Jak przygotować pliki do druku kopert firmowych, żeby nadruk trafił w dobre miejsce?

M
MarcinK
· 2026-07-07 11:02
Mam do zamówienia około 500 kopert C5 z logo i krótkim adresem firmy w lewym górnym rogu. Projekt jest już zaakceptowany, ale na tym etapie drukarnia pyta o dokładne położenie nadruku względem krawędzi koperty. Nie robiłem wcześniej kopert z gotowego projektu i nie wiem, czy wystarczy zwykły PDF, czy trzeba przygotować osobny szablon pod konkretny format. Zależy mi, żeby po wydruku logo nie wyszło za blisko brzegu albo lekko przesunięte względem adresu. Jakie informacje najlepiej ustalić z drukarnią przed wysłaniem plików do takiego druku?

Odpowiedzi (10)

S
Szymon 2026-07-07 12:44
Podaj drukarni dokładny wymiar od lewej i od górnej krawędzi koperty do początku nadruku, najlepiej w mm. Sam PDF zwykle wystarczy, jeśli jest przygotowany w skali 1:1 i ma jasno ustawiony format koperty, ale dobrze mieć też podgląd z zaznaczonym miejscem nadruku. Przy kopertach znaczenie ma też technika druku, bo nie każda drukarnia łapie kopertę w maszynie tak samo. Czy drukarnia podała Ci swój szablon albo minimalne marginesy techniczne?
S
Serwisant 2026-07-07 13:10
Odpowiedź do Szymon
Podaj drukarni dokładny wymiar od lewej i od górnej krawędzi koperty do początku nadruku, najlepiej w mm. Sam PDF zwykle wystarczy, jeśli jest przygotowany w sk
Szymon dobrze to ujął, przy kopertach kluczowe są konkretne odległości w mm od lewej i górnej krawędzi. Sam PDF 1:1 zwykle przechodzi, ale ja dorzuciłbym jeszcze prosty podgląd całej koperty z zaznaczonym polem nadruku, żeby nie było różnej interpretacji. Dopytałbym też drukarnię, czy mają własny szablon pod C5, bo czasem mają swoje marginesy technologiczne. Logo ma być nadrukowane na gotowych kopertach czy przed składaniem?
D
Drukarniarz 2026-07-19 10:08
Odpowiedź do Szymon
Podaj drukarni dokładny wymiar od lewej i od górnej krawędzi koperty do początku nadruku, najlepiej w mm. Sam PDF zwykle wystarczy, jeśli jest przygotowany w sk
Szymon dobrze to ujął, ja przy podobnym zamówieniu podałem drukarni odsunięcie logo w milimetrach od góry i od lewej, a do PDF-a dorzuciłem prosty podgląd całej koperty C5 z zaznaczonym polem nadruku. Dobrze też dopytać, czy drukują już złożone koperty, bo wtedy potrafią mieć swoje ograniczenia przy krawędziach.
K
Kolorysta 2026-07-07 12:57
Przy kopertach zwykły PDF bywa za mało precyzyjny, więc dobrze podać drukarni odległość nadruku od lewej i górnej krawędzi, np. w mm, oraz upewnić się, czy mierzą od formatu koperty czy od pola bezpiecznego. Logo ma być drukowane na gotowych kopertach czy koperty będą składane po druku?
T
TestKolorow 2026-07-07 13:32
Przy kopertach lepiej nie wysyłać samego „gołego” projektu logo, tylko PDF osadzony na formacie konkretnej koperty C5, czyli 162 × 229 mm. Drukarnia zwykle potrzebuje informacji, od której krawędzi ma się zaczynać nadruk, np. logo 15 mm od lewej i 12 mm od góry. Dobrze też sprawdzić, czy koperty będą drukowane przed sklejeniem, czy już gotowe, bo przy gotowych kopertach mogą być ograniczenia techniczne i minimalne marginesy. Jeśli nadruk ma być w lewym górnym rogu, zostawiłbym trochę oddechu od krawędzi, bo przy kopertach mogą wystąpić drobne przesunięcia w podawaniu. Plik najlepiej przygotować w skali 1:1, z zaznaczonym formatem koperty i bez przypadkowego centrowania projektu na stronie A4. Można też poprosić drukarnię o ich szablon C5 albo makietę z obszarem bezpiecznego druku, wtedy łatwiej trafić z pozycją. Przy 500 sztukach dobrze jest zatwierdzić próbkę albo chociaż podgląd impozycji z wymiarami nadruku. Czy to mają być koperty z okienkiem, czy pełne C5 bez okienka?
P
PraktykDTG 2026-07-07 17:44
Odpowiedź do TestKolorow
Przy kopertach lepiej nie wysyłać samego „gołego” projektu logo, tylko PDF osadzony na formacie konkretnej koperty C5, czyli 162 × 229 mm. Drukarnia zwykle potr
Zgadzam się z TestKolorow, przy kopertach sam plik z logo może zostawić za dużo miejsca na interpretację, więc lepiej przygotować PDF na pełnym formacie C5 z zaznaczonym położeniem nadruku od lewej i górnej krawędzi. Ja dodatkowo poprosiłbym drukarnię o ich szablon albo potwierdzenie marginesów technicznych, bo każda maszyna może mieć trochę inne ograniczenia.
A
Atryk 2026-07-07 13:56
Sam PDF może wystarczyć, ale położenie nadruku dobrze podać liczbowo od lewej i górnej krawędzi koperty, bo drukarnia nie zawsze sama zgaduje margines z podglądu projektu. Masz od nich makietę albo informację, czy drukują na gotowych kopertach C5, czy przed składaniem?
T
TechNadruk 2026-07-07 18:16
Przy kopertach zwykle drukarnia potrzebuje PDF-a na konkretnym szablonie C5, z logo ustawionym w milimetrach od lewej i górnej krawędzi, najlepiej z zaznaczonym obszarem nadruku i bez spadów, jeśli nadruk nie dochodzi do brzegu. Dopytaj ich jeszcze, czy mierzą położenie od krawędzi koperty, czy od okienka/klapki, bo tu czasem wychodzą przesunięcia.
J
Julka 2026-07-07 19:14
Przy kopertach C5 zwykle robiłem osobny plik w skali 1:1 z zaznaczonym formatem koperty i dokładnym odsunięciem logo od lewej oraz górnej krawędzi, bo sam PDF z projektem bywa za mało konkretny. U mnie drukarnia prosiła np. o podanie pozycji typu 15 mm od lewej i 12 mm od góry, a do tego zostawiałem kilka mm zapasu, żeby drobne przesunięcie w druku nie było widoczne. Dobrze też ustalić, czy drukują na gotowych kopertach, czy najpierw arkusz, bo przy gotowych kopertach marginesy technologiczne potrafią mieć znaczenie. Czy drukarnia podała Ci minimalną odległość nadruku od krawędzi?
H
HaftStudio 2026-07-21 10:31
Odpowiedź do Julka
Przy kopertach C5 zwykle robiłem osobny plik w skali 1:1 z zaznaczonym formatem koperty i dokładnym odsunięciem logo od lewej oraz górnej krawędzi, bo sam PDF z
Dokładnie, przy kopertach liczy się pozycja liczona od krawędzi samej koperty, więc plik 1:1 z opisanym odsunięciem logo od lewej i góry zwykle rozwiązuje temat lepiej niż sam „ładny” PDF. Dopytałbym jeszcze drukarnię, czy chcą margines technologiczny i czy mierzyć położenie od zewnętrznej krawędzi koperty C5 po złożeniu.