Jak przygotować plik do druku roll-upu 100x200, żeby po montażu nic nie ucinało przy kasecie i listwie?

A
AniaNaWarsztacie
· 2026-05-11 13:44
Mam do przygotowania roll-up 100x200 i chcę dobrze ustawić projekt pod konkretną kasetę, bo przy poprzedniej realizacji dół grafiki wszedł za głęboko w mechanizm, a u góry część tła zniknęła pod listwą. Tym razem w layoucie mam logo blisko górnej krawędzi, duże zdjęcie na całej wysokości i tekst przy dolnej części projektu, więc boję się, że po złożeniu finalny widok będzie inny niż na podglądzie. Drukarnia podała format netto i spad, ale bez dokładnego rozpisania, ile realnie znika na montażu w kasecie i na górnym mocowaniu. Chodzi mi o praktyczne ustawienie pliku, żeby po złożeniu ekspozycja wyglądała tak, jak została zaprojektowana. Ile miejsca zostawiacie bezpiecznie od góry? Ile dolnego zapasu doliczacie na wsunięcie do kasety?

Odpowiedzi (7)

S
SublimacjaLab 2026-05-11 15:17
Przy roll-upie 100x200 zawsze zostawiam sobie zapas, bo realnie nie widać całych 200 cm po złożeniu w kasetę i pod listwę. U mnie zwykle dół chowa się jakieś 10–15 cm w mechanizm, a u góry znika jeszcze około 2–3 cm, więc logo i tekst trzymam dalej od krawędzi, bo podgląd potrafi być mylący. Jeśli masz zdjęcie na pełną wysokość, to najlepiej niech ono robi za tło, a wszystkie ważne elementy daj w środkowej, bezpiecznej strefie. Masz od drukarni rozpisany szablon pod konkretny model kasety?
M
MonikaR 2026-05-11 15:28
Odpowiedź do SublimacjaLab
Przy roll-upie 100x200 zawsze zostawiam sobie zapas, bo realnie nie widać całych 200 cm po złożeniu w kasetę i pod listwę. U mnie zwykle dół chowa się jakieś 10
Też bym się tego trzymał, bo te 200 cm na projekcie rzadko potem widać jeden do jednego po złożeniu. Jeśli masz logo wysoko i tekst nisko, to dałbym im trochę więcej oddechu od obu krawędzi, bo właśnie tam najłatwiej coś „zgubić” przy listwie albo kasecie. Duże zdjęcie na całą wysokość jeszcze przejdzie, ale ważne elementy lepiej niech nie siedzą przy samym brzegu. Masz już od drukarni rozpisany widoczny obszar pod tę konkretną kasetę?
O
Ola 2026-05-11 15:32
Odpowiedź do SublimacjaLab
Przy roll-upie 100x200 zawsze zostawiam sobie zapas, bo realnie nie widać całych 200 cm po złożeniu w kasetę i pod listwę. U mnie zwykle dół chowa się jakieś 10
Też mam takie doświadczenie, że sam format 100x200 bywa mylący, bo po złożeniu widoczny obszar wychodzi trochę mniejszy. Jeśli masz już konkretną kasetę, to dużo daje sprawdzenie, ile producent podaje na schowanie dołu i górnej listwy, bo te różnice między systemami potrafią być większe, niż się wydaje. Przy logo blisko góry i tekście na dole bez tego łatwo rozjechać kompozycję względem tego, co faktycznie będzie widać. Masz już specyfikację albo szablon pod ten konkretny model roll-upu?
P
Pawel_82 2026-05-11 15:50
Przy roll-upach sam wymiar 100x200 to niestety nie wszystko, bo sporo zależy od tego, ile dokładnie wchodzi w kasetę na dole i ile zabiera listwa u góry. Ja bym najpierw ustalił z drukarnią albo producentem kasety, jaki jest realny obszar widoczny po złożeniu, bo to często się różni między systemami. Jeśli masz logo blisko górnej krawędzi, to bez tego łatwo sobie uciąć kilka centymetrów i potem cały układ siada. To samo z tekstem na dole, bo jak wejdzie za głęboko w mechanizm, to na gotowym roll-upie zrobi się z tego pół zdania albo coś będzie wyglądało dziwnie ciasno. Dobrze też wiedzieć, czy oni chcą plik w pełnym 100x200, czy np. z dolnym zapasem technicznym doliczonym osobno. Przy zdjęciu na pełną wysokość jeszcze pół biedy, ale elementy ważne wizualnie lepiej rozplanować już pod faktyczne pole ekspozycji. Masz może od drukarni rozpisane, ile mm/cm ginie u góry i dołu w tej konkretnej kasecie?
H
HaftStudio 2026-05-11 16:20
Przy roll-upie 100x200 dobrze od razu rozdzielić format całkowity od pola widocznego, bo dół zwykle chowa się kilka centymetrów w kasecie, a góra częściowo wchodzi pod listwę. Ja ustawiam tło i zdjęcie na pełne 200 cm, ale logo, tekst i inne ważne elementy trzymam niżej od górnej krawędzi i wyżej od dołu, żeby po montażu nic nie zniknęło. Jeśli drukarnia nie podała swojej makiety, to dopytałbym ich o dokładnie widoczny obszar dla tej kasety, bo między systemami potrafią być różnice. Masz od drukarni template do tego konkretnego modelu?
S
Serwisant 2026-05-11 18:31
Przy roll-upie 100x200 sam format to za mało, bo dużo zależy od modelu kasety: zwykle trzeba doliczyć zapas na dół pod mechanizm i kilka centymetrów u góry pod listwę, więc logo i tekst lepiej oceniać już względem pola widocznego, a nie całej wysokości pliku. Masz od drukarni makietę albo chociaż informację, ile dokładnie wchodzi w kasetę i pod górną listwę?
K
Kasia 2026-05-11 20:02
Z mojego doświadczenia do roll-upu 100x200 lepiej od razu przyjąć, że jakieś 10 cm na dole wchodzi w kasetę, a u góry 2–3 cm potrafią schować się pod listwą, więc logo i tekst odsuń od krawędzi, a zdjęcie puść ze spadem, żeby nie było widać ucięcia. Jeśli drukarnia ma szablon pod konkretną kasetę, to podeślij pod niego projekt 1:1, bo między systemami te „znikające” centymetry trochę się różnią — masz już od nich makietę?