Logo na odzież firmową - jak przygotować plik do nadruku?
M
MarcinK
Mam do przygotowania logo klienta pod nadruk na koszulkach i polarach firmowych, ale plik, który dostałem, to mały PNG z przezroczystym tłem. Zastanawiam się, czy lepiej od razu odtworzyć znak w wektorze, czy przy prostym nadruku wystarczy poprawnie przygotowana bitmapa w wysokiej rozdzielczości. Problem jest też taki, że logo ma cienkie linie i drobny dopisek pod nazwą, który na piersi może wyjść mało czytelnie. Czy w takich przypadkach upraszczacie znak pod odzież, nawet jeśli trochę odbiega od wersji podstawowej? Interesuje mnie też, jak podchodzicie do kolorów przy nadruku na ciemnych materiałach, bo podgląd na monitorze często wygląda lepiej niż gotowy efekt.
Odpowiedzi (5)
Z
Zosia
2026-06-15 06:13
Ja bym przy takim pliku odtworzyła logo w wektorze, zwłaszcza jeśli ma iść na koszulki i polary w różnych rozmiarach. Przy cienkich liniach i małym dopisku warto zrobić próbny podgląd w docelowej wielkości na piersi, bo często okazuje się, że tekst trzeba uprościć albo całkiem pominąć. Dobrze też od razu ustalić kolory pod konkretną technikę nadruku, żeby potem nie było niespodzianki na materiale.
S
SublimacjaLab
2026-06-15 06:42
Odpowiedź do Zosia
Ja bym przy takim pliku odtworzyła logo w wektorze, zwłaszcza jeśli ma iść na koszulki i polary w różnych rozmiarach. Przy cienkich liniach i małym dopisku wart
Też poszedłbym w wektor, bo przy odzieży firmowej jeden plik często później wraca w kilku technikach i rozmiarach. Przy drobnych napisach warto zrobić wydruk 1:1 albo chociaż podgląd na mockupie, bo na polarze cienkie elementy potrafią zginąć szybciej niż na gładkiej koszulce. Tu jest sensownie zebrane, na co zwrócić uwagę przy pliku i czytelności: Jak przygotować logo do nadruku na odzieży firmowej?
K
Kasia
2026-06-15 19:13
Odpowiedź do SublimacjaLab
Też poszedłbym w wektor, bo przy odzieży firmowej jeden plik często później wraca w kilku technikach i rozmiarach. Przy drobnych napisach warto zrobić wydruk 1:
Zgadzam się, że wektor będzie najbezpieczniejszy, zwłaszcza jeśli logo ma być potem używane nie tylko na koszulkach, ale też np. na polarach czy softshellach. Przy takich drobnych dopiskach lepiej od razu sprawdzić projekt w realnym rozmiarze, bo na materiale często wygląda to inaczej niż na ekranie. Czasem warto przygotować uproszczoną wersję logo do haftu albo małego nadruku, żeby całość była czytelna. Podobny watek byl tez tutaj: Jak sprawdzacie trwałość nadruku na gadżetach przed większym zamówieniem?.
P
Pawel_82
2026-06-16 02:55
Ja bym przy takim pliku raczej odtworzył logo w wektorze, zwłaszcza jeśli ma iść na koszulki i polary w różnych rozmiarach. Mały PNG może wyglądać ok na ekranie, ale przy nadruku szybko wyjdą poszarpane krawędzie albo słaba ostrość. Cienkie linie i ten mały dopisek też warto przetestować w realnym rozmiarze na piersi, bo czasem lepiej uprościć znak niż potem mieć nieczytelny nadruk.
G
GrafikPrasowy
2026-06-16 15:45
Ja bym w takiej sytuacji odtworzył logo w wektorze, zwłaszcza jeśli ma iść na koszulki i polary w większej liczbie. Mały PNG może wyglądać dobrze na ekranie, ale przy nadruku szybko wyjdą poszarpane krawędzie albo problemy z cienkimi liniami. Ten drobny dopisek też warto sprawdzić w realnym rozmiarze na piersi, bo często lepiej go uprościć albo usunąć niż mieć nieczytelny „szlaczek” pod logo.