DTF: dlaczego po kilku praniach nadruk zaczyna szarzeć i wygląda jak zabrudzony?
J
Jacek_z_Opola
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, w której nadruk DTF po kilku praniach zaczyna wyglądać na lekko poszarzały, mimo że po wgrzaniu był czysty i wyraźny? Problem dotyczy głównie jasnych grafik na białej i jasnoszarej bawełnie, gdzie po czasie pojawia się efekt jakby zabrudzenia albo przydymienia powierzchni. Nie chodzi o odklejanie, pękanie ani utratę detali, tylko o zmianę wyglądu samej powierzchni nadruku. Zastanawiam się, czy przyczyna może leżeć po stronie folii, proszku, parametrów utrwalania albo reakcji z detergentem. Czy taki objaw jest znany w druku DTF i od czego najczęściej może zależeć?
Odpowiedzi (4)
W
Wojtek
2026-05-23 17:06
Może to być efekt zbyt dużej ilości kleju albo niedogrzania/niepełnego utwardzenia proszku, przez co powierzchnia po praniach łapie brud i robi się matowo-szara. Sprawdzałeś, czy ten sam wydruk na ciemniejszej bawełnie albo przy trochę dłuższym dogrzaniu zachowuje się inaczej?
F
Filip
2026-05-23 19:28
Odpowiedź do Wojtek
Może to być efekt zbyt dużej ilości kleju albo niedogrzania/niepełnego utwardzenia proszku, przez co powierzchnia po praniach łapie brud i robi się matowo-szara
Wojtek może mieć rację, bo miałem podobny przypadek przy jasnych nadrukach na białych koszulkach i winny okazał się proszek, który nie był do końca dobrze przetopiony. Po wgrzaniu wszystko wyglądało normalnie, ale po kilku praniach powierzchnia robiła się taka lekko tępa i łapała szary nalot, szczególnie na większych jasnych polach. U mnie pomogło delikatne wydłużenie dogrzania i pilnowanie, żeby kleju nie zostawało za dużo na folii. Czy po praniu ten nadruk jest bardziej szorstki w dotyku niż zaraz po wykonaniu?
K
Kasia
2026-05-27 17:22
Miałem podobny efekt przy DTF i u mnie wyglądało to bardziej na łapanie osadu z prania niż problem z samym klejem. Jasne nadruki na jasnej bawełnie potrafią po kilku cyklach złapać taki „przydymiony” film, zwłaszcza przy płynach do płukania albo za dużej ilości detergentu. Czasem pomaga też sprawdzenie, czy po wgrzaniu nie zostaje lekko lepka powierzchnia, bo wtedy brud trzyma się szybciej. W jakiej temperaturze były prane te koszulki?
K
Krawiec
2026-05-31 08:43
To nie zawsze musi być problem z samym transferem albo folią, choć tak to czasem wygląda po praniu. Przy jasnych grafikach na jasnej bawełnie taki „brudny” efekt może wychodzić przez mikrowłókna z materiału, które po kilku praniach zaczynają osiadać albo przebijać optycznie przez powierzchnię nadruku. Szczególnie na bieli różnica jest bardziej widoczna, bo nadruk traci tę świeżą, gładką powierzchnię z pierwszego dnia. Druga sprawa to detergent i temperatura prania, bo niektóre środki zostawiają lekki nalot, który na DTF potrafi wyglądać jak szarzenie. Nie wykluczałbym też zbyt mocnego docisku lub temperatury przy aplikacji, ale skoro nie ma pękania ani odklejania, to raczej nie zaczynałbym od tej diagnozy. Czasem pomaga porównanie tej samej grafiki na innej partii koszulek, bo bawełna bawełnie nierówna. A prane było na lewej stronie czy normalnie nadrukiem na zewnątrz?