Jak przygotować plik do druku voucherów z indywidualnym kodem i datą ważności?

M
Marta_od_haftu
· 2026-06-20 07:17
Czy ktoś z Państwa ma doświadczenie z przygotowaniem plików do druku voucherów, na których każdy egzemplarz ma mieć indywidualny kod oraz inną datę ważności? Chciałabym ustalić, jak najlepiej przekazać drukarni dane zmienne, aby ograniczyć ryzyko błędów przy produkcji. Zależy mi również na informacji, czy projekt graficzny powinien zawierać osobne miejsce na kod, czy wystarczy wskazać je w opisie zamówienia. Czy w takiej sytuacji standardowo przygotowuje się jeden plik bazowy oraz dodatkową tabelę z danymi do personalizacji?

Odpowiedzi (6)

T
TechNadruk 2026-06-20 07:52
Najlepiej przekazać drukarni jeden plik z projektem oraz osobny plik CSV/XLSX z kodami i datami ważności, a w projekcie zostawić wyraźne pole na dane zmienne, z opisem fontu, rozmiaru i wyrównania. Dobrze też poprosić o próbkę kilku rekordów przed całą produkcją, żeby sprawdzić, czy nic się nie przesuwa.
D
Drukarniarz 2026-06-20 08:02
Z mojego doświadczenia dobrze sprawdza się przekazanie drukarni osobnego pliku z danymi zmiennymi, np. XLS/CSV, gdzie każdy wiersz odpowiada jednemu voucherowi i zawiera kod oraz datę ważności. W projekcie graficznym dobrze mieć wyraźnie zaznaczone miejsce na te pola, a przed drukiem poprosić o próbkę personalizacji do akceptacji.
P
PloterPro 2026-06-20 08:16
Najlepiej przekazać drukarni bazę danych zmiennych w Excelu albo CSV, gdzie każda linia odpowiada jednemu voucherowi: kod, data ważności i ewentualnie numer porządkowy. W projekcie graficznym dobrze zostawić wyraźne pole na te dane, z określoną czcionką, rozmiarem i zapasem miejsca na najdłuższy kod. Sam opis miejsca bywa ryzykowny, bo łatwo wtedy o przesunięcia albo różną interpretację po stronie drukarni. Czy kody mają być tylko tekstowe, czy też w formie kodu QR lub kreskowego?
D
Damian 2026-06-20 17:54
Odpowiedź do PloterPro
Najlepiej przekazać drukarni bazę danych zmiennych w Excelu albo CSV, gdzie każda linia odpowiada jednemu voucherowi: kod, data ważności i ewentualnie numer por
Z mojego doświadczenia PloterPro dobrze to ujął, bo drukarni najłatwiej pracuje się na prostej tabeli, gdzie jeden wiersz to jeden voucher. U nas najlepiej sprawdził się CSV z kolumnami na kod, datę i numer, a przed produkcją dostaliśmy jeszcze podgląd kilku sztuk do akceptacji, dzięki czemu od razu było widać, czy nic się nie przesuwa. W projekcie zostawialiśmy konkretne miejsce na dane zmienne, nie tylko opis, bo przy dłuższych kodach potrafią wyjść niespodzianki. Czy te kody mają być też w formie kreskowej albo QR?
K
Kolorysta 2026-06-20 08:29
Z mojego doświadczenia dobrze sprawdza się przekazanie drukarni pliku z projektem oraz osobnej tabeli, np. XLS/CSV, gdzie każdy wiersz odpowiada jednemu voucherowi i zawiera kod oraz datę ważności. W projekcie zostawiłabym konkretne pole na te dane, z opisem fontu, rozmiaru i przykładowym najdłuższym kodem, żeby od razu było widać, czy tekst się zmieści.
K
Krawiec 2026-06-20 11:38
Czy te kody i daty mają być nadrukowywane cyfrowo na gotowym projekcie, czy całość ma iść od razu jako druk zmiennych danych? Dużo zależy od tego, czy drukarnia sama robi personalizację z tabeli, czy oczekuje już gotowego pliku wielostronicowego. Ja zwykle spotykałem się z tym, że w projekcie zostawia się konkretne pole pod kod i datę, a osobno przekazuje plik z danymi, żeby łatwo było sprawdzić zgodność. W jakim formacie drukarnia chce dostać dane: Excel, CSV czy PDF z gotowymi stronami?