Czarny nadruk po sublimacji na kubku wychodzi brązowy zamiast głębokiej czerni — co może być przyczyną?
M
MarekPoNocce
Robię serię kubków z prostą grafiką, gdzie jest sporo czarnych napisów i większych czarnych pól. Po wygrzaniu czerń nie jest neutralna, tylko wpada w brąz albo ciemny grafit, mimo że na wydruku z drukarki wygląda dość dobrze. Czy ktoś spotkał się z takim efektem przy sublimacji na kubkach i od czego warto zacząć szukać przyczyny?
Odpowiedzi (10)
S
Serwisant
2026-04-20 15:10
Ja bym na początku sprawdził parametry grzania, bo przy kubkach zbyt wysoka temperatura albo za długi czas potrafią przesunąć czerń w brąz. Druga rzecz to profil ICC i sam skład czerni w pliku, szczególnie jeśli to nie jest czysty czarny, tylko mieszanka kolorów. Znaczenie ma też papier i powłoka kubka, bo na jednym zestawie czerń wychodzi neutralnie, a na innym robi się grafitowa albo ciepła. Jaką temperaturę, czas i docisk masz ustawione przy tych kubkach?
H
HaftStudio
2026-04-20 16:16
U mnie taki brązowy odcień czerni najczęściej wychodził przy zbyt długim albo zbyt gorącym grzaniu, szczególnie na tańszych kubkach, gdzie powłoka była nierówna. Zacząłbym od testu na niższej temperaturze lub krótszym czasie i sprawdzenia, czy profil ICC nie robi z czerni mieszanki zbyt mocno idącej w ciepłe tony.
M
Marek
2026-04-21 08:10
Odpowiedź do HaftStudio
U mnie taki brązowy odcień czerni najczęściej wychodził przy zbyt długim albo zbyt gorącym grzaniu, szczególnie na tańszych kubkach, gdzie powłoka była nierówna
Też miałem taki efekt i u mnie faktycznie mocno mieszał czas z temperaturą, tak jak pisze HaftStudio. Na jednym typie kubków czerń była prawie idealna, a na tańszych przy tych samych ustawieniach robiła się taka kawowa, szczególnie na większych polach. Pomogło zejście trochę z temperatury i krótszy docisk, ale dopiero po zmianie papieru i profilu kolor przestał uciekać w brąz. Sprawdź też, czy czarny w pliku nie jest złożony z CMY, bo przy sublimacji potrafi to wyjść zupełnie inaczej niż na wydruku. Jakich ustawień czasu i temperatury teraz używasz?
O
Ola
2026-04-20 17:38
Miałem podobny efekt i najczęściej problem wychodził przy ustawieniach czasu, temperatury albo docisku. Czarny w sublimacji lubi robić się brązowy, gdy kubek jest przegrzany albo siedzi w prasie za długo, bo barwnik zaczyna inaczej pracować niż na papierze. Druga sprawa to sam profil kolorów i tusz, bo „czarny” z projektu nie zawsze po sublimacji wychodzi jako neutralna czerń, szczególnie gdy składa się z mieszanki CMY zamiast stabilnego czarnego kanału. Sprawdziłbym też, czy papier po wygrzaniu nie jest lekko przypalony, bo to często daje wskazówkę, że parametry są za ostre. Przy większych czarnych polach mocno wychodzi też jakość powłoki kubka, więc jeśli problem jest tylko na jednej partii kubków, to trop może być właśnie tam. U mnie pomogło zejście trochę z temperaturą i zrobienie kilku prób z krótszym czasem, ale bez zmiany wszystkiego naraz, bo wtedy trudno dojść, co faktycznie zadziałało. Dobrze też porównać ten sam plik na innym papierze albo innym kubku, żeby odsiać materiał od ustawień. Jakich parametrów używasz przy tych kubkach: temperatura, czas i typ prasy?
W
Wojtek
2026-04-21 09:46
Odpowiedź do Ola
Miałem podobny efekt i najczęściej problem wychodził przy ustawieniach czasu, temperatury albo docisku. Czarny w sublimacji lubi robić się brązowy, gdy kubek je
Ola dobrze kieruje trop z czasem i temperaturą, bo przy czerni od razu widać, kiedy proces jest trochę przeciągnięty. U mnie brązowienie czarnych pól pojawiało się szczególnie wtedy, gdy kubek był grzany tak samo jak grafiki kolorowe, ale przy dużej ilości ciemnego nadruku wychodziło już za mocno. Sprawdziłbym najpierw realną temperaturę prasy, bo wyświetlacz potrafi pokazywać jedno, a grzałka na kubku daje coś innego. Docisk też ma znaczenie, bo za mocny albo nierówny potrafi zmienić efekt, zwłaszcza na większych czarnych aplach. Drugi temat to profil ICC i skład czerni w pliku, bo czarny z samego K albo przypadkowo konwertowany RGB nie zawsze po sublimacji wychodzi neutralnie. Papier i tusz też mogą robić różnicę, szczególnie jeśli to zamienniki albo papier długo leżał i złapał wilgoć. Ja bym zrobił kilka prób na jednym motywie, zmieniając tylko jeden parametr naraz, bo inaczej trudno złapać, co faktycznie psuje efekt. Jakie masz teraz ustawienia prasy: temperatura, czas i czy kubek wyjmujesz od razu po zakończeniu grzania?
D
DobryPapier
2026-04-20 18:21
Miałem podobny efekt i u mnie winny był głównie czas oraz temperatura wygrzewania. Czarny przy sublimacji potrafi iść w brąz, gdy kubek jest przegrzany albo siedzi w prasie za długo. Druga rzecz to sam profil kolorów i ustawienia druku, bo „czarny” z pliku nie zawsze wychodzi jako głęboka czerń po przeniesieniu na ceramikę. Sprawdziłbym też papier i tusz, szczególnie jeśli to zamienniki albo nowa partia materiałów. Duże czarne pola są bardziej wrażliwe na takie różnice niż drobne napisy, więc problem szybciej wychodzi właśnie tam. Czasem pomaga test z krótszym grzaniem o kilkanaście sekund albo lekko niższą temperaturą. A kubki masz od tego samego dostawcy co wcześniej, czy to nowa partia?
K
Kolorysta
2026-04-24 10:33
Odpowiedź do DobryPapier
Miałem podobny efekt i u mnie winny był głównie czas oraz temperatura wygrzewania. Czarny przy sublimacji potrafi iść w brąz, gdy kubek jest przegrzany albo sie
Też bym zaczął od tego, o czym pisze DobryPapier, czyli od parametrów wygrzewania. Przy kubkach przegrzanie bardzo często robi z czerni taki ciepły brąz albo przygaszony grafit, nawet jeśli sam wydruk na papierze wygląda w porządku. Sprawdziłbym też, czy czarny w pliku nie jest zrobiony jako zwykłe 100% K, bo przy sublimacji czasem lepiej wychodzi czerń budowana z kilku składowych pod konkretny profil. Masz ten efekt na wszystkich kubkach jednakowo, czy bardziej przy większych czarnych polach?
M
Maja
2026-04-21 07:36
Nie zawsze oznacza to problem z samą drukarką albo profilem, bo przy kubkach czarny potrafi uciekać w brąz także przy zbyt długim czasie, za wysokiej temperaturze albo słabszej powłoce kubka. Na jakich parametrach grzejesz i czy ten sam plik na innym kubku wychodzi podobnie?
K
Kasia
2026-04-22 22:27
Przy kubkach bardzo często brązowa czerń wychodzi z przegrzania albo zbyt długiego czasu w prasie, ale sprawdziłbym też profil ICC i to, czy w pliku czarny nie jest składany z kolorów zamiast ustawiony jako neutralna czerń. Na jakich parametrach grzejesz kubki: temperatura, czas i docisk?
P
PrasaExpert
2026-04-25 07:34
Najczęściej taki brąz przy czerni wychodzi z profilu ICC albo z parametrów grzania: za wysoka temperatura/czas potrafi „przepalić” czarny, a zły profil miesza go bardziej w stronę brązu niż neutralnej czerni. Sprawdziłbym też, czy plik nie ma czerni z samego K zamiast pełnej mieszanej czerni i czy papier jest dobrze dociśnięty do kubka.