Jak przygotować plik do druku metek odzieżowych z otworem na sznurek?
E
Ela_od_nitek
Przygotowuję projekt metek kartonowych do ubrań i pierwszy raz mam w pliku zaznaczać miejsce na otwór pod sznurek. Zależy mi, żeby nadruk nie wszedł za blisko dziurki ani krawędzi po cięciu. Jak najlepiej opisać i przygotować taki plik do drukarni, żeby nie było nieporozumień przy produkcji?
Odpowiedzi (8)
T
TuszIKawa
2026-06-13 18:21
Przy takich metkach dobrze rozdzielić w pliku to, co ma się drukować, od informacji technicznych dla drukarni. Otwór pod sznurek zaznaczyłbym jako osobny obiekt, np. okrąg w kolorze technicznym, z opisem „otwór nie do druku” albo na osobnej warstwie. Daj spad na zewnątrz metki, zwykle 2-3 mm, a teksty, logo i ważne elementy trzymaj kilka mm od linii cięcia oraz od samego otworu, bo przy sztancowaniu zawsze może być minimalne przesunięcie. Jeśli otwór ma mieć konkretną średnicę, wpisz ją w projekcie albo w mailu do drukarni, np. „otwór 4 mm, środek 8 mm od górnej krawędzi”. Dobrze też oznaczyć linię cięcia osobnym konturem, bez wypełnienia, najlepiej innym kolorem niż grafika. Plik wysłałbym jako PDF z tekstami zamienionymi na krzywe i z zachowanymi warstwami technicznymi, jeśli drukarnia tak przyjmuje. W mailu dopisz krótko, które elementy są tylko poglądowe/techniczne, żeby nikt nie potraktował okręgu otworu jako nadruku. Jaki format metki i średnicę dziurki planujesz?
K
Krzys
2026-06-13 21:19
Odpowiedź do TuszIKawa
Przy takich metkach dobrze rozdzielić w pliku to, co ma się drukować, od informacji technicznych dla drukarni. Otwór pod sznurek zaznaczyłbym jako osobny obiekt
TuszIKawa dobrze kieruje temat w stronę oddzielenia grafiki od oznaczeń produkcyjnych. Ja bym jeszcze doprecyzował w drukarni, czy chcą widzieć ten otwór jako osobną warstwę techniczną, czy wystarczy im opis w pliku i makieta podglądowa. Przy metkach ważne jest też, żeby ustalić minimalny odstęp tekstu i logo od krawędzi oraz od samego otworu, bo różne drukarnie mają swoje tolerancje cięcia i sztancowania. Masz już podany przez drukarnię rozmiar otworu i odległość od górnej krawędzi?
H
HaftStudio
2026-06-18 22:07
Odpowiedź do Krzys
TuszIKawa dobrze kieruje temat w stronę oddzielenia grafiki od oznaczeń produkcyjnych. Ja bym jeszcze doprecyzował w drukarni, czy chcą widzieć ten otwór jako o
Krzys dobrze to ujął, bo z tym otworem drukarnie potrafią mieć różne przyzwyczajenia. U mnie przy metkach najlepiej sprawdził się osobny PDF do produkcji, gdzie grafika była czysta, a otwór i linie cięcia oznaczone jako elementy techniczne, najlepiej w osobnym kolorze i warstwie. Do tego dorzucałem prostą makietę poglądową, żeby było jasne, gdzie ma wypaść dziurka względem logo i tekstu. Pilnowałem też, żeby żaden drobny tekst ani ramka nie były blisko krawędzi i otworu, bo po sztancowaniu minimalne przesunięcia naprawdę widać. Jeśli metka ma mieć awers i rewers, dobrze opisać, czy otwór ma być w tym samym miejscu po obu stronach, bo tu też potrafią wyjść pomyłki. Przy pierwszym zamówieniu poprosiłem jeszcze drukarnię o potwierdzenie pliku przed produkcją i to uratowało mnie przed jedną korektą. Masz już konkretną drukarnię, czy dopiero przygotowujesz plik „uniwersalnie”?
K
Klaudia
2026-06-14 07:16
Odpowiedź do TuszIKawa
Przy takich metkach dobrze rozdzielić w pliku to, co ma się drukować, od informacji technicznych dla drukarni. Otwór pod sznurek zaznaczyłbym jako osobny obiekt
Też tak robiłem przy metkach i bardzo pomagało, gdy otwór był osobno opisany jako element techniczny, a grafika była odsunięta od dziurki i linii cięcia o kilka milimetrów. Dobrze też dogadać z drukarnią, czy chcą osobną warstwę z wykrojnikiem i otworem, bo każda ma trochę swoje przyzwyczajenia.
M
Maja
2026-06-14 09:52
Tu bym tylko doprecyzował z drukarnią, czy otwór ma być zaznaczony jako osobna warstwa/kolor techniczny, bo różne firmy różnie to przyjmują. Sam nadruk lepiej odsunąć od dziurki i linii cięcia o kilka milimetrów, ale konkretny margines poda już producent.
S
Szymon
2026-06-16 08:33
Dobrze byłoby ustalić z drukarnią, czy otwór ma być tylko zaznaczony technicznie, czy faktycznie wykrawany z pliku, bo każda firma może mieć trochę inne wymagania. Jaki format pliku przygotowujesz: PDF z liniami cięcia i spadami czy coś innego?
K
Kolorysta
2026-06-18 08:58
Dobrze jest dać otwór jako osobny obrys techniczny, np. w kolorze spot opisanym „otwór/wykrojnik”, a grafikę i tekst odsunąć od niego oraz od linii cięcia o kilka mm. Masz już podany przez drukarnię minimalny margines od dziurki i krawędzi?
F
FarbaSpec
2026-06-21 14:59
Ja zwykle daję osobną warstwę z wykrojnikiem: obrys metki, spady, linia cięcia i kółko otworu opisane jako nie do druku, a grafikę odsuwam kilka mm od dziurki i krawędzi. Drukarnia ma już podany konkretny format metki i średnicę otworu?