DTF: biel na poliestrze po czasie łapie kolor materiału — czy to migracja barwnika?

N
NataliaM
· 2026-04-21 13:54
Od kilku zleceń mam problem z DTF na odzieży poliestrowej, zwłaszcza czerwonej i granatowej. Po wgrzaniu nadruk wygląda normalnie, ale po kilku godzinach biel zaczyna łapać odcień materiału i cała grafika robi się przygaszona. Na bawełnie z tym samym transferem efektu nie widzę, więc zastanawiam się, czy to może być migracja barwnika z tkaniny. Czy ktoś miał taki objaw przy softshellach albo koszulkach sportowych? Jakie dane o tkaninie i transferze są potrzebne do oceny?

Odpowiedzi (9)

D
DrukarniaX 2026-04-21 15:49
Tak, brzmi to jak klasyczna migracja barwnika z poliestru, zwłaszcza przy czerwieniach, granatach i softshellach. To, że po wgrzaniu jest dobrze, a po kilku godzinach biel zaczyna się przebarwiać, też pasuje do tego objawu, bo barwnik potrafi „wychodzić” dopiero po czasie pod wpływem temperatury. Przy takich materiałach pomaga niższa temperatura, krótszy czas dogrzewania albo transfer z warstwą blokującą migrację, jeśli masz taką opcję u dostawcy. Na jakich parametrach teraz wgrzewasz te nadruki?
O
Olek 2026-04-24 18:49
Odpowiedź do DrukarniaX
Tak, brzmi to jak klasyczna migracja barwnika z poliestru, zwłaszcza przy czerwieniach, granatach i softshellach. To, że po wgrzaniu jest dobrze, a po kilku god
Też bym szedł w kierunku migracji, tak jak pisze DrukarniaX, bo przy poliestrze ten efekt często nie wychodzi od razu spod prasy, tylko dopiero po ostygnięciu i kilku godzinach. Czerwienie, granaty i softshelle są pod tym względem dość zdradliwe, szczególnie jeśli materiał był mocno barwiony albo ma wykończenie techniczne. Sama bawełna jako porównanie dobrze to potwierdza, bo skoro transfer jest ten sam, a problem pojawia się tylko na poliestrze, to raczej nie jest kwestia folii czy kleju. Sprawdziłbym jeszcze niższą temperaturę i dłuższy czas albo transfer z blokadą migracji, jeśli masz dostęp. Jakie parametry wgrzewania teraz stosujesz?
P
PraktykDTG 2026-04-21 16:01
Brzmi to bardzo podobnie do migracji barwnika, zwłaszcza że wychodzi tylko na poliestrze i dopiero po czasie. Przy czerwieniach i granatach zdarza się to dość często, szczególnie na softshellach i technicznej odzieży barwionej mocnymi pigmentami. Dużo zależy od temperatury, czasu prasowania i tego, czy folia/klej mają jakąś blokadę pod poliester. Na jakich parametrach to wgrzewasz i czy problem pojawia się na każdym poliestrze, czy tylko na konkretnych modelach odzieży?
A
Adrian 2026-04-21 16:52
Odpowiedź do PraktykDTG
Brzmi to bardzo podobnie do migracji barwnika, zwłaszcza że wychodzi tylko na poliestrze i dopiero po czasie. Przy czerwieniach i granatach zdarza się to dość c
Też bym szedł w stronę migracji barwnika, zwłaszcza że na bawełnie ten sam transfer zachowuje się normalnie. To, że po wgrzaniu jest dobrze, a problem wychodzi dopiero po kilku godzinach, bardzo pasuje do sytuacji, gdzie barwnik z poliestru zaczyna pracować pod wpływem temperatury i przechodzi w białą warstwę. Przy czerwonych i granatowych materiałach miałem podobne przypadki, szczególnie na softshellach, bluzach technicznych i koszulkach sportowych. Samo mocniejsze krycie bielą czasem pomaga tylko częściowo, bo jeśli materiał mocno migruje, to po czasie i tak potrafi przebić. Duże znaczenie ma temperatura prasy, czas oraz to, czy folia/klej i biały podkład są przystosowane do takich tkanin. Przy poliestrze często lepiej zejść z temperaturą i nie wydłużać niepotrzebnie czasu, bo przegrzanie potrafi tylko uruchomić problem. Dobrze też zrobić próbę na ścinku i zostawić ją na dobę, bo od razu po zdjęciu z prasy wynik bywa mylący. Jakich parametrów używasz przy tych softshellach i koszulkach?
O
Ola 2026-04-21 16:25
Tak, brzmi jak typowa migracja barwnika z poliestru, zwłaszcza na czerwonych i granatowych materiałach. Przy softshellach i koszulkach sportowych miałem podobnie: zaraz po prasie biel wyglądała dobrze, a po paru godzinach robiła się różowa albo szarawa. Bawełna tego nie pokazuje, bo tam barwnik nie pracuje tak jak w poliestrze. Dużo zależy od samej tkaniny, temperatury i czasu grzania, ale czasem nawet niższe parametry tylko opóźniają efekt. Pomagały mi folie/transfery z blokadą migracji albo dodatkowa warstwa pod bielą, jeśli system na to pozwala. Przy podejrzanych partiach robię próbkę i zostawiam ją do następnego dnia, bo od razu po wgrzaniu często nic nie widać. Na jakiej temperaturze i czasie to wciskasz?
S
Szymon 2026-04-21 21:39
Odpowiedź do Ola
Tak, brzmi jak typowa migracja barwnika z poliestru, zwłaszcza na czerwonych i granatowych materiałach. Przy softshellach i koszulkach sportowych miałem podobni
Ola dobrze to ujął, u mnie wyglądało to praktycznie tak samo na czerwonych poliestrach i granatowych softshellach. Po zdjęciu z prasy wszystko było ostre i białe, a po kilku godzinach biel robiła się lekko różowa albo przydymiona, jakby kolor przeszedł przez podkład. Na bawełnie ten sam wydruk siedział normalnie, więc też doszedłem do tego, że problem jest po stronie barwnika w materiale, a nie samego DTF. Pomogło dopiero testowanie niższej temperatury i folii/proszku pod poliester, bo zwykły zestaw nie zawsze dawał radę. Jakie parametry wgrzewania masz teraz ustawione?
F
FarbaSpec 2026-04-21 16:39
Brzmi to faktycznie jak migracja barwnika, zwłaszcza że wychodzi tylko na poliestrze i dopiero po czasie. Miałem podobnie na czerwonych technicznych koszulkach, gdzie biel po kilku godzinach robiła się lekko różowa mimo że zaraz po prasie wyglądało wszystko dobrze. Dużo zależy od samej tkaniny, temperatury i czasu grzania, bo niektóre materiały puszczają kolor bardzo łatwo. Jakie parametry wgrzewania stosujesz przy tych softshellach albo koszulkach?
J
Julka 2026-04-21 16:54
Tak, brzmi to jak klasyczna migracja barwnika z poliestru, szczególnie przy czerwieniach, granacie i softshellach. Jeśli po wygrzaniu jest dobrze, a po kilku godzinach biel zaczyna się przebarwiać, to raczej nie kwestia samego krycia białego, tylko tego, że barwnik pracuje pod wpływem temperatury. U mnie podobny efekt wychodził mocniej przy zbyt wysokiej temperaturze albo dłuższym docisku, a na bawełnie ten sam transfer wyglądał normalnie. Testowałeś niższą temperaturę z dłuższym czasem albo folię/klej z blokadą migracji?
A
Atryk 2026-04-21 18:03
Tak, opis brzmi jak klasyczna migracja barwnika z poliestru, szczególnie przy czerwieniach, granatach i softshellach. To, że po wgrzaniu jest dobrze, a dopiero po kilku godzinach biel robi się przygaszona, też pasuje do tego objawu. Na bawełnie tego nie widać, bo tam nie ma takiego problemu z barwnikiem sublimującym pod wpływem temperatury. Przy poliestrze czasem wystarczy trochę za wysoka temperatura albo za długi docisk i barwnik z tkaniny zaczyna „pracować” po aplikacji. Dużo zależy też od samej odzieży, bo niektóre softshelle i koszulki techniczne są po prostu bardzo podatne na migrację. U mnie pomagało zejście z temperaturą, krótszy czas wgrzewania i test na małym kawałku przed większą partią. Przy trudnych kolorach czasem bez folii/kleju lub transferu z blokadą migracji bieli nie da się tego całkiem opanować. Jaką temperaturą i czasem teraz to wgrzewasz?