Dlaczego po sublimacji na poszewce poliestrowej widać jaśniejsze miejsca przy szwach?
G
GrzesiekR
Robię nadruki na białych poszewkach poliestrowych i przy większych grafikach zauważyłem, że okolice szwów wychodzą wyraźnie jaśniejsze niż reszta nadruku. Środek grafiki jest nasycony normalnie, ale przy krawędziach wygląda to tak, jakby papier nie złapał równo albo materiał inaczej przyjął kolor. Problem nie występuje na każdej poszewce tak samo, ale najczęściej pojawia się przy pełnych tłach i ciemniejszych kolorach. Po zdjęciu papieru nie ma smug ani przypaleń, tylko takie niedobarwione pasy blisko przeszyć. Czy to może wynikać z grubości szwu? Czy znaczenie ma ułożenie poszewki w prasie?
Odpowiedzi (6)
K
Kasia
2026-06-14 18:45
Miałem podobnie na poszewkach, zwłaszcza przy grubszym szwie albo lekko podwiniętym materiale przy krawędzi. Prasa dociska wtedy środek normalnie, a przy szwie papier nie leży idealnie płasko i wychodzi jaśniejszy pas. U mnie pomagało wkładanie cienkiej podkładki do środka poszewki, tak żeby wyrównać powierzchnię i odsunąć szwy trochę poza obszar mocnego docisku. Jaką prasą to robisz, płaską czy kalandrem?
H
HaftStudio
2026-06-14 19:02
Przy szwach często jest minimalnie grubsza warstwa materiału i prasa nie dociska tam tak równo jak na środku, więc transfer potrafi wyjść jaśniejszy, zwłaszcza przy pełnym tle. Używasz jakiejś podkładki/pianki wyrównującej pod poszewką?
W
Wojtek
2026-06-15 09:09
Odpowiedź do HaftStudio
Przy szwach często jest minimalnie grubsza warstwa materiału i prasa nie dociska tam tak równo jak na środku, więc transfer potrafi wyjść jaśniejszy, zwłaszcza
Też miałem takie jaśniejsze pasy przy krawędziach i u mnie winny był właśnie nierówny docisk przy szwach, szczególnie gdy grafika szła prawie do samego brzegu. Pomogła cienka pianka w środku poszewki i lekkie odsunięcie pełnego tła od szwu, a jaką temperaturą i czasem to prasujesz?
P
PloterPro
2026-06-15 08:21
Przy szwach często robi się po prostu nierówny docisk, bo warstwa materiału jest tam grubsza i papier nie przylega tak samo jak na środku poszewki. Przy pełnych tłach od razu to widać, bo nawet mała różnica w temperaturze albo nacisku daje jaśniejszy pas przy krawędzi. Pomaga podłożenie cienkiej pianki/silikonu pod sam obszar nadruku albo drukowanie z lekkim odsunięciem grafiki od szwów, jeśli projekt na to pozwala. Sprawdź też, czy papier nie „mostkuje” na zszyciu, zamiast leżeć płasko na materiale.
B
Basia
2026-06-15 18:43
To raczej dość typowe przy poszewkach, bo okolice szwów nie leżą idealnie płasko pod prasą. Tam robi się minimalny dystans, papier nie dociska tak równo i temperatura albo nacisk rozkładają się inaczej niż na środku. Przy pełnych tłach od razu to widać, a przy małych grafikach często problem ginie. Dużo zależy też od samej poszewki, bo czasem szew jest grubszy, materiał lekko naciągnięty albo krawędź ma inne naprężenie. U mnie pomagało wkładanie do środka cienkiej podkładki tak, żeby wyrównać powierzchnię nadruku i nie prasować bezpośrednio „na szwie”. Trzeba też uważać, żeby papier przy krawędziach nie miał luzu, bo nawet małe odstawanie daje jaśniejszy pas. Jeśli grafika dochodzi bardzo blisko szwu, czasem nie da się tego całkiem wyeliminować, tylko ograniczyć. Jaką prasą robisz, płaską czy próżniową?
T
TuszIKawa
2026-06-19 08:00
Może to być kwestia docisku przy szwach, bo materiał w tych miejscach jest grubszy i papier nie przylega tak równo jak na środku. Przy pełnych tłach od razu widać każdą różnicę, szczególnie jeśli poduszka ma rant albo szew lekko odstaje. Zdarza się też, że sama poszewka przy krawędziach inaczej się układa pod prasą. Prasujesz je na płasko z wkładką w środku czy bez?