Jak przygotować plik do druku teczki ofertowej A4 z grzbietem 5 mm i kieszenią, żeby logo nie weszło na bigi i wykrojnik?
R
Renia_odNadrukow
Robimy w małej agencji reklamowej pierwszą serię teczek ofertowych dla klienta z branży medycznej, nakład 1000 sztuk, format A4 z grzbietem 5 mm i kieszenią na wizytówkę. Drukarnia przysłała wykrojnik, ale w projekcie logo i cienkie linie wypadają dość blisko bigów oraz miejsc klejenia. Nie chcę sytuacji, że po złożeniu front wygląda inaczej niż na podglądzie albo jakiś element wejdzie na załamanie i zacznie się łamać optycznie. Do tego na środku jest duża apla granatu, a na kieszeni ma wejść krótki slogan, więc zależy mi, żeby nic się nie rozjechało po sztancowaniu. Klient działa jako sp. z o.o. i ma na ten druk budżet około 4 tys. zł netto, więc poprawki po akceptacji byłyby słabe. Projekt jest już praktycznie na finiszu, ale przed wysyłką do produkcji chcę upewnić się, jak takie teczki najlepiej rozplanować w pliku. Jak to u Was wygląda przy teczkach A4 z grzbietem i kieszenią, żeby drukarnia nie musiała potem ręcznie poprawiać projektu?
Odpowiedzi (3)
B
Basia
2026-05-12 14:52
Przy teczkach zawsze zostawiam logo i cienkie linie trochę dalej od bigów, bo na podglądzie wszystko wygląda równo, a po złożeniu potrafi się optycznie rozjechać. Przy grzbiecie 5 mm i kieszeni szczególnie uważałbym na front przy linii zagięcia oraz na miejsca klejenia, bo tam drobne elementy i delikatne kreski po prostu giną albo wyglądają krzywo. Jeśli drukarnia dała wykrojnik, to dobrze ustawić go na osobnej warstwie i odsunąć ważne rzeczy chociaż o kilka milimetrów od bigu, a tło puścić normalnie na spad. Macie od drukarni rozrysowaną też strefę klejenia i bezpieczny margines, czy tylko sam wykrojnik?
F
Filip
2026-05-12 20:07
Odpowiedź do Basia
Przy teczkach zawsze zostawiam logo i cienkie linie trochę dalej od bigów, bo na podglądzie wszystko wygląda równo, a po złożeniu potrafi się optycznie rozjecha
Dokładnie tak, przy teczkach podgląd potrafi być mylący, więc odsunąłbym logo i cienkie linie jeszcze trochę od bigów i odpuścił wszystko istotne w strefach klejenia, bo po złożeniu front i kieszeń potrafią „zabrać” więcej niż wygląda na płasko. Jeśli drukarnia dała wykrojnik z zaznaczoną strefą bezpieczną, to trzymałbym się jej sztywno i dla pewności poprosił o próbny wydruk albo mockup po złożeniu.
P
Patrycja
2026-05-18 09:06
Odpowiedź do Basia
Przy teczkach zawsze zostawiam logo i cienkie linie trochę dalej od bigów, bo na podglądzie wszystko wygląda równo, a po złożeniu potrafi się optycznie rozjecha
Mam podobne doświadczenie, zwłaszcza przy teczkach z wąskim grzbietem: na ekranie wszystko siedzi równo, a po zbiciu i sklejeniu front potrafi minimalnie „uciec”. Przy takich realizacjach odsuwałem logo i cienkie kreski trochę mocniej od bigów, a od strefy klejenia trzymałem wręcz wyraźny zapas, bo tam najłatwiej o brzydki efekt po złożeniu. Dobrze też wydrukować sobie wykrojnik 1:1 i złożyć makietę z projektu, wtedy od razu widać, czy coś nie siada za blisko załamań albo kieszeni na wizytówkę. Drukarnia dała Wam sam wykrojnik, czy też zaznaczyła osobno pole klejenia i bezpieczny margines?