Jak przygotować zapytanie do drukarni o katalog produktowy szyty zeszytowo?
K
Kasia_89
Prowadzę małą spółkę z o.o. z branży wyposażenia wnętrz i jesteśmy na etapie przygotowania pierwszego drukowanego katalogu produktowego dla klientów B2B. Katalog ma mieć około 32 stron, format zbliżony do A4 i nakład wstępnie między 300 a 500 sztuk. Budżet mamy jeszcze orientacyjny, raczej w okolicach kilku tysięcy złotych, ale chcę najpierw zebrać porównywalne wyceny z kilku drukarni. Problem w tym, że każda drukarnia pyta o trochę inne parametry i nie wiem, jak sformułować zapytanie, żeby potem dało się sensownie porównać oferty. Czy przy takim katalogu szytym zeszytowo trzeba od razu podawać rodzaj papieru, uszlachetnienie okładki i sposób przygotowania plików? Zastanawiam się też, czy na tym etapie wystarczy makieta z przykładowymi stronami, czy drukarnia będzie oczekiwać gotowego projektu całego katalogu. Jakie informacje powinny znaleźć się w pierwszym mailu z zapytaniem, żeby nie pominąć czegoś ważnego?
Odpowiedzi (3)
T
TechNadruk
2026-06-16 14:56
U mnie przy podobnym katalogu największa różnica w wycenach wynikała nie z samego nakładu, tylko z papieru, uszlachetnień i przygotowania plików. Do drukarni wysyłałem od razu format, liczbę stron, nakład 300/500 szt., szycie zeszytowe, papier okładki i środka, kolor 4/4, termin oraz informację, czy potrzebuję proofa. Dobrze też dopisać, czy projekt jest już gotowy do druku, bo za sprawdzenie albo poprawki potrafią doliczyć osobno. Macie już wybrany papier albo chociaż przykładowy katalog, którego efekt chcecie uzyskać?
P
PrasaExpert
2026-06-16 15:14
Odpowiedź do TechNadruk
U mnie przy podobnym katalogu największa różnica w wycenach wynikała nie z samego nakładu, tylko z papieru, uszlachetnień i przygotowania plików. Do drukarni wy
Też miałem podobnie, same 300 czy 500 sztuk nie robiło aż takiej różnicy jak gramatura papieru, folia na okładce i to, czy drukarnia musiała poprawiać pliki przed drukiem. Ja dopisywałem jeszcze, czy chodzi o proof albo wydruk próbny, bo potem łatwiej było porównać oferty bez domyślania się, co kto policzył.
O
Ola
2026-06-16 19:30
Z mojego doświadczenia dobrze jest wysłać do każdej drukarni dokładnie te same parametry: format, 32 strony plus okładka albo bez, nakład 300 i 500 szt., rodzaj papieru, kolor, szycie zeszytowe i informację, czy mają liczyć też przygotowanie plików. Masz już ustalone, czy katalog będzie miał osobną grubszą okładkę?