Jak przygotować plik do druku teczki ofertowej z wykrojnikiem i liniami bigowania?
I
Iwona_82
Przygotowuję projekt teczki ofertowej do druku i chciałabym upewnić się, jak prawidłowo przekazać plik do produkcji, aby nie został odesłany do korekty. Interesuje mnie przede wszystkim, czy wykrojnik, linie cięcia oraz miejsca bigowania powinny być umieszczone na osobnej warstwie i w jakiej formie drukarnie najczęściej tego oczekują. Mam również wątpliwość, czy spady przy tego typu pracy ustala się tak samo jak przy standardowej ulotce, czy są tu stosowane inne wymagania techniczne. Czy osoby realizujące takie zlecenia mogą wskazać, na co najczęściej zwracają uwagę drukarnie przy weryfikacji plików do teczek ofertowych?
Odpowiedzi (4)
A
Adrian
2026-04-27 23:00
Zwykle drukarnie chcą dostać projekt z wykrojnikiem na osobnej warstwie, najlepiej jako linie wektorowe w osobnym kolorze technicznym, bez nadruku w finalnym projekcie. Linie cięcia i bigowania też najczęściej trafiają na tę samą warstwę techniczną, tylko dobrze je wyraźnie opisać albo rozróżnić kolorem, jeśli drukarnia nie dała własnego szablonu. Spady przy teczkach zazwyczaj ustala się tak samo jak przy innych pracach, ale przy wykrojniku trzeba jeszcze dopilnować, żeby tło i grafiki wychodziły poza linię cięcia, a ważne elementy nie siedziały zbyt blisko bigów i krawędzi. Masz od drukarni gotowy wykrojnik, czy rysujesz go samodzielnie?
P
PloterPro
2026-04-28 08:49
Zwykle drukarnie chcą, żeby wykrojnik, linie cięcia i bigi były na osobnej warstwie, ustawione jako overprint i wyraźnie opisane, żeby nic nie weszło przypadkiem do druku. Sam projekt daje się pod spód, a wykrojnik najczęściej jako wektor w PDF albo pliku otwartym, zależnie od wymagań konkretnej drukarni. Spady przy teczkach zazwyczaj ustala się tak samo jak przy innych pracach, najczęściej 3 mm, ale przy bardziej rozbudowanych wykrojnikach czasem proszą o większy margines bezpieczeństwa od linii cięcia i bigów. Masz już od drukarni gotowy szablon wykrojnika, czy dopiero przygotowujesz plik od zera?
D
DrukarniaX
2026-04-28 10:19
Ja przy teczkach zawsze wrzucałam wykrojnik i bigi na osobną warstwę jako linie techniczne, ustawione jako overprint i nienadające się do druku, bo wtedy drukarnia od razu widzi, co jest konstrukcją, a co projektem. Sam plik do produkcji zwykle szedł jako PDF, a wykrojnik dostawałam albo od drukarni, albo od introligatorni i pod niego ustawiałam cały layout. Spady przy teczkach zazwyczaj robi się tak jak przy innych pracach, najczęściej 3 mm, ale przy bardziej nietypowym kształcie dobrze jeszcze sprawdzić, czy drukarnia nie chce inaczej przy skrzydełkach albo kieszeni. Masz już gotowy wykrojnik od konkretnej drukarni?
N
NadrukPlus
2026-04-28 11:24
Przy teczce ofertowej zwykle daje się wykrojnik, linie cięcia i bigi na osobnej warstwie technicznej, ustawione jako elementy niedrukujące albo w osobnym kolorze spotowym, jasno opisanym w pliku. Sama grafika idzie pod spód, z wyprowadzonym spadem poza linię cięcia, bo przy takich pracach najczęściej zostawia się standardowe 3 mm, chyba że drukarnia ma własną specyfikację pod dany wykrojnik. Dobrze też sprawdzić, czy bigi i zagięcia nie wchodzą w ważne elementy projektu, bo przy składaniu potrafią lekko „zjeść” tekst albo cienkie linie. Masz już wykrojnik od konkretnej drukarni, czy przygotowujesz projekt na szablonie ogólnym?