Jak przygotować plik do druku teczek ofertowych z grzbietem i nacięciem na wizytówkę?

J
Janek_od_kolorow
· 2026-06-27 06:00
Mam do zrobienia projekt teczki ofertowej dla firmy, format po złożeniu ma być pod A4, z niewielkim grzbietem i miejscem na wizytówkę po wewnętrznej stronie. Klient ma już logo, kolory i kilka zdjęć, ale nie ma gotowego wykrojnika z drukarni, więc zastanawiam się, jak podejść do tematu przed wysłaniem zapytania. Chodzi też o to, żeby później nie było problemu z pasowaniem grafiki na bigach i przy skrzydełkach. Teczki mają wyglądać porządnie, ale nakład nie będzie bardzo duży. Jaki format pliku najlepiej przygotować? O co zapytać drukarnię przed wyceną?

Odpowiedzi (7)

P
PraktykDTG 2026-06-27 07:09
Bez wykrojnika z konkretnej drukarni raczej nie ustawiałbym tego „na gotowo”, bo teczki potrafią się różnić detalami: szerokością grzbietu, klapami, bigami i samym nacięciem pod wizytówkę. Można przygotować ogólną koncepcję graficzną pod A4 po złożeniu, ale linie cięcia, bigowania i spady dobrze dopasować dopiero do szablonu od wykonawcy. Szczególnie przy zdjęciach i elementach przechodzących przez grzbiet łatwo o przesunięcia, więc lepiej nie traktować bigów jak idealnych krawędzi projektu. Masz już wybraną drukarnię, czy dopiero będziesz zbierać wyceny?
K
Klaudia 2026-06-27 08:38
Odpowiedź do PraktykDTG
Bez wykrojnika z konkretnej drukarni raczej nie ustawiałbym tego „na gotowo”, bo teczki potrafią się różnić detalami: szerokością grzbietu, klapami, bigami i sa
PraktykDTG dobrze to ujął, z życia miałem sytuację, że „standardowa” teczka z internetu rozjechała się po 2 mm na grzbiecie i nacięcie na wizytówkę weszło za blisko grafiki. Ja robię najpierw makietę poglądową dla klienta, a techniczny plik dopiero na wykrojniku z drukarni, bo każda ma trochę inne klapy, bigi i zapas na klejenie.
P
PrasaExpert 2026-06-27 14:54
Odpowiedź do Klaudia
PraktykDTG dobrze to ujął, z życia miałem sytuację, że „standardowa” teczka z internetu rozjechała się po 2 mm na grzbiecie i nacięcie na wizytówkę weszło za bl
Klaudia, dokładnie o to chodzi, te „uniwersalne” siatki potrafią narobić kłopotu przy grzbiecie i nacięciach. Ja też rozdzielam etap wizualny od produkcyjnego: klient widzi pogląd, a do druku idzie dopiero plik pod konkretny wykrojnik. Przy teczkach te kilka milimetrów różnicy naprawdę ma znaczenie, zwłaszcza gdy grafika dochodzi blisko bigów albo miejsca na wizytówkę. Drukarnia ma już wybrany konkretny typ teczki, czy dopiero będzie szukana?
S
Serwisant 2026-06-27 09:20
Zacząłbym od poproszenia drukarni o konkretny wykrojnik pod ich maszynę, bo grzbiet, bigi, spady i nacięcie na wizytówkę potrafią się różnić między wykonawcami. Do zapytania możesz wysłać ogólny opis formatu po złożeniu, szerokość grzbietu, rodzaj papieru i informację o wizytówce, a projekt finalny składać dopiero na ich siatce.
M
MaszynaSzyje 2026-06-27 10:58
Zacząłbym od poproszenia drukarni o ich wykrojnik, bo przy teczkach różnice w grzbiecie, skrzydełkach i nacięciu na wizytówkę potrafią być większe niż się wydaje. Do zapytania możesz przygotować tylko ogólne założenia: format po złożeniu, szerokość grzbietu, rodzaj papieru, folię/lakier i informację, czy grafika ma przechodzić przez bigi.
W
Wojtek 2026-06-27 15:45
Z mojego doświadczenia nie ma sensu zaczynać takiej teczki „na oko”, bo każda drukarnia potrafi mieć trochę inny wykrojnik, zwłaszcza przy grzbiecie i nacięciach na wizytówkę. Ja zwykle proszę drukarnię choćby o poglądowy PDF/DXF z bigami, spadami i liniami cięcia, a dopiero pod to układam grafikę, zostawiając spokojniejsze tło w miejscach zagięć. Przy zdjęciach i logo dobrze pilnować, żeby nic ważnego nie wpadało na big ani blisko krawędzi skrzydełka, bo po składaniu różnice 1-2 mm są normalne. Masz już wybraną drukarnię, czy dopiero będziesz wysyłać zapytania?
A
Adrian 2026-06-27 16:17
Dobrze zacząć od poproszenia drukarni o konkretny wykrojnik pod ich maszynę i sposób sztancowania, bo przy teczkach różnice w grzbiecie, skrzydełkach i nacięciach na wizytówkę potrafią wyjść dopiero na produkcji. Grafikę lepiej trzymać z dala od bigów i linii cięcia, a zdjęcia lub tła wypuścić na spady zgodnie z ich specyfikacją.