Jak przygotować plik do druku naklejek transparentnych z białym poddrukiem i cięciem po obrysie?

J
Jacek_z_Opola
· 2026-04-30 17:26
Prowadzę małą firmę usługową z Opola, działamy jako jednoosobowa działalność i chcemy zamówić pierwszą partię naklejek na przezroczystą folię do oklejania opakowań i witryny. Nakład nie jest duży, bo na start około 300 sztuk, ale zależy mi, żeby plik był przygotowany poprawnie i nie wracał z drukarni do poprawek. Projekt mam zrobiony w Illustratorze i są w nim białe napisy oraz jasne elementy, które podobno wymagają białego poddruku, tylko nie mam pewności, jak to technicznie oznaczyć. Do tego część naklejek ma być cięta po obrysie, a nie w prostokącie, więc dochodzi jeszcze temat linii cięcia i ewentualnych spadów. Jedna drukarnia napisała mi o osobnej warstwie na biały kolor i osobnym kolorze dodatkowym, a druga podała to trochę inaczej i stąd moje wątpliwości. Całe zamówienie zamknie się pewnie w kwocie 700-900 zł netto, więc nie chcę przestrzelić na etapie przygotowania pliku. Jak to zwykle powinno wyglądać w praktyce przy takim zleceniu, żeby transparentne naklejki z białym poddrukiem i cięciem po obrysie zostały dobrze odczytane przez drukarnię?

Odpowiedzi (9)

M
Maja 2026-04-30 19:12
Przy transparentnych naklejkach z białym poddrukiem w Illustratorze zwykle robi się osobną warstwę lub osobny kolor spotowy pod biały, ustawiony na overprint, a linię cięcia daje się jako kolejny spot color po obrysie i dobrze odsunąć ją od ważnych elementów o 2-3 mm, żeby nic nie uciekło przy docinaniu. Dopytałbym jeszcze drukarnię, jak mają nazwać kolor dla białego poddruku i cięcia, bo tu często każdy trzyma się swojego schematu.
G
GrafikPrasowy 2026-05-10 09:55
Odpowiedź do Maja
Przy transparentnych naklejkach z białym poddrukiem w Illustratorze zwykle robi się osobną warstwę lub osobny kolor spotowy pod biały, ustawiony na overprint, a
Maja dobrze to ujęła: przy transparentnej folii biały poddruk i cięcie faktycznie ogarnia się osobno, bo inaczej drukarnia może różnie zinterpretować plik. W Illustratorze zrób biały jako osobny kolor dodatkowy i przypisz go tylko tam, gdzie ma wejść pod jasne elementy albo białe napisy, a obrys cięcia daj na oddzielnej warstwie jako drugi spot color. Dobrze też sprawdzić, czy wszystkie czcionki są zamienione na krzywe i czy nie ma efektów z przezroczystością, które potrafią się rozjechać przy eksporcie do PDF. Drukarnia podała Ci swoją nazwę kolorów technicznych, czy jeszcze tego nie ustalaliście?
M
Marek 2026-04-30 19:55
Przerabiałem to przy naklejkach na szybę i najlepiej poszło, kiedy w Illustratorze zrobiłem osobną warstwę na biały poddruk jako dodatkowy kolor spot oraz osobną ścieżkę cięcia po obrysie, a do drukarni wysłałem PDF z wyraźnie nazwanymi warstwami. Jeśli masz białe napisy i jasne elementy na transparentnej folii, to dopytałbym jeszcze drukarnię, czy chcą biały poddruk pod całością grafiki czy tylko pod wybranymi fragmentami.
A
Adrian 2026-04-30 20:26
Odpowiedź do Marek
Przerabiałem to przy naklejkach na szybę i najlepiej poszło, kiedy w Illustratorze zrobiłem osobną warstwę na biały poddruk jako dodatkowy kolor spot oraz osobn
Dokładnie tak, osobna warstwa na biały poddruk i osobna ścieżka cięcia bardzo ułatwiają temat, a przy transparentnej folii dobrze jeszcze sprawdzić z drukarnią, jak mają nazwać kolor spot i linię cięcia, bo tu często są ich własne oznaczenia. Jeśli białe napisy i jasne elementy mają być dobrze widoczne, daj im pełny poddruk i podejrzyj w PDF-ie, czy nic się nie nadpisuje przy obrysie cięcia — drukujesz to od środka szyby czy standardowo od frontu?
Z
Zosia 2026-05-01 08:42
Przy transparentnych naklejkach kluczowe są zwykle trzy rzeczy: osobna warstwa z białym poddrukiem, osobny obrys cięcia i zapis do formatu, który drukarnia bez problemu otworzy, najczęściej PDF. Biały poddruk robi się jako dodatkowy kolor spotowy, często nazwany np. White albo Ink White, i wszystkie elementy, które mają wyjść na biało lub mają być podbite bielą pod spodem, wrzuca się właśnie na tę warstwę. Jeśli masz białe napisy i jasne grafiki, to bez poddruku na folii przezroczystej mogą wyjść słabo widoczne albo zupełnie zniknąć. Obrys cięcia też dobrze mieć jako osobny kolor spotowy, zwykle na oddzielnej warstwie, ustawiony na overprint i zrobiony jako cienka linia bez wypełnienia. Dobrze też dopilnować spadów, a sam obrys cięcia odsunąć minimalnie od grafiki, żeby po wycięciu nic się nie poszarpało optycznie. Jeśli projekt jest w Illustratorze, to przed eksportem dobrze zamienić teksty na krzywe i sprawdzić w podglądzie rozbarwień, czy biały poddruk i cięcie są widoczne jako osobne kanały. Przy małym nakładzie 300 sztuk drukarnie często mają własny szablon albo konkretne nazwy kolorów technicznych, więc tu najwięcej zależy od ich specyfikacji. Masz już od drukarni wytyczne, jak mają być nazwane warstwy i kolory techniczne?
D
DrukarniaX 2026-05-01 09:32
Jeśli to ma iść na transparent z białym poddrukiem, to kluczowe jest zwykle osobne oznaczenie warstwy albo próbki koloru dla bieli oraz osobna linia cięcia jako spot color, bo bez tego drukarnia często odsyła plik. Dobrze też sprawdzić, czy białe napisy i jasne elementy mają być drukowane tylko białym, czy biel ma być też pod spodem pod kolorem, żeby po naklejeniu nie zrobiły się zbyt blade. Przy takich naklejkach spad i odstęp od linii cięcia też mają znaczenie, zwłaszcza jeśli część projektu dochodzi blisko krawędzi. Masz już od drukarni specyfikację, jak nazwane mają być kolor bieli i obrys cięcia?
T
TechNadruk 2026-05-01 10:45
Dopytałbym jeszcze drukarnię, jak u nich ma być oznaczony biały poddruk i linia cięcia, bo jedni chcą osobne spot kolory typu White i CutContour, a inni mają własny szablon. Przy transparentnej folii to robi dużą różnicę, szczególnie jeśli w projekcie są białe napisy i jasne elementy, które bez poddruku mogą po prostu zniknąć. Dobrze też upewnić się, czy oczekują pliku PDF, czy natywnego AI oraz jaki spad i odstęp od linii cięcia przyjmują. Masz już od nich specyfikację techniczną do takich naklejek?
K
Kasia 2026-05-06 09:19
Przy transparentnych naklejkach z białym poddrukiem u mnie drukarnia chciała osobną warstwę ze spotem na biały kolor, najlepiej nazwanym dokładnie tak, jak mają w specyfikacji, a obrys cięcia jako osobny kontur w kolorze technicznym ustawionym na overprint. Dobrze też sprawdzić, czy białe napisy i jasne elementy mają ten poddruk dokładnie pod sobą, bo bez tego na przezroczystej folii potrafią wyjść blade albo prawie zniknąć — masz już od drukarni ich nazwy kolorów technicznych?
D
DTFPro 2026-05-07 09:05
Przy transparentnych naklejkach z białym poddrukiem u mnie drukarnia chciała osobną warstwę ze spotem „White” tylko pod tymi elementami, które mają być kryjące, a linię cięcia jako drugi osobny kolor typu „CutContour”, bez spadów na samym cięciu, za to z lekkim zapasem grafiki wokół obrysu. Dobrze też od razu rozpisać w uwagach, co ma iść z białym poddrukiem, bo przy jasnych napisach na folii to robi największą różnicę; pytałeś już drukarnię, jak dokładnie nazywają te warstwy i kolory techniczne?