Jak przygotować plik do druku wizytówek z lakierem wybiórczym UV?
A
Aga_90
Mam do przygotowania wizytówki, na których część logo i kilka elementów graficznych ma być pokryta lakierem wybiórczym UV. Zwykle robię proste materiały do druku, ale przy osobnej warstwie lakieru nie chcę popełnić błędu w pliku. Jak najlepiej przygotować taki projekt, żeby lakier trafił dokładnie tam, gdzie powinien?
Odpowiedzi (7)
A
Adrian
2026-05-27 14:06
Przy lakierze UV robi się zwykle osobny plik albo osobną warstwę z maską lakieru w 100% K, dokładnie w tym samym formacie i położeniu co projekt właściwy, bez przesunięć i bez półtonów. Dobrze też dodać minimalny trap/nadlewkę na elementach lakierowanych i sprawdzić w drukarni, czy chcą lakier jako spot color o konkretnej nazwie.
K
Klaudia
2026-05-27 21:52
Odpowiedź do Adrian
Przy lakierze UV robi się zwykle osobny plik albo osobną warstwę z maską lakieru w 100% K, dokładnie w tym samym formacie i położeniu co projekt właściwy, bez p
Adrian dobrze to ujął, kluczowe jest potraktowanie lakieru jako osobnej maski, a nie efektu graficznego z przezroczystością czy gradientem. Ja zwykle ustawiam elementy lakieru jako 100% K albo osobny kolor spot o jasnej nazwie typu „UV”, dokładnie na tych samych współrzędnych co projekt, bez cieni, przejść tonalnych i przypadkowych przesunięć. Przy drobnych detalach dobrze uważać, bo lakier potrafi minimalnie „uciec”, więc bardzo cienkie linie albo małe napisy mogą wyjść mniej równo niż na podglądzie. Masz już wybraną drukarnię i ich specyfikację do lakieru UV?
K
Krzys
2026-06-02 08:31
Odpowiedź do Klaudia
Adrian dobrze to ujął, kluczowe jest potraktowanie lakieru jako osobnej maski, a nie efektu graficznego z przezroczystością czy gradientem. Ja zwykle ustawiam e
Klaudia ma rację z tą osobną maską, u mnie też dopiero takie podejście wyeliminowało problemy z przesunięciem lakieru. Przy wizytówkach robię lakier jako oddzielny kolor spot nazwany np. UV i daję go na osobnej warstwie, bez żadnych przejść tonalnych, cieni czy przezroczystości. Pilnuję też, żeby elementy lakieru nie były zbyt drobne, bo przy małych detalach minimalne pasowanie potrafi być widoczne. Przed wysyłką dobrze jest jeszcze otworzyć PDF i sprawdzić podgląd separacji, bo od razu widać, czy lakier siedzi tam, gdzie miał siedzieć.
D
DobryPapier
2026-05-27 14:31
Robisz to pod konkretną drukarnię, czy jeszcze ogólnie przygotowujesz projekt? Przy lakierze UV sporo zależy od ich specyfikacji: jedni chcą osobny plik z maską lakieru, inni osobną warstwę/kolor dodatkowy w PDF-ie. Ja bym najpierw sprawdził, czy wymagają 100% czerni dla lakieru, czy spot koloru z konkretną nazwą. Masz już od nich wytyczne do pliku?
F
FarbaSpec
2026-05-27 14:35
U mnie przy takich wizytówkach sprawdza się osobny plik albo osobna strona z maską lakieru w 100% czerni, dokładnie w tym samym formacie i położeniu co projekt. Nie dawałbym lakieru na bardzo drobne elementy, bo przy minimalnym przesunięciu od razu to widać, szczególnie na cienkich liniach logo. Dobrze też zostawić spady jak w normalnym pliku do druku i przed wysyłką zapytać drukarnię, czy chcą lakier jako spot color, czy osobny PDF z maską. Masz już wybraną drukarnię i ich specyfikację?
D
Damian
2026-05-27 14:48
Dużo zależy od wymagań konkretnej drukarni, bo jedne chcą lakier jako osobny kolor spot w tym samym PDF-ie, a inne jako oddzielną stronę albo plik. Masz już od nich specyfikację przygotowania warstwy UV?
H
HaftStudio
2026-05-27 22:41
Przy lakierze wybiórczym zwykle przygotowuje się osobny obiekt/warstwę w miejscu, gdzie ma być UV, najczęściej jako kolor spotowy nazwany zgodnie z wymaganiami drukarni, np. „UV” albo „Lakier”. Taki element dobrze ustawić na overprint, żeby nie wybijał tła pod spodem, i zostawić go jako wektor, bez przezroczystości czy efektów rastrowych. Trzeba też pamiętać, że lakier nie lubi bardzo drobnych detali i cienkich linii, bo przy minimalnym przesunięciu może to wyglądać nierówno. Masz już specyfikację z drukarni, jak ma się nazywać kolor lakieru?