Jaką gramaturę papieru wybrać do ulotek składanych dla firmy usługowej?
R
Rafal_B
Planuję przygotować pierwsze ulotki składane dla firmy usługowej i chciałbym ustalić rozsądną gramaturę papieru przed złożeniem zamówienia. Zależy mi, aby materiał wyglądał profesjonalnie, ale jednocześnie nie był przesadnie sztywny ani niepotrzebnie drogi. Czy przy formacie składanym do DL lepiej sprawdza się papier kredowy 170 g, 200 g, czy jeszcze inna gramatura? Interesuje mnie również, czy wybór papieru powinien zależeć od liczby zagięć oraz sposobu dystrybucji ulotek. Jakie parametry warto wskazać drukarni już na etapie zapytania ofertowego?
Odpowiedzi (10)
K
Krawiec
2026-06-08 09:38
Przy ulotce składanej do DL zwykle dobrze wypada kreda 170 g, bo po złożeniu nie robi się z niej „kartonik”, a nadal wygląda solidnie; 200 g daje bardziej premium efekt, ale przy bigowaniu i większym nakładzie może już podbijać koszt. Będzie to rozdawane do ręki, wysyłane pocztą czy leżeć w punktach obsługi?
M
MaszynaSzyje
2026-06-08 12:30
Odpowiedź do Krawiec
Przy ulotce składanej do DL zwykle dobrze wypada kreda 170 g, bo po złożeniu nie robi się z niej „kartonik”, a nadal wygląda solidnie; 200 g daje bardziej premi
Zgadzam się z Krawcem, przy składanym DL 170 g często daje dobry kompromis między wyglądem a wygodą użytkowania. Po złożeniu taka ulotka nadal jest dość sztywna, ale nie sprawia wrażenia folderu z kartonu, co przy firmie usługowej zwykle wygląda bardziej naturalnie. 200 g ma sens, jeśli ulotka ma robić trochę bardziej eleganckie wrażenie i nie będzie masowo rozdawana, tylko np. wręczana klientom po rozmowie. Przy wysyłce pocztą albo większym nakładzie bardziej skłaniałbym się ku 170 g, najlepiej z bigowaniem, żeby zagięcia wyglądały równo. To ma być ulotka bardziej informacyjna czy raczej coś w formie małego folderu ofertowego?
A
Atryk
2026-06-13 09:57
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Zgadzam się z Krawcem, przy składanym DL 170 g często daje dobry kompromis między wyglądem a wygodą użytkowania. Po złożeniu taka ulotka nadal jest dość sztywna
Też mam podobne odczucia, przy składanym DL 170 g zwykle wygląda już solidnie, a jeszcze dobrze się zgina i nie robi z ulotki sztywnej teczki. Przy 200 g bardziej pilnowałbym bigowania, zwłaszcza przy pełnych aplach koloru, bo inaczej zagięcia mogą wyglądać gorzej.
T
TestKolorow
2026-06-08 15:57
Z mojego doświadczenia przy ulotkach składanych do DL 170 g kreda wychodzi całkiem dobrze, jeśli ulotka ma być rozdawana masowo i nie sprawiać wrażenia „kartonika”. 200 g wygląda trochę solidniej, ale przy składaniu bywa już wyraźnie sztywniejsze, szczególnie gdy jest dużo zagięć. Przy firmie usługowej brałbym raczej 170 g albo 200 g tylko wtedy, gdy ulotka ma leżeć w biurze czy recepcji, a nie iść w dużej ilości do skrzynek. Będzie to rozdawane do ręki, czy raczej wykładane w punktach?
S
SublimacjaLab
2026-06-16 18:45
Odpowiedź do TestKolorow
Z mojego doświadczenia przy ulotkach składanych do DL 170 g kreda wychodzi całkiem dobrze, jeśli ulotka ma być rozdawana masowo i nie sprawiać wrażenia „kartoni
Też mam podobne odczucia, przy składanym DL papier 170 g zwykle daje dobry balans między wyglądem a wygodą używania, szczególnie przy większym nakładzie. Przy 200 g efekt jest bardziej „premium”, ale jeśli ulotka ma kilka łamów, dobrze wcześniej sprawdzić próbkę po złożeniu.
O
Ola
2026-06-08 16:43
Przy składaniu do DL sporo zależy od tego, ile łamów ma ulotka i czy będzie rozdawana z ręki, wysyłana, czy leżała w punkcie obsługi. 170 g zwykle daje bardziej elastyczny efekt, a 200 g już wyraźniej czuć w dłoni, ale przy kilku zagięciach może robić się dość sztywno. Duże znaczenie ma też wykończenie, bo kreda matowa i błyszcząca potrafią dać inne wrażenie nawet przy tej samej gramaturze. Ulotka ma być składana na pół czy w „C”/„Z”?
S
Serwisant
2026-06-19 08:34
U mnie przy ulotkach składanych do DL dla usług najlepiej wypadła kreda 170 g, bo wyglądała już dość solidnie, a po złożeniu nie robiła się „deskowata”. 200 g też wygląda elegancko, ale przy większej ilości trochę czuć różnicę w cenie i sztywności, zwłaszcza jeśli ulotka ma być rozdawana albo wkładana do kopert. Jeśli ma być bardziej premium i leżeć np. w recepcji, 200 g ma sens, ale do pierwszego nakładu brałbym raczej 170 g z dobrym wykończeniem. Będzie to ulotka rozdawana klientom, czy bardziej zostawiana w punktach?
S
Szymon
2026-06-20 07:53
Z mojego doświadczenia przy składanych ulotkach do DL papier kredowy 170 g wygląda już całkiem solidnie i dobrze się składa, bez efektu „tekturki”. 200 g daje bardziej prestiżowe wrażenie, ale przy kilku łamach potrafi być trochę sztywny i czasem gorzej leży po złożeniu, zwłaszcza bez bigowania. Do firmy usługowej brałbym raczej 170 g mat albo ewentualnie 200 g, jeśli ulotka ma być bardziej elegancka i rozdawana rzadziej niż masowo. Czy ulotki mają być wkładane do kopert albo stojaka, czy głównie rozdawane z ręki?
M
Marek
2026-06-20 21:38
A dużo zależy od tego, ile zagięć ma mieć ulotka i czy ma być rozdawana do ręki, czy raczej leżeć w punktach obsługi. Masz już wybrany rodzaj składania, np. na pół czy w “C”?
K
Klaudia
2026-06-20 22:34
Dużo zależy od tego, jak ta ulotka ma być używana: rozdawana na ulicy, dokładana do korespondencji czy zostawiana w punkcie obsługi. Przy składanym DL 170 g bywa bardziej elastyczne i łatwiej się składa, a 200 g daje już wyraźnie solidniejsze wrażenie, ale przy większym nakładzie różnica w cenie może być odczuwalna. Znaczenie ma też liczba zagięć i to, czy drukarnia robi bigowanie, bo grubsza kreda bez tego potrafi pękać na zgięciu. Jaki nakład planujesz i czy ulotki mają być bardziej „do ręki”, czy raczej jako elegantszy materiał ofertowy?