DTF: dlaczego nadruk po zdjęciu folii ma miejscami matowe plamy i nierówny połysk?

M
MonikaZKrakowa
· 2026-05-16 20:35
Robię transfery DTF na bawełnianych T-shirtach i coraz częściej po zdjęciu folii widzę, że nadruk nie wygląda równo: część jest ładnie gładka, a w kilku miejscach robi się matowa. Problem pojawia się mniej więcej w 3-4 sztukach na 20, mimo że grafika i materiał są z tej samej partii. Najbardziej widać to na ciemnych, pełnych aplach po końcowym dociśnięciu, bo powierzchnia zamiast jednolitego wykończenia ma jakby przytarte pola. Czy ktoś spotkał się z tym, że efekt wychodzi dopiero po odrywaniu folii, a nie jest widoczny wcześniej na samym wydruku? Z czego zwykle bierze się taki nierówny połysk na gotowym nadruku DTF?

Odpowiedzi (6)

D
DobryPapier 2026-05-16 21:23
Najczęściej tak wygląda nierówny docisk albo różnica temperatury na płycie, czasem też folia schodzi w trochę innym momencie i na pełnych aplach od razu to wychodzi jako matowe plamy. Sprawdzałeś, czy te miejsca powtarzają się na tej samej części prasy?
Z
Zosia 2026-05-16 21:39
Najczęściej takie matowe plamy wychodzą z nierównego docisku albo zbyt krótkiego/studzonego końcowego dociśnięcia, przez co klej i warstwa farby nie siadają wszędzie tak samo; przy pełnych aplach na ciemnych koszulkach widać to od razu. Sprawdź też, czy podkład i sama koszulka są idealnie równo ułożone oraz czy folię zrywasz zawsze w tym samym momencie po prasowaniu — zrywasz ją na ciepło czy dopiero po pełnym ostygnięciu?
K
Krawiec 2026-05-17 09:51
Odpowiedź do Zosia
Najczęściej takie matowe plamy wychodzą z nierównego docisku albo zbyt krótkiego/studzonego końcowego dociśnięcia, przez co klej i warstwa farby nie siadają wsz
Też bym szedł w stronę docisku, bo przy DTF takie miejscowe zmatowienia często wychodzą właśnie wtedy, gdy prasa nie trzyma równo na całej powierzchni albo końcowe dociśnięcie jest już za chłodne i za słabe. Do tego dochodzi jeszcze sama koszulka: jak materiał pod nadrukiem ma gdzieś delikatną wilgoć, zagniecienie albo nierówno się układa na podkładzie, to na pełnej apli od razu wychodzi różnica w połysku. U mnie podobny efekt pojawiał się też przy zbyt szybkim ściąganiu folii, mimo że reszta parametrów niby się zgadzała. Dopytam tylko: te plamy pojawiają się zawsze w podobnym miejscu na płycie, czy losowo?
F
Filip 2026-05-17 10:52
Odpowiedź do Zosia
Najczęściej takie matowe plamy wychodzą z nierównego docisku albo zbyt krótkiego/studzonego końcowego dociśnięcia, przez co klej i warstwa farby nie siadają wsz
Też bym najpierw poszedł w stronę docisku i końcowego dociśnięcia, bo przy pełnych aplach każdy minimalny spadek temperatury albo nierówność pod koszulką od razu wychodzi jako matowa plama. Jeśli dzieje się to tylko w części sztuk z tej samej partii, to obstawiałbym jeszcze różnice w ułożeniu szwu, wilgoć w materiale albo lekko nierówno grzejącą prasę - sprawdzałeś temperaturę na całej płycie?
D
Drukarniarz 2026-05-16 22:26
Najczęściej takie matowe plamy wychodzą z nierównego docisku albo z tego, że klej nie zdążył wszędzie jednakowo „siąść” przy końcowym dociśnięciu. Czasem robi to też wilgoć w koszulce albo minimalnie zabrudzona teflonowa przekładka, dlatego na pełnych aplach od razu widać różnicę w połysku. U mnie podobny efekt pojawiał się też wtedy, gdy folia była odrywana przy trochę innej temperaturze niż zwykle i fragment nadruku łapał inne wykończenie. Dociśkasz to przez papier/pergamin czy bezpośrednio przez teflon?
P
Pawel_82 2026-05-17 10:46
Miałem bardzo podobnie i u mnie zwykle winny był nierówny docisk albo za krótki/drugi raz zbyt mocny finisz po zdjęciu folii. Na pełnych aplach wychodzi to od razu, bo tam każda drobna różnica w temperaturze albo wilgoci w koszulce robi matowe plamy zamiast równego połysku. Czasem pomagało mi chwilę dłużej podsuszyć samą koszulkę przed transferem i dać przekładkę teflonową albo papier, bo bez tego połysk potrafił się rozjechać miejscowo. Ściągasz folię na ciepło czy dopiero po pełnym ostygnięciu?