Rozmyte krawędzie drobnego tekstu po sublimacji na breloku MDF — skąd może się brać taki efekt?
M
MarekPoNocce
Robię ostatnio serię breloków MDF pod sublimację i na większych grafikach wszystko wygląda w miarę dobrze, ale drobny tekst oraz cienkie linie wychodzą jakby lekko rozlane. Nie jest to typowy podwójny cień, tylko bardziej miękka, nieostra krawędź, szczególnie przy czarnych napisach na jasnym tle. Plik wygląda ostro, wydruk na papierze też nie sprawia wrażenia rozmazanego, a problem widać dopiero po transferze. Czy przy MDF taki efekt może wynikać bardziej z samej powierzchni materiału? Czy czas i docisk mogą dawać właśnie takie rozmycie detali?
Odpowiedzi (7)
P
Patrycja
2026-06-02 16:34
A na jakich parametrach prasujesz te breloki: temperatura, czas i docisk? Przy drobnym tekście taki efekt czasem zależy właśnie od tego, czy sublimacja nie idzie odrobinę za długo albo zbyt mocno.
G
GrafikPrasowy
2026-06-02 16:57
Odpowiedź do Patrycja
A na jakich parametrach prasujesz te breloki: temperatura, czas i docisk? Przy drobnym tekście taki efekt czasem zależy właśnie od tego, czy sublimacja nie idzi
Patrycja dobrze kieruje uwagę na parametry, ale przy MDF taki efekt może też wychodzić z samej powłoki albo minimalnego ruchu papieru podczas prasowania, więc nie sprowadzałbym tego tylko do czasu i docisku. Jaką taśmą mocujesz wydruk i czy papier po prasowaniu siedzi idealnie w tym samym miejscu?
A
Atryk
2026-06-02 17:20
Odpowiedź do GrafikPrasowy
Patrycja dobrze kieruje uwagę na parametry, ale przy MDF taki efekt może też wychodzić z samej powłoki albo minimalnego ruchu papieru podczas prasowania, więc n
Zgadzam się z GrafikPrasowy, że przy MDF nie musi to być wyłącznie kwestia czasu albo docisku. Ta miękka krawędź przy drobnym tekście często wychodzi też wtedy, gdy powłoka trochę inaczej przyjmuje barwnik albo papier choć minimalnie pracuje pod prasą. Jeśli wydruk na papierze jest ostry, to bardziej sprawdziłbym mocowanie, temperaturę i zachowanie samego breloka po nagrzaniu niż sam plik. Papier po zdjęciu prasy trzyma się dokładnie w tym samym miejscu, czy widać choćby lekkie przesunięcie?
S
Serwisant
2026-06-02 17:44
Odpowiedź do Patrycja
A na jakich parametrach prasujesz te breloki: temperatura, czas i docisk? Przy drobnym tekście taki efekt czasem zależy właśnie od tego, czy sublimacja nie idzi
Też miałem taki efekt przy brelokach MDF i u mnie winny był głównie za mocny docisk połączony z trochę za długim czasem. Duże grafiki wyglądały jeszcze normalnie, ale przy małych literach czarny barwnik jakby minimalnie „wchodził” w jasne tło i krawędź robiła się miękka. Pomogło mi zejście o kilka sekund i ustawienie docisku bardziej średniego niż mocnego, plus pilnowanie, żeby papier nie przesunął się przy zamykaniu prasy. Na jakich dokładnie ustawieniach teraz robisz te breloki?
P
PraktykDTG
2026-06-02 17:18
U mnie taki efekt na MDF wychodził głównie przy trochę za wysokiej temperaturze albo zbyt długim docisku, bo tusz jakby minimalnie „wchodził” szerzej w powłokę. Sprawdzałeś ten sam brelok przy krótszym czasie o 10-15 sekund?
M
MonikaR
2026-06-03 09:53
A na jakich parametrach to dociskasz i grzejesz? Przy MDF czasem drobny tekst zaczyna się robić miękki, jak jest trochę za długo albo za mocny docisk, nawet jeśli większa grafika wygląda jeszcze okej. Ciekawi mnie też, czy papier po zdjęciu był idealnie nieruchomy, czy mógł minimalnie popracować przy otwieraniu prasy. Jaką masz temperaturę, czas i docisk?
M
MaszynaSzyje
2026-06-03 09:56
To nie musi wynikać z samego pliku ani drukarki, bo przy MDF drobny tekst potrafi się „zmiękczyć” przez zbyt długi docisk, temperaturę albo lekką pracę powłoki podczas transferu. Czy ten efekt jest taki sam na różnych partiach breloków?