Jaśniejsze ślady po taśmie termicznej na kubku po sublimacji — skąd się biorą?

I
Igor_od_plotera
· 2026-04-28 10:35
Od kilku dni przy nadruku na kubkach zaczęły mi wychodzić wąskie, jaśniejsze paski dokładnie w miejscach, gdzie trzyma taśma termiczna. Sam wydruk wygląda poprawnie, kolory są równe, ale po zdjęciu papieru widać takie odcięcia po bokach grafiki i psuje to cały efekt. Dzieje się to głównie na kubkach z pełnym zadrukiem, szczególnie gdy wzór dochodzi blisko krawędzi i muszę mocniej ustabilizować papier. Czy ktoś też miał takie ślady po taśmie? Od czego to może zależeć?

Odpowiedzi (9)

P
PloterPro 2026-04-28 12:57
Brzmi to trochę tak, jakby taśma miejscowo dociskała papier inaczej niż reszta powierzchni i przez to transfer w tych miejscach wychodził słabszy. Czasem podobny efekt pojawia się też wtedy, gdy taśma za mocno napina papier albo sam papier minimalnie odstaje przy krawędziach pełnego zadruku. Sprawdziłbym jeszcze, czy problem zaczął się po zmianie taśmy, papieru albo partii kubków, bo przy takich paskach to często jest jakiś drobiazg w materiale albo docisku. Masz te ślady tylko tam, gdzie idzie taśma, czy też zdarzają się lekko obok jej krawędzi?
W
Wojtek 2026-04-28 13:23
Odpowiedź do PloterPro
Brzmi to trochę tak, jakby taśma miejscowo dociskała papier inaczej niż reszta powierzchni i przez to transfer w tych miejscach wychodził słabszy. Czasem podobn
Też bym szedł w tym kierunku, bo miałem bardzo podobny przypadek przy pełnych tłach na kubkach. U mnie winne było właśnie to, że taśma robiła miejscowo inny docisk i papier w tych strefach pracował trochę inaczej niż na reszcie powierzchni. Na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało dobrze, a po zdjęciu papieru wychodziły jasne, wąskie ślady dokładnie tam, gdzie była taśma. Szczególnie wychodziło to wtedy, gdy łapałem papier mocniej przy krawędziach albo dawałem go odrobinę za dużo i robiło się minimalne naprężenie. Raz pomogło mi nawet samo ograniczenie ilości taśmy i przyklejenie jej bardziej na samym brzegu, bez mocnego naciągania. Miałem też serię kubków, które były trochę nierówne w powłoce i wtedy ten efekt wychodził dużo łatwiej, mimo że ustawienia były te same. Jeśli problem pojawił się nagle, to sprawdziłbym jeszcze, czy nie zmieniła się taśma albo papier, bo u mnie po zmianie rolki też raz zaczęły dziać się takie cuda. U Ciebie dzieje się to na jednej partii kubków czy na różnych?
M
Marek 2026-04-28 12:57
To zwykle wychodzi wtedy, gdy taśma robi miejscowy docisk albo lekko odcina oddawanie ciepła i tusz w tych miejscach inaczej się wygrzewa. Przy pełnym zadruku widać to mocniej, bo każda różnica w transferze od razu zostawia jaśniejszy pasek, szczególnie gdy papier jest mocno naciągnięty przy krawędziach. Czasem pomaga dać krótsze odcinki taśmy tylko na brzegach albo zmniejszyć jej napięcie, żeby papier trzymał się stabilnie, ale bez „wbijania” się w powierzchnię. Sprawdź też, czy sama taśma nie zostawia lekkiego uskoku pod prasą i czy problem pojawia się na każdej partii kubków tak samo.
D
Drukarniarz 2026-04-28 13:23
To zwykle nie jest ślad „po samej taśmie”, tylko efekt różnicy temperatury i docisku w tym miejscu, przez co sublimacja przy krawędzi idzie trochę inaczej i zostaje jaśniejszy pasek. Jeśli dzieje się to głównie przy pełnym zadruku, to obstawiałbym jeszcze zbyt mocne dociągnięcie papieru albo minimalną zakładkę taśmy na obszar grzania — jakiej taśmy teraz używasz?
K
Krzys 2026-04-28 19:12
Odpowiedź do Drukarniarz
To zwykle nie jest ślad „po samej taśmie”, tylko efekt różnicy temperatury i docisku w tym miejscu, przez co sublimacja przy krawędzi idzie trochę inaczej i zos
Mam podobne doświadczenia i też bardziej wychodzi na to, że problem robi się od różnicy docisku i temperatury w miejscu mocowania niż od samej taśmy. Przy pełnym zadruku nawet niewielkie dociśnięcie papieru potrafi potem zostawić taki jaśniejszy pasek, zwłaszcza blisko krawędzi grafiki. U mnie ograniczenie taśmy do minimum i trochę luźniejsze mocowanie często pomagało, bo papier przestawał się tak mocno odciskać na kubku. Sprawdzałeś, czy ten efekt pojawia się tak samo na różnych partiach kubków?
H
HaftStudio 2026-04-28 21:24
Odpowiedź do Drukarniarz
To zwykle nie jest ślad „po samej taśmie”, tylko efekt różnicy temperatury i docisku w tym miejscu, przez co sublimacja przy krawędzi idzie trochę inaczej i zos
Trochę tak, ale nie zawsze chodzi o sam docisk — często taśma po prostu miejscowo odcina oddawanie ciepła albo robi minimalny uskok papieru i przy pełnym zadruku od razu wychodzi jaśniejsza linia. Robi Ci się to na jednej partii kubków i tej samej taśmie, czy niezależnie od materiału?
K
Krawiec 2026-04-28 14:44
To zwykle wychodzi od miejscowego docisku i lekkiego odcięcia temperatury/pary pod taśmą, zwłaszcza przy pełnym zadruku i mocniej przyklejonym papierze. Sprawdzałeś, czy na innej taśmie albo przy mniejszej ilości taśmy efekt jest taki sam?
S
Szymon 2026-04-28 20:36
To zwykle wychodzi wtedy, gdy taśma dociska papier mocniej niż reszta powierzchni i w tych miejscach transfer przebiega trochę inaczej, przez co zostają jaśniejsze ślady. Czasem dokłada się do tego zbyt wysoka temperatura albo za długi czas grzania, bo papier pod taśmą szybciej się „odcina” od reszty nadruku. Przy pełnym zadruku pomaga ograniczenie ilości taśmy do minimum i pilnowanie, żeby papier był dobrze dociśnięty na całej długości, a nie tylko punktowo przy krawędziach. Jeśli wcześniej było dobrze na tych samych ustawieniach, sprawdziłbym jeszcze samą taśmę i docisk prasy, bo tu często wychodzi różnica. Jakiej taśmy teraz używasz i czy zmieniałeś coś ostatnio w temperaturze albo czasie?
D
Darek 2026-04-30 14:21
To zwykle wychodzi wtedy, gdy taśma miejscowo zmienia docisk albo lekko odcina oddawanie ciepła, dlatego po sublimacji zostają jaśniejsze ślady dokładnie w tych miejscach. Często nasila się to przy zbyt mocno naciągniętym papierze albo kiedy taśma nachodzi za blisko obszaru zadruku. U mnie pomagało dać krótsze kawałki taśmy tylko na krawędziach i nie ciągnąć jej za mocno. Jakiej taśmy teraz używasz i czy coś zmieniało się ostatnio w temperaturze albo docisku prasy?