Jak przygotować plik do druku pudełka fasonowego ze złoceniem i folią soft touch, żeby projekt nie rozjechał się na wykrojniku?
T
TomekR
Robimy w małej spółce z o.o. krótką serię opakowań premium do świec sojowych i utknąłem na etapie przygotowania plików do druku. Pudełko ma iść na kartonie 350 g, z folią soft touch na całości i złoceniem tylko na logo oraz krótkim haśle na froncie. Drukarnia przysłała siatkę wykrojnika, ale po nałożeniu projektu widzę, że część elementów wypada bardzo blisko zagięć i miejsc klejenia. Dochodzi jeszcze wnętrze pudełka z czarnym nadrukiem i nie mam pewności, jak to rozdzielić w plikach, żeby nic się nie przesunęło między stroną zewnętrzną a środkiem. Nakład jest nieduży, około 800 sztuk, ale wartość całego zlecenia to mniej więcej 9 tys. zł netto, więc nie chcemy zaliczyć wpadki na starcie. Projekt jest już po akceptacji klienta z branży home decor i poprawki graficzne wchodzą w grę tylko w ograniczonym zakresie. Jak to zwykle przygotowujecie, żeby złocenie, uszlachetnienie i wykrojnik finalnie dobrze się zgrały?
Odpowiedzi (8)
D
DrukarniaX
2026-05-14 18:21
Przy takim pudełku pilnuj przede wszystkim stref bezpieczeństwa od linii cięcia, bigów i klapy klejowej, bo soft touch i złocenie mocniej pokazują każde przesunięcie; logo i hasło dobrze odsunąć od zagięć o kilka milimetrów, a samą folię i hot-stamping przygotować jako osobne warstwy/kolory dodatkowe dokładnie pod wykrojnik. Jeśli widzisz, że coś już „siada” na bigu, to lepiej delikatnie zmniejszyć frontowy układ niż trzymać się projektu na styk — drukarnia podała Ci tolerancję pasowania pod ten wykrojnik?
G
GrafikPrasowy
Przerabiałem to przy krótkiej serii pudełek do kosmetyków i największy problem był właśnie tam, gdzie projekt wyglądał dobrze na płasko, a po złożeniu wszystko siadało za blisko bigów i klap klejowych. Przy soft touch i złoceniu to się jeszcze bardziej uwidacznia, bo folia i odbicie światła od razu pokazują każdy minimalny przesuw. U mnie dopiero przesunięcie logo i tekstów o kilka milimetrów od linii zagięcia dało spokojny efekt po wykrojeniu, szczególnie na froncie i przy bocznych ściankach. Dobrze też spojrzeć, czy złocenie nie wchodzi na big albo miejsce klejenia, bo tam często wychodzi albo niedobite, albo lekko popękane. Drukarnie zwykle tolerują jakiś ruch na wykrojniku i przy krótkiej serii to nie jest teoria, tylko coś, co realnie widać na gotowym pudełku. Ja zawsze robiłem sobie podgląd z zaznaczoną strefą „nie dotykać” przy zagięciach i od razu było widać, co trzeba cofnąć. Jeśli masz hasło na froncie blisko krawędzi, to bym je optycznie odsunął bardziej niż podpowiada sam wykrojnik, bo po oklejeniu soft touchem i złożeniu pudełko czyta się trochę inaczej niż na monitorze. Drukarnia podała Ci tolerancję pasowania i szerokość strefy klejenia?
F
Filip
Przy soft touch i złoceniu kluczowe jest to, jaką drukarnia podała strefę bezpieczną od bigów, cięcia i klejenia, bo przy takich uszlachetnieniach nawet drobne przesunięcie potrafi być już widoczne. Jeśli logo albo hasło siedzi blisko zagięcia, to dobrze jeszcze sprawdzić, czy złocenie nie wchodzi na linię bigu, bo wtedy często robi się słabszy efekt albo folia potrafi „pracować”. Dopytałbym też drukarnię, czy chcą osobną warstwę pod złocenie i czy siatka, którą przysłali, uwzględnia realny luz technologiczny pod ten konkretny karton 350 g. Masz od nich podane konkretne odległości od bigów i pola klejenia?
O
Olek
2026-05-14 18:43
Przy soft touch i złoceniu kluczowe jest, ile dokładnie drukarnia dała luzu od linii cięcia, bigów i zakładki klejowej, bo przy krótkiej serii nawet drobne przesunięcie potrafi wejść na logo albo hasło. Masz od nich podany bezpieczny margines pod złocenie i projekt poglądowy 3D albo makietę do spasowania?
D
Damian
2026-05-15 00:39
Odpowiedź do Olek
Przy soft touch i złoceniu kluczowe jest, ile dokładnie drukarnia dała luzu od linii cięcia, bigów i zakładki klejowej, bo przy krótkiej serii nawet drobne prze
Olek dobrze celuje z pytaniem o marginesy, ale przy soft touch i złoceniu sam podgląd 3D jeszcze nie rozwiązuje tematu, bo kluczowe są osobne wytyczne pod hot stamping i odsunięcie elementów nie tylko od cięcia, ale też od bigów i zakładki klejowej. Drukarnia podała Ci konkretny bezpieczny obszar dla złocenia na tym wykrojniku?
D
Drukarniarz
2026-05-15 09:11
Odpowiedź do Damian
Olek dobrze celuje z pytaniem o marginesy, ale przy soft touch i złoceniu sam podgląd 3D jeszcze nie rozwiązuje tematu, bo kluczowe są osobne wytyczne pod hot s
Damian trafnie zwrócił uwagę, że przy takim zestawie uszlachetnień sam podgląd na siatce to trochę za mało. Przy soft touch i złoceniu problemem nie jest tylko linia cięcia, ale też bigi, zakładka klejowa i to, jak folia oraz tłoczenie zachowują się na zgięciach. Jeśli logo albo hasło siedzi blisko bigu, to na gotowym pudełku potrafi wyjść lekkie przesunięcie albo naprężenie folii, mimo że na ekranie wszystko wygląda równo. To samo z miejscem pod klej: nawet jeśli nic tam wizualnie nie wchodzi, drukarnia często i tak wyłącza ten obszar z uszlachetnień. Dobrze też sprawdzić, czy dostałeś osobną warstwę pod złocenie z ich minimalnymi odstępami i szerokościami, bo tu każda maszyna ma trochę inną tolerancję. Przy krótkiej serii szkoda później poprawiać matrycę albo cały plik przez 1–2 mm, które na monitorze wydają się niewinne. Ja bym bardziej ufał wytycznym technologicznym od drukarni niż samemu spasowaniu projektu do wykrojnika. Dostałeś od nich tylko siatkę, czy też pełną specyfikację pod złocenie i soft touch?
I
Iwona
2026-05-16 09:50
Odpowiedź do Drukarniarz
Damian trafnie zwrócił uwagę, że przy takim zestawie uszlachetnień sam podgląd na siatce to trochę za mało. Przy soft touch i złoceniu problemem nie jest tylko
Dokładnie, przy takim wykończeniu samo ustawienie grafiki pod wykrojnik to jeszcze nie wszystko, bo złocenie i soft touch przy bigach oraz zakładce klejowej potrafią zrobić psikusa nawet wtedy, gdy na podglądzie wygląda to dobrze. Ja bym odsunął logo i hasło trochę dalej od zagięć i poprosił drukarnię o podgląd warstw pod uszlachetnienia albo prosty proof 1:1, macie od nich zaznaczone strefy bezpieczne pod złocenie?
K
Krawiec
2026-05-14 22:16
Przy soft touch i złoceniu sam wykrojnik to trochę za mało, bo jeszcze dochodzi tolerancja sztancowania i pasowania folii, więc jeśli logo albo hasło siedzi blisko bigów czy klapki klejowej, to na gotowym pudełku naprawdę może to już wyglądać krzywo albo wejść w zagięcie. Ja bym po prostu odsunął te elementy o kilka milimetrów od linii gięcia i klejenia, a drukarnia podała Ci swoją strefę bezpieczną pod hot stamping?