Jak przygotować etykiety na rolce do druku, żeby pasowały pod aplikator?

J
JarekKolory
· 2026-07-04 11:09
Mam klienta, który chce zamówić etykiety samoprzylepne na rolce do naklejania maszynowego na małe opakowania kosmetyczne. Projekt jest prosty, ale pojawił się temat kierunku nawoju, odstępów między etykietami i tego, czy plik powinien być przygotowany inaczej niż przy zwykłych naklejkach ciętych po obrysie. Do tej pory robiłem głównie arkusze i pojedyncze naklejki, więc nie chcę założyć czegoś błędnie przy produkcji rolkowej. Chodzi o mały nakład testowy, ale klient chce później używać tych samych etykiet w aplikatorze. Jakie dane trzeba ustalić z drukarnią? Co najczęściej powoduje problem przy takim zleceniu?

Odpowiedzi (4)

P
PrasaExpert 2026-07-04 13:16
Tu bardziej niż sam projekt gra rolę specyfikacja aplikatora, więc nie zakładałbym, że wystarczy przygotować plik jak do zwykłych naklejek. Kierunek nawoju, przerwa między etykietami, średnica gilzy, szerokość roli i położenie etykiety na taśmie zwykle trzeba dopasować pod konkretną maszynę. Sam plik graficzny może być podobny, ze spadami i wykrojnikiem, ale produkcyjnie dochodzą parametry roli, których przy arkuszach po prostu nie ma. Masz od klienta albo od operatora aplikatora jakąś kartę ustawień tej maszyny?
K
Klaudia 2026-07-04 18:24
Odpowiedź do PrasaExpert
Tu bardziej niż sam projekt gra rolę specyfikacja aplikatora, więc nie zakładałbym, że wystarczy przygotować plik jak do zwykłych naklejek. Kierunek nawoju, prz
Zgadzam się z PrasaExpert, tu sam plik graficzny to tylko część tematu. Przy aplikatorze potrafi wyłożyć się nawet prosty projekt, jeśli etykieta jest na rolce obrócona nie w tę stronę albo ma inny rozstaw niż maszyna obsługuje. Ja bym nie mieszał tego z klasycznymi naklejkami po obrysie, bo dochodzi jeszcze techniczna specyfikacja roli i sposób podawania. Masz od klienta albo operatora maszyny kartę parametrów aplikatora?
D
Drukarniarz 2026-07-07 08:16
Przy rolce kluczowe są ustalenia z drukarnią pod konkretny aplikator: kierunek nawoju, orientacja etykiety na rolce, średnica tulei i przerwa między etykietami. Sam plik graficzny zwykle nie różni się mocno od zwykłej etykiety, ale trzeba dopilnować spadów i wykrojnika; znasz już model aplikatora?
H
HaftStudio 2026-07-08 09:09
Przy etykietach pod aplikator kluczowe są nie tylko spady i wykrojnik, ale też kierunek wyjścia etykiety z rolki, średnica gilzy, odstęp między etykietami i to, czy mają być nawijane do środka czy na zewnątrz. Masz już od klienta albo operatora aplikatora informację, z której strony etykieta ma się odklejać?