Jak przygotować projekt kopert firmowych do druku, żeby nadruk dobrze trafił w marginesy?

R
Rafal_B
· 2026-06-11 15:39
Mam do zrobienia pierwszą partię kopert firmowych C5 i DL z logo, adresem oraz małym elementem graficznym przy dolnej krawędzi. Klient chce, żeby wyglądało to równo i powtarzalnie, ale wiem z praktyki, że koperty potrafią mieć różnice w składaniu i położeniu nadruku. Zastanawiam się, jak opisać drukarni projekt, żeby uniknąć nieporozumień przy marginesach i miejscu klejenia. Czy przy kopertach lepiej trzymać grafikę dalej od krawędzi? Czy warto osobno pytać drukarnię o szablon pod konkretny format?

Odpowiedzi (7)

P
PrasaExpert 2026-06-11 16:20
Przy kopertach dobrze zostawić trochę większy oddech od krawędzi niż przy zwykłej kartce, bo tolerancja składania i podawania potrafi być widoczna, zwłaszcza przy DL. Ja zwykle opisuję w pliku osobno format koperty, orientację, stronę nadruku, minimalny margines od krawędzi i zaznaczam, że element przy dole nie może wchodzić w strefę klejenia ani zagięcia. Jeśli grafika ma „trafić” równo do krawędzi, lepiej nie projektować jej jako cienkiej linii równoległej do brzegu, bo każda odchyłka będzie od razu widoczna. Masz koperty z paskiem HK, SK czy klasycznie klejone na mokro?
D
DTFPro 2026-06-11 17:53
Odpowiedź do PrasaExpert
Przy kopertach dobrze zostawić trochę większy oddech od krawędzi niż przy zwykłej kartce, bo tolerancja składania i podawania potrafi być widoczna, zwłaszcza pr
Zgadzam się z PrasaExpert, przy kopertach ten „oddech” od krawędzi robi dużą różnicę, bo nawet małe przesunięcie od razu widać na DL. Dobrze jest też nie traktować dolnej krawędzi jak idealnej linii odniesienia, szczególnie jeśli tam ma być jakiś pasek albo mały element graficzny. Ja przy takich projektach opisuję drukarni nie tylko sam format, ale też czy nadruk ma iść na gotowych kopertach, czy przed złożeniem, bo to zmienia podejście do marginesów. Przy paskach i elementach blisko dołu zostawiłbym większy luz niż przy logo i adresie, bo tam każda różnica w składaniu może wyglądać jak błąd projektu. Przy klejeniu dobrze zaznaczyć, gdzie jest klapka i żeby nie wchodzić z grafiką w strefę, która może pracować albo się odkształcać. Jeśli klient oczekuje powtarzalności, dobrze pokazać mu wcześniej, że koperta nie zachowuje się jak arkusz A4 i minimalne odchyłki są normalne. Przy pierwszej partii poprosiłbym też drukarnię o potwierdzenie makiety albo próbkę ustawienia przed całością. Koperty będą z paskiem HK, SK czy zwykłe klejone na mokro?
D
Darek 2026-06-12 10:05
Odpowiedź do DTFPro
Zgadzam się z PrasaExpert, przy kopertach ten „oddech” od krawędzi robi dużą różnicę, bo nawet małe przesunięcie od razu widać na DL. Dobrze jest też nie trakto
Też mam takie doświadczenia, szczególnie przy DL, gdzie każdy milimetr ucieczki od razu rzuca się w oczy. Ten luz od krawędzi naprawdę ratuje projekt, bo koperta sama w sobie nie jest tak przewidywalna jak zwykły arkusz. Przy dolnym elemencie graficznym nie opierałbym go na samej krawędzi, tylko dał trochę wyżej i potraktował bardziej jako detal niż linię prowadzącą. Przy C5 jest zwykle trochę więcej tolerancji wizualnej, ale zasada jest podobna. Dobrze też jasno opisać drukarni, które elementy mają trzymać pozycję, a które mogą mieć drobną tolerancję. Przy miejscu klejenia i zagięciach lepiej zostawić spokojną przestrzeń, bo tam potrafią wyjść niespodzianki. To mają być koperty z gotowego formatu, czy drukowane jeszcze przed składaniem?
P
Patrycja 2026-06-11 18:28
Przy kopertach dobrze od razu zaznaczyć w pliku format po złożeniu, stronę z klapką i obszary, które mają zostać wolne od nadruku, szczególnie przy klejeniu i przy dolnej krawędzi. Ja zwykle przyjmuję, że logo i adres nie mogą siedzieć „na styk”, bo nawet przy tej samej partii kopert potrafi być lekki rozjazd w bigowaniu albo cięciu. Ten element graficzny przy dole dałbym z zapasem od krawędzi albo zaplanował tak, żeby minimalne przesunięcie nie było od razu widoczne. Czy drukarnia będzie nadrukowywać na gotowych kopertach, czy koperty będą robione z arkusza po druku?
D
Drukarniarz 2026-06-11 19:52
Z mojego doświadczenia przy kopertach lepiej nie ustawiać logo ani grafiki „na styk”, tylko zostawić kilka mm luzu i w opisie dla drukarni podać konkretny wymiar od lewej oraz górnej/dolnej krawędzi, z tolerancją przesunięcia. Przy klejeniu zawsze proszę jeszcze o potwierdzenie, czy nadruk nie wchodzi w miejsce zakładki i czy mierzą po kopercie gotowej, a nie po wykrojniku.
G
GrafikPrasowy 2026-06-12 09:49
Odpowiedź do Drukarniarz
Z mojego doświadczenia przy kopertach lepiej nie ustawiać logo ani grafiki „na styk”, tylko zostawić kilka mm luzu i w opisie dla drukarni podać konkretny wymia
Drukarniarz dobrze to ujął, przy kopertach parę milimetrów oddechu często ratuje cały nakład, zwłaszcza przy grafice blisko dołu albo klapki. Ja bym jeszcze dopisał w pliku, czy wymiar liczysz od formatu koperty po złożeniu, czy od obszaru nadruku maszyny.
T
TestKolorow 2026-06-15 19:19
Z mojego doświadczenia dobrze działa zostawienie większego oddechu od krawędzi i klejenia, bo przy kopertach DL i C5 przesunięcia potrafią wyjść nawet wtedy, gdy plik jest idealny. Ja zwykle opisuję drukarni dokładnie, które elementy mają „trzymać linię”, a które mogą mieć parę mm tolerancji, i proszę o próbkę przed całą partią.