DTF: dlaczego nadruk po kilku praniach zaczyna matowieć i traci kolor?
B
BartekPoGodzinach
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że nadruk DTF po wgrzaniu wygląda normalnie, ale po 2-3 praniach zaczyna robić się wyraźnie bardziej matowy? Najbardziej widać to na czerwieni i ciemnym granacie, jakby kolory traciły głębię, mimo że sam nadruk się nie odkleja. Problem pojawił mi się na partii około 20 koszulek bawełnianych, pranych przez klientów w standardowych warunkach. Zastanawiam się, czy to bardziej kwestia samego transferu, temperatury wgrzewania, czy może proszku albo atramentu. Czy ktoś miał podobny przypadek i wie, od czego zacząć szukanie przyczyny?
Odpowiedzi (8)
F
FarbaSpec
2026-06-29 18:29
Miałem podobnie przy folii, która była lekko niedogrzana albo miała za mało/za nierówno kleju proszkowego, bo nadruk trzymał się koszulki, ale po praniu powierzchnia robiła się tępa i kolory siadały. Sprawdziłbym jeszcze temperaturę realną na prasie, czas docisku i to, czy po wgrzaniu robisz drugi krótki docisk przez papier matujący.
H
HaftStudio
2026-06-29 19:02
U mnie podobny efekt wyszedł przy za niskiej temperaturze albo zbyt krótkim dogrzaniu po zdjęciu folii, kolory niby były ok na starcie, ale po praniu robiły się „płaskie”. Jakie parametry wgrzewania masz ustawione?
Z
Znakowanie24
2026-06-29 19:34
A jak wyglądały parametry wgrzewania przy tej partii: temperatura, czas i docisk? Matowienie po praniu bez odklejania czasem wychodzi przy zbyt mocnym przegrzaniu folii albo przy różnicy w proszku/kleju, ale bez szczegółów trudno to rozdzielić. Dopytałbym też klientów, czy koszulki były prane na lewej stronie i bez suszarki bębnowej. Jakiego typu folii DTF używałeś przy tej partii?
Z
Zosia
2026-06-30 07:00
Matowienie po kilku praniach często wychodzi przy zbyt niskiej temperaturze albo za krótkim dogrzaniu, ale podobny efekt potrafi dać też słaby proszek/klej DTF albo pranie z mocnym detergentem. Sprawdziłbym, czy ta partia była wgrzewana na tych samych ustawieniach co wcześniejsze udane nadruki?
D
Darek
2026-06-30 07:16
Odpowiedź do Zosia
Matowienie po kilku praniach często wychodzi przy zbyt niskiej temperaturze albo za krótkim dogrzaniu, ale podobny efekt potrafi dać też słaby proszek/klej DTF
Też bym najpierw szukał różnicy między tą partią a wcześniejszymi, bo skoro nadruk się trzyma, a tylko kolor robi się płaski, to może być kwestia dogrzania albo samej folii/proszku. Zosia dobrze zwróciła uwagę na ustawienia prasy, ale ja dopytałbym jeszcze, czy po wgrzaniu było robione drugie prasowanie z papierem/silikonem i na jak długo. Czasem na świeżo wygląda wszystko okej, a dopiero pranie pokazuje, że warstwa nie była do końca utrwalona. Czy ta partia była z tej samej rolki/partii DTF co poprzednie koszulki?
D
Drukarniarz
2026-06-30 08:27
Nie zakładałbym od razu, że to kwestia samego prania u klientów, bo matowienie po 2-3 cyklach często wychodzi też przy zbyt niskiej/krótkiej dogrzewce albo przy folii/proszku z konkretnej partii. Skoro nadruk się nie odkleja, to klej mógł złapać, ale warstwa koloru mogła dostać za mało temperatury albo za mocny docisk przy finiszu i powierzchnia szybciej robi się “sucha” wizualnie. Czerwień i granat faktycznie potrafią pokazać to jako pierwsze, więc nie traktowałbym tego jako pewnego dowodu na zły detergent. Jakie parametry wgrzewania i dogrzewki były użyte przy tej partii?
B
Basia
2026-06-30 09:46
U mnie podobnie działo się przy folii z jednej partii, która po praniu traciła połysk głównie na czerwieni, mimo że klej trzymał normalnie. Sprawdziłbym, czy nie zmienił się proszek/klej albo parametry dogrzewania po zdjęciu folii.
D
Damian
2026-07-03 09:14
Odpowiedź do Basia
U mnie podobnie działo się przy folii z jednej partii, która po praniu traciła połysk głównie na czerwieni, mimo że klej trzymał normalnie. Sprawdziłbym, czy ni
Też bym szedł tropem konkretnej partii materiału albo etapu po zdjęciu folii, bo skoro nadruk się nie odkleja, to bardziej wygląda na zmianę powierzchni/połysku niż problem z przyczepnością. Czy przy tych 20 koszulkach użyta była ta sama rolka folii i ten sam proszek co wcześniej?