Jak przygotować plik do druku naklejek wycinanych po obrysie?
Z
Zbyszek_od_sit
Mam do zrobienia serię naklejek firmowych o nieregularnym kształcie i pierwszy raz mam wysłać plik pod wycinanie po konturze. Grafika jest gotowa, ale nie wiem, jak poprawnie oznaczyć linię cięcia, żeby drukarnia nie musiała zgadywać, gdzie ma iść wykrojnik. Jak przygotowujecie taki plik, żeby obrys cięcia był jasny i nie powodował problemów w produkcji?
Odpowiedzi (4)
K
Kasia
2026-05-30 10:35
Linię cięcia zwykle daje się jako osobny obrys wektorowy, bez wypełnienia, na oddzielnej warstwie opisanej np. „cut contour” albo „linia cięcia”. Dobrze ustawić jej kolor jako spot color o konkretnej nazwie wymaganej przez drukarnię, często jest to coś w stylu CutContour, żeby automat produkcyjny ją rozpoznał. Grafika powinna mieć spad poza tę linię, bo przy cięciu zawsze może być minimalne przesunięcie, więc tło nie może kończyć się dokładnie na konturze. Sam kontur lepiej uprościć, bez tysięcy punktów i bardzo ostrych zakrętów, bo ploter może wtedy ciąć mniej równo. Masz już wytyczne z konkretnej drukarni, jak ma się nazywać kolor cięcia?
F
FarbaSpec
2026-05-30 10:38
Odpowiedź do Kasia
Linię cięcia zwykle daje się jako osobny obrys wektorowy, bez wypełnienia, na oddzielnej warstwie opisanej np. „cut contour” albo „linia cięcia”. Dobrze ustawić
Kasia dobrze to ujęła, u mnie drukarnia też zawsze chciała osobny wektorowy kontur na oddzielnej warstwie, bez wypełnienia i z nazwanym kolorem specjalnym, bo wtedy ploter od razu wie, co ma ciąć. Do tego pilnowałem tylko, żeby grafika miała mały spad poza linię cięcia, bo przy naklejkach po obrysie minimalne przesunięcia potrafią wyjść na krawędzi.
H
HaftStudio
2026-05-30 11:19
Odpowiedź do FarbaSpec
Kasia dobrze to ujęła, u mnie drukarnia też zawsze chciała osobny wektorowy kontur na oddzielnej warstwie, bez wypełnienia i z nazwanym kolorem specjalnym, bo w
FarbaSpec dobrze pisze, u mnie też przełomem było zrobienie konturu cięcia jako osobnej ścieżki wektorowej, a nie jako części grafiki. Dawałem go zwykle na osobnej warstwie, bez wypełnienia, cienką linią w kolorze specjalnym nazwanym tak, jak chciała drukarnia, np. CutContour. Spad poza obrys też robi różnicę, bo przy minimalnym przesunięciu noża nie wychodzi biała obwódka na krawędzi naklejki. Dopytałeś drukarnię, jak dokładnie ma się nazywać ten kolor specjalny u nich?
T
TechNadruk
2026-05-30 10:58
Linię cięcia daj jako osobny wektorowy obrys na oddzielnej warstwie, bez wypełnienia, zwykle w kolorze spotowym nazwanym np. CutContour, a grafika niech ma kilka mm spadu poza ten kontur. Dobrze też sprawdzić w drukarni dokładną nazwę koloru i wymagany odstęp cięcia od istotnych elementów.