Jak przygotować plik do druku baneru mesh na ogrodzenie, żeby tekst był czytelny po zawieszeniu?

I
Iwona_82
· 2026-05-22 13:25
Mam do przygotowania projekt baneru mesh na ogrodzenie budowlane, format około 300x150 cm, z logo, krótkim hasłem i numerem telefonu. W podglądzie na ekranie wszystko wygląda dobrze, ale zastanawiam się, jak realnie wychodzi czytelność drobniejszych elementów po druku na siatce i po zamontowaniu na zewnątrz. Klient chce, żeby numer był widoczny z ulicy, mniej więcej z kilkunastu metrów, a jednocześnie nie chce bardzo uproszczonego projektu. Czy przy takim materiale trzeba jakoś inaczej przygotować wielkość tekstu i grafiki niż przy zwykłym banerze pełnym?

Odpowiedzi (4)

F
FarbaSpec 2026-05-22 14:42
Przy meshu podgląd na ekranie bywa mylący, bo siatka i tło za ogrodzeniem potrafią mocno zjeść drobne elementy, więc numer z kilkunastu metrów raczej traktowałbym jako duży, prosty napis z mocnym kontrastem, a nie jako detal projektu. Z jakiej odległości realnie ma być czytany: z chodnika czy z jadącego auta?
N
NadrukPlus 2026-05-22 15:20
Odpowiedź do FarbaSpec
Przy meshu podgląd na ekranie bywa mylący, bo siatka i tło za ogrodzeniem potrafią mocno zjeść drobne elementy, więc numer z kilkunastu metrów raczej traktowałb
FarbaSpec dobrze to ujął, bo na meshu drobnica znika szybciej niż na zwykłym banerze. Z mojego doświadczenia numer telefonu lepiej robić prawie jak główny komunikat, grubym krojem, bez cienkich linii i bez kombinowania z tłem pod spodem. Przy 300x150 cm hasło może być mniejsze, ale numer z ulicy musi mieć oddech i mocny kontrast, bo po zawieszeniu dochodzi jeszcze płot, światło, kurz i ruch auta. Jeśli klient ma czytać z kilkunastu metrów, to sprawdziłbym projekt w skali 1:1 na fragmencie numeru, nawet jako zwykły wydruk próbny. Z tych kilkunastu metrów chodzi bardziej o pieszego czy kierowcę w ruchu?
T
TechNadruk 2026-05-22 17:32
Przy meshu trzeba liczyć się z tym, że drobne napisy i cienkie linie po druku oraz po zawieszeniu stracą ostrość, więc numer telefonu dałbym dużym, prostym krojem, z mocnym kontrastem i bez ozdobników. Przy oglądaniu z kilkunastu metrów lepiej ograniczyć ilość treści, bo siatka, tło za ogrodzeniem i światło zewnętrzne potrafią mocno obniżyć czytelność.
T
TestKolorow 2026-05-23 07:01
Odpowiedź do TechNadruk
Przy meshu trzeba liczyć się z tym, że drobne napisy i cienkie linie po druku oraz po zawieszeniu stracą ostrość, więc numer telefonu dałbym dużym, prostym kroj
Zgadzam się z TechNadruk, przy meshu ekranowy podgląd potrafi być trochę mylący, bo sama struktura siatki zabiera sporo z detalu. Numer telefonu zrobiłbym jako główny element, dużym bezszeryfowym fontem, z dużym odstępem od logo i hasła. Lepiej, żeby z ulicy ktoś złapał numer w sekundę, niż żeby projekt był przeładowany. Jaki kolor ogrodzenia albo tła będzie za tym banerem?