DTF: dlaczego kolory po wgrzaniu wychodzą ciemniejsze niż na wydruku?

I
Iwona_82
· 2026-07-07 12:15
Mam problem z tym, że grafika na folii wygląda poprawnie, a po wgrzaniu na koszulce kolory robią się wyraźnie ciemniejsze. Najbardziej widać to na czerwieniach i granatach, szczególnie przy większych płaskich powierzchniach. Prasa ustawiona jest na 155°C i 15 sekund, a problem pojawia się mniej więcej przy co trzecim zleceniu. Klienci zwracają uwagę, że projekt na podglądzie i gotowy nadruk różnią się bardziej, niż można by się spodziewać. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, z czego może wynikać taka zmiana koloru po transferze?

Odpowiedzi (9)

K
Krzys 2026-07-07 13:29
U mnie podobnie wychodziło, gdy realna temperatura na płycie była wyższa niż ustawiona albo docisk był za mocny, przez co farba bardziej „siadała” w materiale. Sprawdzałeś pirometrem, ile faktycznie ma prasa w kilku miejscach?
B
Basia 2026-07-07 13:37
A sprawdzałeś, czy te ciemniejsze partie wychodzą na konkretnych koszulkach albo po tej samej folii/proszku, a nie losowo? Czy przy tych zleceniach zmieniał się materiał albo docisk prasy?
K
Kolorysta 2026-07-07 13:53
Odpowiedź do Basia
A sprawdzałeś, czy te ciemniejsze partie wychodzą na konkretnych koszulkach albo po tej samej folii/proszku, a nie losowo? Czy przy tych zleceniach zmieniał się
Basia dobrze kieruje trop, bo u mnie podobny efekt wychodził głównie przy różnym materiale koszulek i minimalnie mocniejszym docisku. Na folii kolor wyglądał normalnie, a po wgrzaniu czerwień robiła się cięższa, szczególnie na grubszej bawełnie i przy dużych aplach. Pomogło mi robienie próbek na tej samej partii koszulek i pilnowanie, żeby docisk nie „pływał” między zleceniami. Czy te ciemniejsze nadruki trafiają się częściej na jednym typie koszulki?
H
HaftStudio 2026-07-07 14:30
Odpowiedź do Basia
A sprawdzałeś, czy te ciemniejsze partie wychodzą na konkretnych koszulkach albo po tej samej folii/proszku, a nie losowo? Czy przy tych zleceniach zmieniał się
Basia dobrze tropi, bo u mnie podobny efekt wyszedł nie od samego profilu kolorów, tylko od koszulek i docisku. Na folii wszystko wyglądało równo, a po wgrzaniu na cięższej bawełnie czerwienie robiły się bardziej „winne”, a granat prawie wpadał w czarny. Co ciekawe, przy tej samej grafice na innym materiale było już dużo bliżej podglądu. Raz miałem też partię proszku, która po utrwaleniu dawała jakby grubszą warstwę kleju i większe płaskie aple wyglądały ciemniej. Przy 155°C i 15 sekundach nie brzmi to kosmicznie, ale jeśli co trzecie zlecenie tak wychodzi, to raczej szukałbym wspólnego mianownika w materiale, partii folii/proszku albo faktycznym docisku, bo prasy potrafią dociskać nierówno. U mnie pomogło odkładanie podejrzanych koszulek z jednej dostawy i porównanie ich z tym samym nadrukiem na innej partii. Masz zapisane, na jakich konkretnie koszulkach wychodziły te ciemniejsze sztuki?
A
Adrian 2026-07-07 13:42
Może to być kwestia przegrzania albo zbyt mocnego docisku, bo DTF po transferze potrafi lekko „siąść” kolorystycznie, zwłaszcza na dużych aplach. Sprawdzałeś, czy realna temperatura na płycie prasy zgadza się z tym, co pokazuje sterownik?
F
Filip 2026-07-07 14:13
Odpowiedź do Adrian
Może to być kwestia przegrzania albo zbyt mocnego docisku, bo DTF po transferze potrafi lekko „siąść” kolorystycznie, zwłaszcza na dużych aplach. Sprawdzałeś, c
Adrian dobrze celuje, bo przy DTF różnica między wskazaniem sterownika a realną temperaturą potrafi zrobić taki efekt, szczególnie na czerwieniach i granatach. Sprawdziłbym też, czy przy tych „ciemniejszych” zleceniach nie idzie większy docisk albo dłuższe dogrzanie po zdjęciu folii.
P
PraktykDTG 2026-07-07 16:35
A dzieje się to na tych samych koszulkach i tej samej folii, czy problem wychodzi przy różnych partiach materiału? Przy DTF czasem różnica po wgrzaniu jest normalna, ale jeśli raz jest dobrze, a raz wyraźnie ciemniej, to bardziej wygląda na zmienny warunek niż sam plik. Sprawdziłbym, czy temperatura na płycie faktycznie trzyma 155°C, bo ustawienie na wyświetlaczu nie zawsze pokrywa się z tym, co jest na całej powierzchni. Czerwienie i granaty mocno pokazują takie odchyłki, szczególnie na dużych aplach. Zastanawia mnie też, czy docisk jest zawsze taki sam i czy koszulki nie mają różnej wilgotności przed prasowaniem. Jeśli problem jest co trzecie zlecenie, może trafia się konkretna partia folii, proszku albo materiału. Czy po drugim krótkim dogrzaniu kolory robią się jeszcze ciemniejsze, czy zostają bez zmian?
O
Olek 2026-07-07 22:20
Odpowiedź do PraktykDTG
A dzieje się to na tych samych koszulkach i tej samej folii, czy problem wychodzi przy różnych partiach materiału? Przy DTF czasem różnica po wgrzaniu jest norm
Też bym szedł tropem, który wskazał PraktykDTG, bo przy co trzecim zleceniu bardziej podejrzane są różnice w koszulkach, folii albo realnej temperaturze płyty niż sam projekt. Sprawdzałeś pirometrem, czy prasa faktycznie trzyma te 155°C na całej powierzchni?
P
Pawel_82 2026-07-14 13:33
To często wychodzi z połączenia temperatury, realnego docisku i samego materiału, bo DTF po wgrzaniu zawsze trochę inaczej łapie kolor niż na folii. Jeśli problem pojawia się co któreś zlecenie, sprawdziłbym, czy prasa faktycznie trzyma 155°C na całej płycie i czy koszulki nie różnią się składem albo kolorem podłoża. Czerwienie i granaty potrafią mocno ściemnieć też przy zbyt dużym docisku albo drugim dogrzaniu, zwłaszcza na większych aplach. Masz ten efekt na jednym typie koszulek, czy miesza się bawełna/poliester i różne gramatury?