Jak przygotować plik do druku naklejek transparentnych z białym poddrukiem i cięciem po obrysie?

J
Jacek_z_Opola
· 2026-04-30 17:26
Prowadzę małą firmę usługową z Opola, działamy jako jednoosobowa działalność i chcemy zamówić pierwszą partię naklejek na przezroczystą folię do oklejania opakowań i witryny. Nakład nie jest duży, bo na start około 300 sztuk, ale zależy mi, żeby plik był przygotowany poprawnie i nie wracał z drukarni do poprawek. Projekt mam zrobiony w Illustratorze i są w nim białe napisy oraz jasne elementy, które podobno wymagają białego poddruku, tylko nie mam pewności, jak to technicznie oznaczyć. Do tego część naklejek ma być cięta po obrysie, a nie w prostokącie, więc dochodzi jeszcze temat linii cięcia i ewentualnych spadów. Jedna drukarnia napisała mi o osobnej warstwie na biały kolor i osobnym kolorze dodatkowym, a druga podała to trochę inaczej i stąd moje wątpliwości. Całe zamówienie zamknie się pewnie w kwocie 700-900 zł netto, więc nie chcę przestrzelić na etapie przygotowania pliku. Jak to zwykle powinno wyglądać w praktyce przy takim zleceniu, żeby transparentne naklejki z białym poddrukiem i cięciem po obrysie zostały dobrze odczytane przez drukarnię?

Odpowiedzi (3)

M
Maja 2026-04-30 19:12
Przy transparentnych naklejkach z białym poddrukiem w Illustratorze zwykle robi się osobną warstwę lub osobny kolor spotowy pod biały, ustawiony na overprint, a linię cięcia daje się jako kolejny spot color po obrysie i dobrze odsunąć ją od ważnych elementów o 2-3 mm, żeby nic nie uciekło przy docinaniu. Dopytałbym jeszcze drukarnię, jak mają nazwać kolor dla białego poddruku i cięcia, bo tu często każdy trzyma się swojego schematu.
M
Marek 2026-04-30 19:55
Przerabiałem to przy naklejkach na szybę i najlepiej poszło, kiedy w Illustratorze zrobiłem osobną warstwę na biały poddruk jako dodatkowy kolor spot oraz osobną ścieżkę cięcia po obrysie, a do drukarni wysłałem PDF z wyraźnie nazwanymi warstwami. Jeśli masz białe napisy i jasne elementy na transparentnej folii, to dopytałbym jeszcze drukarnię, czy chcą biały poddruk pod całością grafiki czy tylko pod wybranymi fragmentami.
A
Adrian 2026-04-30 20:26
Odpowiedź do Marek
Przerabiałem to przy naklejkach na szybę i najlepiej poszło, kiedy w Illustratorze zrobiłem osobną warstwę na biały poddruk jako dodatkowy kolor spot oraz osobn
Dokładnie tak, osobna warstwa na biały poddruk i osobna ścieżka cięcia bardzo ułatwiają temat, a przy transparentnej folii dobrze jeszcze sprawdzić z drukarnią, jak mają nazwać kolor spot i linię cięcia, bo tu często są ich własne oznaczenia. Jeśli białe napisy i jasne elementy mają być dobrze widoczne, daj im pełny poddruk i podejrzyj w PDF-ie, czy nic się nie nadpisuje przy obrysie cięcia — drukujesz to od środka szyby czy standardowo od frontu?