Jak przygotować plik do druku naklejek na folii transparentnej z białym poddrukiem?
M
Marek_z_Poznania
Mam do przygotowania projekt naklejek na folii transparentnej, około 500 sztuk, z logo i kilkoma drobnymi napisami. Drukarnia wspomniała o białym poddruku, ale nie mam pewności, jak powinno to być oznaczone w pliku, żeby efekt był zgodny z projektem. Czy biały kolor powinien być osobną warstwą albo kolorem dodatkowym, czy wystarczy zwykły podgląd projektu? Zastanawiam się też, na jakim etapie najlepiej wyjaśnić z drukarnią kształt wykrojnika i marginesy bezpieczeństwa. Jak podchodzicie do takich plików, żeby uniknąć nieporozumień przed produkcją?
Odpowiedzi (2)
K
Kasia
2026-06-24 13:49
A drukarnia podała jakąś specyfikację do białego poddruku, np. nazwę koloru dodatkowego i wymagania dla warstw? Bo różnie to bywa przy transparentnej folii, czasem chcą osobny spot color, a czasem plik z wyraźnie opisanym kanałem bieli.
P
Pawel_82
2026-06-24 14:07
Biały poddruk zwykle daje się jako osobny kolor dodatkowy/spot, często nazwany po prostu „White”, ale najlepiej trzymać się instrukcji konkretnej drukarni, bo każda może mieć trochę inne zasady. Masz od nich jakąś specyfikację do przygotowania PDF-a?