Jak przygotować plik do druku baneru z oczkami, żeby ważne elementy nie wypadły pod wykończenie?
P
PawelB
Mam do przygotowania baner zewnętrzny 300 x 100 cm, który ma mieć oczka co około 50 cm i będzie wieszany na ogrodzeniu. Projekt jest już prawie gotowy, ale nie wiem, ile miejsca zostawić od krawędzi, żeby logo i numer telefonu nie weszły w strefę zgrzewu albo oczkowania. Przy mniejszych materiałach zwykle pilnuję spadów, ale przy takim formacie i wykończeniu nie mam pewności, czy zasady są podobne. Jak najlepiej zapytać drukarnię albo sprawdzić w specyfikacji, gdzie kończy się bezpieczny obszar projektu?
Odpowiedzi (4)
K
Krawiec
2026-06-04 10:33
Dużo zależy od tego, jak drukarnia robi wykończenie, bo przy banerach zgrzew i oczka potrafią zabrać różną szerokość przy krawędzi. Same spady to jedno, ale logo i telefon trzymałbym raczej poza pasem technicznym, bo oczko może wejść wizualnie w element nawet wtedy, gdy plik jest poprawny. Przy formacie 300 x 100 cm dobrze też sprawdzić, czy oczka mają być tylko po obwodzie, czy np. gęściej na górze. Masz już specyfikację od drukarni, ile mm przewidują na zgrzew i oczkowanie?
P
PrasaExpert
2026-06-11 12:17
Odpowiedź do Krawiec
Dużo zależy od tego, jak drukarnia robi wykończenie, bo przy banerach zgrzew i oczka potrafią zabrać różną szerokość przy krawędzi. Same spady to jedno, ale log
Krawiec dobrze to ujął, bo przy banerze samo doliczenie spadu może nie wystarczyć, jeśli dochodzi zgrzew i oczka. Ja bym tu rozróżnił tło, które może iść pod wykończenie, od logo i telefonu, które muszą mieć osobny margines od krawędzi. Przy 300 x 100 cm różnica kilku centymetrów raczej nie zepsuje kompozycji, a może uratować czytelność. Masz już informację z drukarni, ile dokładnie zabiera zgrzew i jaką średnicę mają oczka?
F
Filip
2026-06-04 16:12
Przy banerze z oczkami zwykle zostawia się większy margines niż przy zwykłym druku, bo dochodzi zgrzew i miejsce na oczka. Ja trzymałbym logo, numer telefonu i inne ważne rzeczy minimum 5-7 cm od krawędzi, a jeśli drukarnia robi szeroki zgrzew, to nawet bliżej 10 cm. Spad osobno, ale elementy istotne lepiej odsunąć od całej strefy wykończenia. Masz już specyfikację z drukarni, jaki zgrzew i średnicę oczek stosują?
A
Atryk
2026-06-04 18:34
Z mojego doświadczenia przy banerach z oczkami dobrze zostawić ważne rzeczy minimum 8-10 cm od krawędzi, bo zgrzew i oczka potrafią zabrać więcej miejsca niż same spady. Dopytaj drukarnię, jaką ma szerokość zgrzewu i średnicę oczek, bo każda robi to trochę inaczej.