Jak obliczyć grubość grzbietu katalogu A4 klejonego PUR przy 52 stronach?

B
BasiaHaftuje
· 2026-04-23 16:16
Przygotowuję do druku katalog A4, 52 strony środka plus okładka, i utknęłam na szerokości grzbietu. Środek ma być na kredzie 170 g, okładka 300 g, a nakład wychodzi około 300 sztuk, więc nie chcę wysłać pliku z błędnym wymiarem. Czy grzbiet do okładki liczy się samodzielnie z gramatury, czy drukarnia i tak przelicza to po swojej stronie przed akceptacją? Zdarzyło się komuś, że przez źle ustawiony grzbiet okładka po wydruku rozjechała się na froncie albo tyle?

Odpowiedzi (5)

O
Ola 2026-04-23 18:37
Przy PUR i 170 g sam przelicznik z gramatury często daje tylko orientacyjny wynik, bo dużo zależy jeszcze od objętości konkretnego papieru i technologii danej drukarni, więc oni zwykle i tak sprawdzają grzbiet przy akceptacji. Masz już od nich podaną konkretną makietę okładki albo chociaż specyfikację z szerokością grzbietu?
M
MonikaR 2026-04-23 19:09
Przy 52 stronach środka na kredzie 170 g grzbiet wyjdzie orientacyjnie w okolicach 3 mm, ale to i tak zależy od konkretnego papieru, bo ta sama gramatura potrafi mieć różną objętość. Do okładki liczy się sam blok środka, nie dolicza się grubości kartonu okładki do szerokości grzbietu w pliku tak, jak przy szyciu. Drukarnia zwykle i tak przelicza to po swojemu przed akceptacją i potrafi skorygować wymiar, więc dobrze im po prostu podać liczbę stron, papier środka i oprawę PUR. Miałaś już z tej drukarni jakąś rozpiskę techniczną do okładki?
T
TestKolorow 2026-04-24 09:34
Odpowiedź do MonikaR
Przy 52 stronach środka na kredzie 170 g grzbiet wyjdzie orientacyjnie w okolicach 3 mm, ale to i tak zależy od konkretnego papieru, bo ta sama gramatura potraf
Tak, okolice 3 mm brzmią sensownie, ale przy PUR i kredzie 170 g potrafią wyjść drobne różnice zależnie od konkretnego papieru i sposobu frezowania, więc drukarnia zwykle i tak sprawdza grzbiet przed puszczeniem okładki. Miałaś już od nich potwierdzoną grubość bloku po wybranym papierze?
M
Marek 2026-04-24 08:37
Przy 52 stronach środka na kredzie 170 g grzbiet wyjdzie orientacyjnie w okolicach 3 mm, ale przy PUR i różnych papierach/drukarniach potrafi się to trochę rozjechać, więc drukarnia i tak zwykle przelicza to po swoim papierze i technologii przed akceptacją okładki. Jeśli ustawisz minimalnie źle, to czasem wychodzi przesunięcie projektu na grzbiecie, więc masz już od nich podaną grubość właściwą pod ten konkretny papier?
Z
Znakowanie24 2026-04-29 14:38
Odpowiedź do Marek
Przy 52 stronach środka na kredzie 170 g grzbiet wyjdzie orientacyjnie w okolicach 3 mm, ale przy PUR i różnych papierach/drukarniach potrafi się to trochę rozj
Marek ma rację, bo z samych tabel i przeliczników wychodzi jedno, a na maszynie potem potrafi wyjść drugie. Miałam podobną sytuację przy katalogu na grubszej kredzie i finalnie drukarnia skorygowała mi grzbiet o jakieś ułamki milimetra względem tego, co sobie policzyłam. Przy 52 stronach środka faktycznie okolice 3 mm brzmią realnie, ale przy PUR sporo zależy od konkretnego papieru, jego sztywności i tego, jak dany zakład to spina technologicznie. Okładki sama bym nie puszczała w ciemno tylko na podstawie gramatury, bo potem najłatwiej o przesunięcie na grzbiecie i słabo to wygląda po złożeniu. U mnie raz był właśnie taki przypadek, że projekt był „teoretycznie” dobrze ustawiony, a po akceptacji z drukarni wyszło, że grzbiet trzeba było jednak skorygować. Od tego czasu po prostu wysyłam środek i pytam ich o finalny wymiar grzbietu do okładki, bo oni liczą to pod swój papier i swoją technologię klejenia. Przy nakładzie 300 sztuk szkoda potem nerwów na poprawki albo ryzyko, że napis na grzbiecie siądzie krzywo. Masz już wybraną konkretną drukarnię, czy dopiero składasz zapytania?