Jak przygotować plik do druku roll-upu, żeby teksty nie były zbyt blisko krawędzi?

P
PawelNaZmianie
· 2026-05-29 19:18
Mam do zrobienia projekt roll-upu na targi i pierwszy raz przygotowuję taki format do druku. Wiem, że przy dużych wydrukach inaczej patrzy się na marginesy, skalę grafik i miejsce chowane w kasecie, ale nie chcę czegoś źle ustawić już na etapie pliku. Jak przygotować plik do druku roll-upu, żeby po rozłożeniu wszystko było czytelne i nic ważnego nie wypadło przy krawędzi?

Odpowiedzi (7)

I
Iwona 2026-05-29 20:27
Przy roll-upie pilnowałbym przede wszystkim dołu, bo część grafiki potrafi schować się w kasecie i potem wygląda to tak, jakby projekt był ucięty. Zostawiałem zwykle więcej luzu przy krawędziach niż przy zwykłych ulotkach, szczególnie dla logo, haseł i danych kontaktowych, bo po rozstawieniu każda rzecz przy samym brzegu mocno rzuca się w oczy. Teksty dobrze sprawdzić w skali 1:1 albo chociaż wydrukować fragment, bo na monitorze wszystko wygląda czytelniej niż później na materiale. Masz już podany konkretny szablon z drukarni?
K
Kolorysta 2026-05-29 20:40
Odpowiedź do Iwona
Przy roll-upie pilnowałbym przede wszystkim dołu, bo część grafiki potrafi schować się w kasecie i potem wygląda to tak, jakby projekt był ucięty. Zostawiałem z
Też bym pilnował głównie dolnej części i nie ustawiał tam nic kluczowego, bo kaseta potrafi zabrać więcej miejsca, niż się zakłada na ekranie. Dobrze też zostawić trochę oddechu po bokach, zwłaszcza przy logo i kontakcie.
O
Ola 2026-05-29 20:30
Przy roll-upie zostawiłbym więcej oddechu przy bokach i górze, a na dole nie dawał żadnych ważnych tekstów ani logo, bo część grafiki zwykle chowa się w kasecie. Dobrze też sprawdzić u drukarni ich szablon pod konkretny system, bo różnice potrafią być po kilka centymetrów.
J
Julka 2026-05-29 20:40
Odpowiedź do Ola
Przy roll-upie zostawiłbym więcej oddechu przy bokach i górze, a na dole nie dawał żadnych ważnych tekstów ani logo, bo część grafiki zwykle chowa się w kasecie
Ola dobrze to ujął, tylko dodałbym ostrożnie, że nie każda kaseta zabiera tyle samo dołu, więc nie zakładałbym jednej stałej wartości dla każdego roll-upu. Przy tekstach i logo zostawiłbym wyraźny margines od boków oraz od góry, bo nawet drobne przesunięcie przy montażu na dużym formacie mocno rzuca się w oczy. Dół traktowałbym raczej jako strefę tła albo mniej istotnej grafiki, a kluczowe informacje przeniósł wyżej. Masz już wybrany konkretny model roll-upu albo drukarnię?
P
Pawel_82 2026-05-30 08:57
Odpowiedź do Julka
Ola dobrze to ujął, tylko dodałbym ostrożnie, że nie każda kaseta zabiera tyle samo dołu, więc nie zakładałbym jednej stałej wartości dla każdego roll-upu. Przy
Julek dobrze dopowiada, bo z tym dołem w kasecie faktycznie bywa różnie i łatwo się przejechać, jeśli ktoś przyjmie jedną liczbę z internetu. Ja bym tego nie traktował jak uniwersalnego marginesu, tylko sprawdził specyfikację konkretnej drukarni albo konkretnego systemu roll-upu. Czasem różnica kilku centymetrów nie robi wrażenia na ekranie, ale po rozłożeniu może już wejść w stopkę, logo albo hasło. Przy bokach też nie wciskałbym tekstów na styk, bo materiał potrafi minimalnie pracować, a montaż nie zawsze jest idealnie równy. Duże elementy graficzne mogą spokojnie iść bliżej krawędzi, ale rzeczy typu tekst, logo, adres strony czy QR lepiej odsunąć bardziej. Góra też jest trochę zdradliwa, bo jak coś siedzi za wysoko, to przy oglądaniu z bliska może wyglądać ciężko albo być mniej czytelne. Dobrze jest też obejrzeć projekt w skali mniej więcej 1:1, chociażby fragmentami, bo wtedy od razu widać, czy tekst nie jest za mały. Masz już podany konkretny wymiar roll-upu i specyfikację z drukarni?
Z
Znakowanie24 2026-05-29 21:03
Przy roll-upie zostaw większy luz przy krawędziach niż przy zwykłej ulotce, bo po rozstawieniu drobne przesunięcia od razu rzucają się w oczy. Teksty i logo trzymaj raczej kilka centymetrów od boków, a dół projektu potraktuj ostrożnie, bo część grafiki może wejść w kasetę. Dobrze też sprawdzić plik w skali 1:1 i nie upychać małych napisów przy samej górze albo dole. Masz już specyfikację z drukarni dla tego konkretnego roll-upu?
A
Adrian 2026-05-30 08:29
Dużo zależy od konkretnej drukarni, bo przy roll-upach potrafią mieć własne szablony i inne wymagania co do spadów, marginesów oraz części chowanej w kasecie. Przy takim formacie nie ustawiałbym tekstów blisko żadnej krawędzi, szczególnie na dole, bo tam zwykle znika fragment grafiki po zamontowaniu w mechanizmie. Dobrze też pamiętać, że to, co na ekranie wygląda daleko od brzegu, po wydruku w skali 1:1 może być już optycznie za blisko. Jeśli masz ważne logo, hasło albo dane kontaktowe, trzymałbym je wyraźnie w środku kompozycji, a brzegi zostawił raczej na tło. Sprawdź też, czy projekt robisz w docelowym rozmiarze, czy w skali, bo od tego zależy rozdzielczość grafik i eksport PDF-a. Ja przed wysłaniem zwykle jeszcze oglądam plik pomniejszony, żeby zobaczyć, czy najważniejsze rzeczy są czytelne z dystansu. Masz już podany konkretny wymiar roll-upu i specyfikację z drukarni?