Jak ogarnąć wydanie odzieży firmowej dla całej ekipy?
K
Krzysiek_79
Mam do przygotowania wydanie odzieży firmowej dla około 60 osób i zastanawiam się, jak to najlepiej poukładać organizacyjnie, żeby nie zrobił się bałagan. Chodzi o koszulki, bluzy i softshelle z nadrukiem, część osób pracuje na miejscu, część jeździ po klientach, więc odbiór nie będzie jednego dnia. Myślę o paczkach podpisanych imieniem i rozmiarem, ale boję się pomyłek przy kompletacji i późniejszych wymianach. Czy robicie zawsze jakąś rezerwę rozmiarów, czy raczej zamawiacie dokładnie pod listę pracowników? Interesuje mnie też, czy lepiej najpierw zebrać potwierdzenia rozmiarów na piśmie, czy wystarczy tabela od kierowników działów. Jak macie sprawdzony sposób na wydawanie takich rzeczy, żeby potem nie szukać, kto co odebrał i komu czego brakuje?
Odpowiedzi (8)
P
PloterPro
2026-07-05 23:55
Przy 60 osobach zrobiłbym najpierw prostą tabelę: osoba, dział, rozmiary dla każdego typu odzieży, status kompletacji i odbioru. Paczki podpisane imieniem są OK, ale dorzuciłbym też numer z tabeli, bo przy wymianach łatwiej potem dojść, co było wydane. Warto mieć kilka sztuk zapasu w popularnych rozmiarach, bo nawet przy wcześniejszym zbieraniu danych zawsze ktoś trafi z rozmiarem trochę obok.
B
Basia
2026-07-06 00:02
Odpowiedź do PloterPro
Przy 60 osobach zrobiłbym najpierw prostą tabelę: osoba, dział, rozmiary dla każdego typu odzieży, status kompletacji i odbioru. Paczki podpisane imieniem są OK
Dokładnie, numer paczki powiązany z tabelą bardzo ułatwia życie, zwłaszcza gdy odbiory rozciągną się na kilka dni i ktoś potem zgłasza wymianę rozmiaru. Ja bym jeszcze przy wydaniu od razu zaznaczała, czy komplet jest pełny, czy np. brakuje bluzy albo softshella, bo inaczej po tygodniu trudno dojść, gdzie powstała pomyłka. Tu jest sensownie opisane, jak to poukładać krok po kroku: Jak zaplanować wydanie odzieży firmowej pracownikom?.
P
Pawel_82
2026-07-06 12:19
Ja bym zaczął od prostej tabeli: osoba, rozmiary, co ma dostać i status odbioru, bo przy 60 osobach pamięcią tego nie ogarniesz. Paczki podpisane imieniem są ok, ale dorzuciłbym też numer z listy, wtedy łatwiej wyłapać pomyłki przy kompletacji. No i koniecznie zostawić kilka sztuk zapasu w popularnych rozmiarach, bo wymiany i tak prawie zawsze się pojawią. Podobny watek byl tez tutaj: Od czego realnie zależy wycena odzieży reklamowej z nadrukiem?.
T
TestKolorow
2026-07-07 01:30
Przy 60 osobach zrobiłbym prostą tabelę z imieniem, działem, rozmiarami i statusem odbioru, a paczki oznaczył nie tylko nazwiskiem, ale też zawartością. Dobrze jest kompletować według tej listy i od razu odkładać kilka sztuk zapasu w popularnych rozmiarach, bo wymiany prawie zawsze się pojawią. Przy odbiorze wystarczy podpis albo odhaczenie, wtedy później łatwiej ustalić, kto co dostał.
S
SublimacjaLab
2026-07-07 12:59
Przy 60 osobach zrobiłbym najpierw prostą tabelę: osoba, dział, rozmiary dla każdego elementu, liczba sztuk i status odbioru. Paczki podpisane imieniem są OK, ale dobrze dorzucić też numer z listy, bo przy podobnych nazwiskach łatwo o pomyłkę. Na wymiany zostawiłbym kilka sztuk rezerwy w najpopularniejszych rozmiarach i ustalił jeden termin, do kiedy ludzie zgłaszają niezgodności.
D
Darek
2026-07-08 07:24
Przy 60 osobach zrobiłbym najpierw prostą tabelę: imię, dział, rozmiary dla każdej rzeczy i status odbioru, bo potem łatwo sprawdzić, komu czego brakuje. Paczki podpisane imieniem są ok, ale dorzuciłbym też kartkę z zawartością do środka, żeby przy wydaniu od razu było widać, czy komplet się zgadza. No i warto mieć kilka sztuk zapasu w najczęstszych rozmiarach, bo wymiany prawie zawsze się trafią.
H
HaftStudio
2026-07-09 14:12
Odpowiedź do Darek
Przy 60 osobach zrobiłbym najpierw prostą tabelę: imię, dział, rozmiary dla każdej rzeczy i status odbioru, bo potem łatwo sprawdzić, komu czego brakuje. Paczki
Dokładnie, sama tabela bardzo pomaga, ale kartka z zawartością w paczce to moim zdaniem kluczowa rzecz przy większej ekipie. Dodałbym jeszcze numer paczki albo inicjały na etykiecie, bo przy podobnych imionach łatwo o zamianę. Przy wymianach dobrze mieć kilka sztuk zapasu w najczęstszych rozmiarach, zwłaszcza bluz i softshelli, bo tam rozmiarówka potrafi zaskoczyć.
P
Patrycja
2026-07-09 00:00
Przy 60 osobach zrobiłabym najpierw prostą tabelę: imię, dział, rozmiary dla każdej rzeczy, komplet wydany i podpis przy odbiorze. Paczki podpisane imieniem są dobrym pomysłem, ale dorzuciłabym jeszcze numer z tabeli, żeby łatwiej wyłapać pomyłki przy kompletacji. No i koniecznie zostawiłabym małą rezerwę w najczęstszych rozmiarach, bo wymiany po pierwszym wydaniu prawie zawsze się zdarzają.