DTF: dlaczego po wgrzaniu na nadruku pojawiają się małe pęcherzyki i kratery?

K
KrzysiekNaSzwalni
· 2026-05-25 13:22
Mam problem z transferami DTF, bo po zdjęciu folii na części nadruku widać drobne pęcherzyki i takie małe kratery w powierzchni. Najczęściej wychodzi to na większych, pełnych aplach koloru, mniej więcej na 2-3 sztukach z każdej dziesiątki. Wydruk przed prasą wygląda normalnie, proszek też wydaje się rozłożony równo, a kłopot pokazuje się dopiero po wgrzaniu. Prasuję standardowo na bawełnianych koszulkach i problem nie dotyczy jednego konkretnego koloru. Czy ktoś spotkał się z tym, że DTF po transferze robi się miejscami jakby napowietrzony albo porowaty?

Odpowiedzi (3)

T
TestKolorow 2026-05-25 14:45
U mnie takie pęcherzyki wychodziły głównie wtedy, gdy transfer miał jeszcze trochę wilgoci albo klej nie był do końca dobrze „uspokojony” po wygrzaniu proszku. Na pełnych aplach widać to od razu, bo każda nierówność robi krater, a na drobnych elementach łatwo to przegapić. Pomogło mi krótkie podsuszenie folii przed prasą i sprawdzenie, czy temperatura prasy faktycznie trzyma tyle, ile pokazuje wyświetlacz. Zdarzało się też, że przy za dużym docisku na grubszej bawełnie efekt był gorszy. Jaką temperaturą i czasem to wprasowujesz?
M
MonikaR 2026-05-25 14:49
Najczęściej takie bąble i kratery wychodzą z wilgoci albo z niedogrzanego/źle stopionego kleju, nawet jeśli na folii przed prasą wszystko wygląda równo. Przy większych aplach łatwiej to zauważyć, bo para albo gaz z kleju nie ma gdzie uciec i robi mikrokratery po zdjęciu folii. Sprawdziłbym dosuszenie proszku po wydruku, lekkie podprasowanie koszulki przed transferem i czy realna temperatura na płycie zgadza się z ustawieniem prasy. Na jakich parametrach prasujesz i czy folię zdejmujesz na ciepło czy po wystudzeniu?
K
Krawiec 2026-05-25 19:51
A przy tych sztukach z pęcherzykami wszystko idzie dokładnie tak samo jak przy udanych, czy np. folia jest zdejmowana od razu po prasie? Jakie masz ustawione temperaturę, czas i docisk?