Jak obliczyć grubość grzbietu katalogu A4 klejonego PUR przy 52 stronach?
B
BasiaHaftuje
Przygotowuję do druku katalog A4, 52 strony środka plus okładka, i utknęłam na szerokości grzbietu. Środek ma być na kredzie 170 g, okładka 300 g, a nakład wychodzi około 300 sztuk, więc nie chcę wysłać pliku z błędnym wymiarem. Czy grzbiet do okładki liczy się samodzielnie z gramatury, czy drukarnia i tak przelicza to po swojej stronie przed akceptacją? Zdarzyło się komuś, że przez źle ustawiony grzbiet okładka po wydruku rozjechała się na froncie albo tyle?
Odpowiedzi (6)
O
Ola
2026-04-23 18:37
Przy PUR i 170 g sam przelicznik z gramatury często daje tylko orientacyjny wynik, bo dużo zależy jeszcze od objętości konkretnego papieru i technologii danej drukarni, więc oni zwykle i tak sprawdzają grzbiet przy akceptacji. Masz już od nich podaną konkretną makietę okładki albo chociaż specyfikację z szerokością grzbietu?
M
MonikaR
2026-04-23 19:09
Przy 52 stronach środka na kredzie 170 g grzbiet wyjdzie orientacyjnie w okolicach 3 mm, ale to i tak zależy od konkretnego papieru, bo ta sama gramatura potrafi mieć różną objętość. Do okładki liczy się sam blok środka, nie dolicza się grubości kartonu okładki do szerokości grzbietu w pliku tak, jak przy szyciu. Drukarnia zwykle i tak przelicza to po swojemu przed akceptacją i potrafi skorygować wymiar, więc dobrze im po prostu podać liczbę stron, papier środka i oprawę PUR. Miałaś już z tej drukarni jakąś rozpiskę techniczną do okładki?
T
TestKolorow
2026-04-24 09:34
Odpowiedź do MonikaR
Przy 52 stronach środka na kredzie 170 g grzbiet wyjdzie orientacyjnie w okolicach 3 mm, ale to i tak zależy od konkretnego papieru, bo ta sama gramatura potraf
Tak, okolice 3 mm brzmią sensownie, ale przy PUR i kredzie 170 g potrafią wyjść drobne różnice zależnie od konkretnego papieru i sposobu frezowania, więc drukarnia zwykle i tak sprawdza grzbiet przed puszczeniem okładki. Miałaś już od nich potwierdzoną grubość bloku po wybranym papierze?
M
Marek
2026-04-24 08:37
Przy 52 stronach środka na kredzie 170 g grzbiet wyjdzie orientacyjnie w okolicach 3 mm, ale przy PUR i różnych papierach/drukarniach potrafi się to trochę rozjechać, więc drukarnia i tak zwykle przelicza to po swoim papierze i technologii przed akceptacją okładki. Jeśli ustawisz minimalnie źle, to czasem wychodzi przesunięcie projektu na grzbiecie, więc masz już od nich podaną grubość właściwą pod ten konkretny papier?
Z
Znakowanie24
2026-04-29 14:38
Odpowiedź do Marek
Przy 52 stronach środka na kredzie 170 g grzbiet wyjdzie orientacyjnie w okolicach 3 mm, ale przy PUR i różnych papierach/drukarniach potrafi się to trochę rozj
Marek ma rację, bo z samych tabel i przeliczników wychodzi jedno, a na maszynie potem potrafi wyjść drugie. Miałam podobną sytuację przy katalogu na grubszej kredzie i finalnie drukarnia skorygowała mi grzbiet o jakieś ułamki milimetra względem tego, co sobie policzyłam. Przy 52 stronach środka faktycznie okolice 3 mm brzmią realnie, ale przy PUR sporo zależy od konkretnego papieru, jego sztywności i tego, jak dany zakład to spina technologicznie. Okładki sama bym nie puszczała w ciemno tylko na podstawie gramatury, bo potem najłatwiej o przesunięcie na grzbiecie i słabo to wygląda po złożeniu. U mnie raz był właśnie taki przypadek, że projekt był „teoretycznie” dobrze ustawiony, a po akceptacji z drukarni wyszło, że grzbiet trzeba było jednak skorygować. Od tego czasu po prostu wysyłam środek i pytam ich o finalny wymiar grzbietu do okładki, bo oni liczą to pod swój papier i swoją technologię klejenia. Przy nakładzie 300 sztuk szkoda potem nerwów na poprawki albo ryzyko, że napis na grzbiecie siądzie krzywo. Masz już wybraną konkretną drukarnię, czy dopiero składasz zapytania?
P
Pawel_82
2026-05-05 09:59
Przy 52 stronach środka na kredzie 170 g grzbiet wyjdzie mniej więcej w okolicach 3 mm, ale przy PUR to i tak potrafi się minimalnie różnić zależnie od konkretnego papieru i technologii w danej drukarni. Zwykle drukarnia przelicza to jeszcze u siebie przed akceptacją i często podaje własny wymiar grzbietu do okładki, więc dobrze oprzeć się finalnie na ich wytycznych. Miałam sytuację, że źle ustawiony grzbiet nie rozwalił całego zlecenia, ale tekst na okładce lekko uciekł i wyglądało to średnio. Masz od drukarni kartę technologiczną albo własny kalkulator grzbietu?