Jak przygotować plik do druku wizytówek z lakierem wybiórczym UV?

A
Aga_90
· 2026-05-27 12:33
Mam do przygotowania wizytówki, na których część logo i kilka elementów graficznych ma być pokryta lakierem wybiórczym UV. Zwykle robię proste materiały do druku, ale przy osobnej warstwie lakieru nie chcę popełnić błędu w pliku. Jak najlepiej przygotować taki projekt, żeby lakier trafił dokładnie tam, gdzie powinien?

Odpowiedzi (6)

A
Adrian 2026-05-27 14:06
Przy lakierze UV robi się zwykle osobny plik albo osobną warstwę z maską lakieru w 100% K, dokładnie w tym samym formacie i położeniu co projekt właściwy, bez przesunięć i bez półtonów. Dobrze też dodać minimalny trap/nadlewkę na elementach lakierowanych i sprawdzić w drukarni, czy chcą lakier jako spot color o konkretnej nazwie.
K
Klaudia 2026-05-27 21:52
Odpowiedź do Adrian
Przy lakierze UV robi się zwykle osobny plik albo osobną warstwę z maską lakieru w 100% K, dokładnie w tym samym formacie i położeniu co projekt właściwy, bez p
Adrian dobrze to ujął, kluczowe jest potraktowanie lakieru jako osobnej maski, a nie efektu graficznego z przezroczystością czy gradientem. Ja zwykle ustawiam elementy lakieru jako 100% K albo osobny kolor spot o jasnej nazwie typu „UV”, dokładnie na tych samych współrzędnych co projekt, bez cieni, przejść tonalnych i przypadkowych przesunięć. Przy drobnych detalach dobrze uważać, bo lakier potrafi minimalnie „uciec”, więc bardzo cienkie linie albo małe napisy mogą wyjść mniej równo niż na podglądzie. Masz już wybraną drukarnię i ich specyfikację do lakieru UV?
D
DobryPapier 2026-05-27 14:31
Robisz to pod konkretną drukarnię, czy jeszcze ogólnie przygotowujesz projekt? Przy lakierze UV sporo zależy od ich specyfikacji: jedni chcą osobny plik z maską lakieru, inni osobną warstwę/kolor dodatkowy w PDF-ie. Ja bym najpierw sprawdził, czy wymagają 100% czerni dla lakieru, czy spot koloru z konkretną nazwą. Masz już od nich wytyczne do pliku?
F
FarbaSpec 2026-05-27 14:35
U mnie przy takich wizytówkach sprawdza się osobny plik albo osobna strona z maską lakieru w 100% czerni, dokładnie w tym samym formacie i położeniu co projekt. Nie dawałbym lakieru na bardzo drobne elementy, bo przy minimalnym przesunięciu od razu to widać, szczególnie na cienkich liniach logo. Dobrze też zostawić spady jak w normalnym pliku do druku i przed wysyłką zapytać drukarnię, czy chcą lakier jako spot color, czy osobny PDF z maską. Masz już wybraną drukarnię i ich specyfikację?
D
Damian 2026-05-27 14:48
Dużo zależy od wymagań konkretnej drukarni, bo jedne chcą lakier jako osobny kolor spot w tym samym PDF-ie, a inne jako oddzielną stronę albo plik. Masz już od nich specyfikację przygotowania warstwy UV?
H
HaftStudio 2026-05-27 22:41
Przy lakierze wybiórczym zwykle przygotowuje się osobny obiekt/warstwę w miejscu, gdzie ma być UV, najczęściej jako kolor spotowy nazwany zgodnie z wymaganiami drukarni, np. „UV” albo „Lakier”. Taki element dobrze ustawić na overprint, żeby nie wybijał tła pod spodem, i zostawić go jako wektor, bez przezroczystości czy efektów rastrowych. Trzeba też pamiętać, że lakier nie lubi bardzo drobnych detali i cienkich linii, bo przy minimalnym przesunięciu może to wyglądać nierówno. Masz już specyfikację z drukarni, jak ma się nazywać kolor lakieru?