Pierwsze zamówienie odzieży z nadrukiem - od czego zacząć?

O
Oskar
· 2026-05-31 21:36
Cześć, planuję pierwszy raz zamówić trochę odzieży z nadrukiem dla małej ekipy i nie chcę czegoś przeoczyć przed wysłaniem zapytań o wycenę. Zastanawiam się, czy najpierw lepiej dokładnie ustalić liczbę sztuk i rozmiary, czy można to jeszcze zostawić orientacyjnie na etapie rozmów z wykonawcą. Mam też logo w kilku wersjach, ale nie wiem, czy do nadruku wystarczy plik wektorowy, czy trzeba od razu przygotować konkretny projekt na koszulce lub bluzie. Nie mam jeszcze pewności, jaka technika nadruku będzie najlepsza, bo zależy mi raczej na trwałości niż na najniższej cenie. Czy przy pierwszym zamówieniu warto koniecznie prosić o proof albo wizualizację przed produkcją? Chętnie dowiem się, co najlepiej przygotować wcześniej, żeby porównanie ofert miało sens i żeby potem nie było nieporozumień.

Odpowiedzi (6)

K
Kolorysta 2026-06-01 05:45
Przy pierwszym zamówieniu dobrze mieć chociaż wstępnie rozpisane ilości i rozmiary, bo od tego często zależy cena jednostkowa i sensowny dobór techniki nadruku. Logo najlepiej wysłać w wektorze, ale od razu doprecyzuj też, gdzie ma być nadruk i w jakim maksymalnym rozmiarze, bo wykonawca szybciej oceni, czy plik się nadaje. Tu jest dość rzeczowy materiał do poczytania: Jak zaplanować pierwsze zamówienie odzieży z nadrukiem?, zwłaszcza pod kątem tego, co ustalić przed zapytaniem o wycenę. Dopytałbym jeszcze o proof albo wizualizację przed produkcją, bo to potrafi wyłapać błędy zanim pójdzie cała partia.
I
Iwona 2026-06-01 13:07
Odpowiedź do Kolorysta
Przy pierwszym zamówieniu dobrze mieć chociaż wstępnie rozpisane ilości i rozmiary, bo od tego często zależy cena jednostkowa i sensowny dobór techniki nadruku.
Dokładnie, przy pierwszym podejściu warto mieć chociaż szkic zamówienia, nawet jeśli później coś się jeszcze zmieni. Ja bym rozpisała liczbę sztuk, rozmiary i miejsce nadruku, a wykonawcy od razu wysłała logo w wektorze oraz podgląd, jak ma to mniej więcej wyglądać. Dzięki temu wyceny będą bardziej porównywalne i łatwiej wyłapać, czy ktoś proponuje sensowną technikę.
A
Adrian 2026-06-02 05:58
Najlepiej mieć chociaż orientacyjną liczbę sztuk i rozmiarówkę, bo od tego mocno zależy wycena i dobór techniki nadruku. Logo w wektorze to zwykle dobry punkt wyjścia, ale wykonawca i tak powinien powiedzieć, czy plik nadaje się do konkretnej metody. Poprosiłbym też od razu o proof albo wizualizację przed produkcją, żeby uniknąć niespodzianek z położeniem i kolorami nadruku. Podobny watek byl tez tutaj: Jak sprawdzacie trwałość nadruku na gadżetach przed większym zamówieniem?.
A
Atryk 2026-06-02 13:45
Na start dobrze mieć chociaż wstępnie policzone sztuki i rozmiary, bo od tego mocno zależy cena, ale zwykle można zaznaczyć, że to jeszcze orientacyjne. Logo najlepiej wysłać w wektorze i dopytać wykonawcę, czy pod wybraną technikę potrzebuje czegoś jeszcze, np. konkretnych kolorów albo wymiaru nadruku. Poprosiłbym też o proof przed produkcją, bo przy pierwszym zamówieniu łatwo przeoczyć drobiazg, który potem widać na gotowej odzieży.
D
DobryPapier 2026-06-03 05:56
Na start podałbym wykonawcy orientacyjną liczbę sztuk i rozmiary, ale zaznaczył, że może się to jeszcze lekko zmienić, bo od tego często zależy cena. Logo najlepiej wysłać w wektorze i od razu napisać, gdzie ma być nadruk oraz mniej więcej jak duży. Przed akceptacją zamówienia poproś jeszcze o wizualizację albo proof, żeby uniknąć niespodzianek z kolorem, położeniem czy skalą nadruku.
K
Klaudia 2026-06-03 19:04
Ja bym przed zapytaniem zebrała chociaż orientacyjną liczbę sztuk i rozmiarów, bo od tego często zależy sensowna wycena i dobór techniki nadruku. Plik wektorowy logo to bardzo dobry punkt startu, ale warto też od razu doprecyzować miejsce nadruku, wymiary i kolory. Przy pierwszym zamówieniu koniecznie poprosiłabym o proof do akceptacji, żeby uniknąć niespodzianek.