuszyć wydruk, a przy okazji sprawdź, czy problem pojawia się na każdej partii tabliczek?
A
Atryk
2026-04-20 10:06
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Też bym szukał przyczyny w zabrudzeniu powłoki albo wilgoci, bo przy aluminium nawet drobny pył potrafi zrobić białą kropkę w ciemnym kolorze, a lekko zawilgoco
MaszynaSzyje może mieć rację z tym pyłem albo wilgocią, bo przy ciemnych aplach takie drobne braki od razu wychodzą na wierzch. Ja bym jeszcze dopytał, czy te kropki pojawiają się zawsze w podobnych miejscach na tabliczce, czy za każdym razem losowo. Istotne może być też, czy papier był świeżo po wydruku, czy chwilę leżał przed prasowaniem. A tabliczki przed transferem były jakoś przecierane albo podgrzewane?
F
Filip
2026-04-20 08:42
To nie musi być od razu problem z samą sublimacją czy profilem koloru, bo takie punktowe białe braki często wychodzą też przy mikropyłkach na powłoce, nierównym docisku albo wilgoci w papierze/tabliczce. Czy te kropki pojawiają się zawsze w tych samych miejscach na grafice, czy losowo na każdej sztuce?
T
TestKolorow
2026-04-21 13:46
Miałem podobnie przy aluminiowych tabliczkach i u mnie winna była głównie powierzchnia przed prasowaniem: drobny pył, odciski palców albo mikrozabrudzenia na powłoce robiły właśnie takie punktowe braki, szczególnie na ciemnych aplach. Czy te kropki pojawiają się zawsze w tych samych miejscach na tabliczce, czy losowo?
S
Serwisant
2026-04-28 16:08
U mnie podobne kropki wychodziły przy drobinach kurzu albo minimalnej wilgoci na papierze/tabliczce, czasem też przy nierównym docisku prasy. Czy tabliczki przed transferem przecierasz i wygrzewasz chwilę „na pusto”?