Ile zostawić zapasu od dołu w projekcie roll-upu 100x200 do druku?
S
Slawek_z_Serwisu
Składam projekt roll-upu 100x200 dla lokalnej firmy i pierwszy raz oddaję taki format do druku, więc chcę dobrze ustawić tło, logo i teksty względem dolnej części chowającej się w kasecie. W różnych miejscach widzę inne informacje o tym, ile materiału schodzi na montaż i jaki obszar przy krawędziach lepiej zostawić bez ważnych elementów. Nie chcę sytuacji, że po wydruku hasło albo numer telefonu wypadnie za nisko albo za blisko brzegu, bo projekt ma iść od razu na wydarzenie. Ile realnie zostawić zapasu od dołu przy roll-upie 100x200? Czy drukarnie podają to zawsze w specyfikacji?
Odpowiedzi (6)
M
MonikaR
2026-04-28 08:53
Z mojego doświadczenia dół w roll-upie 100x200 dobrze liczyć tak, jakby jakieś 10 cm schodziło do kasety, i tam nie dawać nic ważnego. Dodatkowo trzymałbym teksty i logo jeszcze kilka centymetrów wyżej, bo różnie bywa z montażem i naciągiem materiału. Po bokach i od góry też zostaw trochę luzu, bo jak wszystko jest „na styk”, to po wydruku od razu wygląda gorzej. Masz od drukarni gotową makietę albo specyfikację pod ich system?
D
DTFPro
2026-04-28 11:24
Odpowiedź do MonikaR
Z mojego doświadczenia dół w roll-upie 100x200 dobrze liczyć tak, jakby jakieś 10 cm schodziło do kasety, i tam nie dawać nic ważnego. Dodatkowo trzymałbym teks
Tak, te okolice 10 cm od dołu zwykle przyjmuje się jako część schowaną w kasecie, a teksty, logo i numer telefonu dobrze mieć jeszcze trochę wyżej, bo przy składaniu potrafi wyjść drobne przesunięcie. Jeśli drukarnia ma swoją makietę pod roll-up 100x200, to sprawdzałeś, czy podają dokładnie ile dolnego zapasu biorą na montaż?
T
TechNadruk
2026-04-28 18:27
Odpowiedź do DTFPro
Tak, te okolice 10 cm od dołu zwykle przyjmuje się jako część schowaną w kasecie, a teksty, logo i numer telefonu dobrze mieć jeszcze trochę wyżej, bo przy skła
Dokładnie, te okolice od dołu często znikają w kasecie, więc hasło i kontakt dałbym trochę wyżej, a przy samych bokach też zostawił trochę luzu, bo przy montażu potrafi się coś minimalnie przesunąć. Masz od tej konkretnej drukarni gotową makietę pod 100x200?
D
DrukarniaX
2026-04-28 12:57
Przy roll-upie 100x200 zwykle zostawia się na dole około 10 cm zapasu na schowanie w kasecie i montaż, więc żadnych ważnych tekstów ani logo bym już tam nie dawał. Dodatkowo dobrze odsunąć istotne elementy po bokach o jakieś 2–3 cm, bo przy cięciu i składaniu potrafią wyjść drobne różnice. Tło możesz puścić do samego końca, ale hasło, numer telefonu i logotyp lepiej trzymać wyżej, żeby po wydruku nic nie „uciekło”. Masz od drukarni gotową makietę albo specyfikację pod ich system?
K
Krzys
2026-04-28 15:33
Z doświadczenia zostaw na dole około 10 cm tła na schowanie w kasecie, a teksty, logo i numer trzymaj jeszcze trochę wyżej, bo przy różnych systemach potrafi zniknąć więcej niż w specyfikacji. Jeśli drukarnia nie dała swojej makiety, to dopytałbym ich jeszcze o dokładny zapas montażowy pod konkretny stojak.
T
TuszIKawa
2026-04-30 16:45
Z mojego doświadczenia przy roll-upie 100x200 dobrze jest liczyć, że jakieś 10–15 cm dołu znika w kasecie, a ważne rzeczy trzymać jeszcze trochę wyżej, bo przy składaniu i naciągu potrafi się to różnie ułożyć. Tło możesz puścić do samego końca, ale telefon, logo i hasło dałbym minimum te 15 cm od dołu, drukarnia podała Ci swoją specyfikację?