DTF: dlaczego przy odrywaniu folii schodzą drobne fragmenty nadruku?

K
KubaPrzyFoli
· 2026-06-12 10:31
Mam problem przy kilku ostatnich zleceniach, że po wgrzaniu i odklejeniu folii w niektórych miejscach zostają małe ubytki, jakby farba przykleiła się mocniej do folii niż do materiału. Najczęściej widać to na cienkich liniach i detalach grafiki, mimo że reszta nadruku wygląda normalnie. Z czego może wynikać takie wyrywanie fragmentów nadruku przy zdejmowaniu folii?

Odpowiedzi (4)

P
PloterPro 2026-06-12 12:49
Może to być kwestia parametrów wgrzewania albo samego odrywania folii, ale przy cienkich detalach duże znaczenie ma też proszek i jego utrwalenie. Odrywasz folię na gorąco, na ciepło czy dopiero po pełnym wystudzeniu?
K
Kolorysta 2026-06-12 14:15
Odpowiedź do PloterPro
Może to być kwestia parametrów wgrzewania albo samego odrywania folii, ale przy cienkich detalach duże znaczenie ma też proszek i jego utrwalenie. Odrywasz foli
Też bym szedł w stronę tego, o czym pisze PloterPro, bo przy drobnych elementach moment odrywania potrafi zrobić dużą różnicę. Jeśli folia idzie za szybko albo w nie tej temperaturze, cienkie linie mogą zostać częściowo na nośniku, mimo że większe pola trzymają normalnie. Sprawdziłbym też, czy proszek jest równo złapany i dobrze utwardzony, bo przy detalach każdy brak wychodzi od razu. Jaką folię masz, hot peel czy cold peel?
I
Iwona 2026-06-20 14:02
Odpowiedź do Kolorysta
Też bym szedł w stronę tego, o czym pisze PloterPro, bo przy drobnych elementach moment odrywania potrafi zrobić dużą różnicę. Jeśli folia idzie za szybko albo
Kolorysta dobrze to ujął, u mnie takie wyrywanie detali najczęściej wychodziło przy zbyt szybkim odrywaniu albo gdy folia była jeszcze za ciepła/za zimna względem tego konkretnego materiału. Sprawdzałeś, czy problem znika po wolniejszym odklejaniu pod mniejszym kątem?
N
NadrukPlus 2026-06-12 19:23
U mnie podobne ubytki wychodziły przy zbyt szybkim odrywaniu folii albo gdy klej/proszek nie był dobrze wygrzany na drobnych elementach, więc cienkie linie nie miały takiej przyczepności jak większe pola. Odrywasz folię na gorąco, ciepło czy dopiero po pełnym ostygnięciu?