Jak przygotować plik do druku toreb papierowych z nadrukiem, żeby logo nie weszło na fałdy i dno?

K
Kasia_89
· 2026-05-21 17:58
Prowadzę małą spółkę z o.o. z branży kosmetycznej i pierwszy raz zamawiamy papierowe torby reklamowe do salonów partnerskich, dlatego chcę dobrze przygotować projekt jeszcze przed wysyłką do drukarni. Chodzi o torbę z uchwytem skręcanym, format zbliżony do A4, nakład około 3000 sztuk i budżet w granicach 4-5 tys. zł netto. Grafik zrobił już wstępny layout, ale mam wątpliwości, jak rozmieścić logo i tło, żeby po złożeniu torby nic nie wpadło na boczne fałdy ani na załamania przy dnie. Nie wiem też, czy przy takim produkcie trzeba zostawiać większe bezpieczne marginesy niż przy standardowych materiałach reklamowych i jak traktować okolice górnego podwinięcia. Zależy mi na tym, żeby po sklejeniu i rozłożeniu torby nadruk wyglądał równo z przodu i po bokach, bo ma to iść do sprzedaży detalicznej, a nie tylko na event. Czy ktoś, kto regularnie zleca takie realizacje, może podpowiedzieć, jakie elementy projektu najczęściej sprawiają problem już na etapie przygotowania pliku? Chętnie też porównam, czy lepiej od razu prosić drukarnię o konkretny wykrojnik pod produkcję, czy da się sensownie przygotować projekt wcześniej na szablonie poglądowym.